Az időseket tovább korlátozhatják Romániában, mint a fiatalabbakat

Szerző: Bukovics Martin
2020.04.12. 17:15

Az idős emberek kijárási korlátozásait a koronavírus-járvány alakulásának függvényében további legalább 10-14 héttel meghosszabbítanák, legalábbis ezen gondolkodik most a román kormány.

Az időseket tovább korlátozhatják Romániában, mint a fiatalabbakat

„Az élet, ha minden korlátozó intézkedést betartunk (...), egy, másfél hónap múlva térhet vissza a normális kerékvágásba, amikor csökkeni kezd a járvány terjedését jelző görbe, de egyelőre még a csúcsot sem értük el. (...) Megfontoljuk, hogy az idős emberek kijárási korlátozásait további legalább 10-14 héttel meghosszabbítsuk” –  jelentette be vasárnap a Realitatea tévé műsorában Nelu Tătaru román egészségügyi miniszter az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint.

A jobboldali román politikus mindezt annak apropóján mondta, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a legnagyobb német bulvárlapnak, a Bildnek adott vasárnapi interjújában bizakodóan nyilatkozott arról, hogy év végéig kifejlesztik a koronavírus elleni védőoltást. (Ugyanebben von der Leyen arról is beszélt, hogy kötelezettségszegési eljárást kezdeményezne Magyarország ellen, amennyiben a kormány túlzott mértékű járványügyi korlátozásokat vezet be.)

Ugyanakkor az EB elnöke azt mondta, hogy

az idősekre, különösen az öregotthonokban lakó személyekre vonatkozó korlátozó intézkedéseket legalább év végéig érvényben kell tartani.

„Vakcina hiányában az időskorúak kapcsolatait a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell. Tudom, hogy a magány egy teher. De élet és halál kérdése. Fegyelmezettnek kell maradnunk és nagyon türelmesnek kell lennünk. Meg kell tanulnunk sok hónapig, valószínűleg a következő évig együtt élni a vírussal” – fogalmazott az orvosi diplomával is rendelkező német politikus.

Romániában szombatig 62 328 koronavírus-tesztet végeztek el. Hétvégi állás szerint immáron 6300-ra nőtt a fertőzöttek száma. Az egészségügyi személyzet 812 tagja fertőződött meg az új koronavírussal, a legtöbben az észak-bukovinai, részben vesztegzár alá helyezett Szucsáva megyében (429) és Bukarestben (103). A fertőzöttek közül 852-t gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, jelenleg 204 beteget ápolnak az intenzív osztályon. Ez idáig 306 halálos áldozata volt a koronavírusnak keleti szomszédunknál.

Ha érdekel, hogyan birkózik meg Románia a járvánnyal, ezt olvasd el!

FOTÓ: Ludovic Orban jobboldali román miniszterelnök szájmaszkban. Guvernul României / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek