+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. április 12. vasárnap, 17:15
Az idős emberek kijárási korlátozásait a koronavírus-járvány alakulásának függvényében további legalább 10-14 héttel meghosszabbítanák, legalábbis ezen gondolkodik most a román kormány.

„Az élet, ha minden korlátozó intézkedést betartunk (...), egy, másfél hónap múlva térhet vissza a normális kerékvágásba, amikor csökkeni kezd a járvány terjedését jelző görbe, de egyelőre még a csúcsot sem értük el. (...) Megfontoljuk, hogy az idős emberek kijárási korlátozásait további legalább 10-14 héttel meghosszabbítsuk” –  jelentette be vasárnap a Realitatea tévé műsorában Nelu Tătaru román egészségügyi miniszter az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint.

 

A jobboldali román politikus mindezt annak apropóján mondta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a legnagyobb német bulvárlapnak, a Bildnek adott vasárnapi interjújában bizakodóan nyilatkozott arról, hogy év végéig kifejlesztik a koronavírus elleni védőoltást. (Ugyanebben von der Leyen arról is beszélt, hogy kötelezettségszegési eljárást kezdeményezne Magyarország ellen, amennyiben a kormány túlzott mértékű járványügyi korlátozásokat vezet be.)

 

Ugyanakkor az EB elnöke azt mondta, hogy

 

az idősekre, különösen az öregotthonokban lakó személyekre vonatkozó korlátozó intézkedéseket legalább év végéig érvényben kell tartani.

 

„Vakcina hiányában az időskorúak kapcsolatait a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell. Tudom, hogy a magány egy teher. De élet és halál kérdése. Fegyelmezettnek kell maradnunk és nagyon türelmesnek kell lennünk. Meg kell tanulnunk sok hónapig, valószínűleg a következő évig együtt élni a vírussal” – fogalmazott az orvosi diplomával is rendelkező német politikus.

 

Romániában szombatig 62 328 koronavírus-tesztet végeztek el. Hétvégi állás szerint immáron 6300-ra nőtt a fertőzöttek száma. Az egészségügyi személyzet 812 tagja fertőződött meg az új koronavírussal, a legtöbben az észak-bukovinai, részben vesztegzár alá helyezett Szucsáva megyében (429) és Bukarestben (103). A fertőzöttek közül 852-t gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, jelenleg 204 beteget ápolnak az intenzív osztályon. Ez idáig 306 halálos áldozata volt a koronavírusnak keleti szomszédunknál.

 

Ha érdekel, hogyan birkózik meg Románia a járvánnyal, ezt olvasd el!

 

FOTÓ: Ludovic Orban jobboldali román miniszterelnök szájmaszkban. Guvernul României / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás