+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert István
2020. április 9. csütörtök, 07:27
Városokban autón körbehordozott szent ereklyék, szemeteszsák szájmaszk helyett a kórházban, hirtelen maszkokat forgalmazó haveri székely reklámcég: tőlünk keletre csupa unortodox ötlettel próbálnak megoldást találni a koronavírusra. Összegyűjtöttük a legkeményebbeket!

1. Hazaengedni a diaszpórát a fertőzött területekről

 

Țăndărei munténiai kisváros, amely már korábban is a nyilvánosság fókuszába került, ugyanis egy nemzetközi nyomozás eredményeképpen bíróság elé állították az innen származó elkövetőket, akiket azzal vádoltak, hogy Nagy-Britanniába csempésztek, majd bűnözésre használtak fel több kiskorút. A bírósági eljárás vége jogerős felmentés lett a bűncselekmények elévülése és a bizonyítékok hiánya miatt. Most a kisváros leginkább azért került a figyelem középpontjába, mert mintegy nyolcszáz vendégmunkás jött ide vissza Nyugat-Európából a hazatérési pánik alatt, és fittyet hányva az állami előírásokra sem 14 napos karanténba (a határon), sem házi elkülönítésbe nem vonultak.

 

Aminek meg is lett az eredménye, ugyanis Țăndărei ezzel egy „második Szucsávává” vált (az észak-bukovinai várost jó pár napja teljes vesztegzár alá vonták, miután tömegesen kapták el emberek a helyi kórházban a koronavírust). Țăndăreiben egy temetés után kezdett emelkedni a Covid-19-cel fertőzöttek aránya, hétvégi adatok szerint a Ialomița megyei 45 fertőzöttből, 29-30 személy a kisvárosból származott. Az pedig már csak simán egy érdekesség, hogy hétvégén – az immáron katonai karantén alá zárt településen – egy rendőrségi razzia során lőfegyvereket foglaltak le, több AK 47-et is, amelyet a korábbi bűnözőhálózat kapott vissza a bírósági eljárás számukra előnyös végével.

 

2. Hagyni, hogy beleszóljon az egyház

 

A román ortodox egyház (Biserica Ortodoxa Romana, röviden: BOR), amely állam az államban, arról hírhedt, hogy a főpapok általában fekete luxus Mercikkel közlekednek, és magasról tesznek az állami előírásokra. A járvány során számtalan vicces – néha sírnom kellene az elkeseredettségtől – epizód fűződik hozzájuk. Például Tomis (Konstanca) püspöke sírásra görbült szájjal, meg-megbicsakló hanggal jelentkezett be egy videóban, hogy elpanaszolja: úgy látja, hogy „csak a templomokat zárták be”, ezért arra kéri az államot, hogy „azok, akik kiüldöztek minket a templomokból”, tegyék ismét lehetővé a templomba járást.

 

A másik BOR-hoz fűződő eset, amikor Kolozsváron Avram Iancu szobra alatt, az igen szép ortodox katedrális előtti téren – itt legalább nem bent tartották az istentiszteletet, üdv a BOR-nak – egy pap ugyanabból a kanálból áldoztatta végig a mintegy félszáz résztvevőt. A videó hamar elterjedt, leginkább negatív reakciókat kiváltva. Miután a Sürgősségi Esetek Igazgatósága (ők nagyjából a román „operatív törzs”) egy közleményben felhívta az ortodox egyház figyelmét, hogy ha már muszáj, akkor egyszer használatos kanalakból áldoztasson,

 

a BOR rövid közleményben válaszolt, miszerint „kevés a valószínűsége a fertőzésnek” ilyen alkalmakkor, mivel Isten jelen van,

 

a BOR pedig eleve a saját hagyományai szerint áldoztat. Egy kanálból áldoztatás egyébként Konstancán is volt. Éljen a 21. századi szekuláris román állam!

 

3. Végigvonszolni a szentek csontjait Bukaresten

 

Az ortodoxoknál ott van még a szokásos ereklyék és ikonok előtt hódolat, amit a szükségállapot miatt nagyon egyszerűen oldottak meg. Autóra pakolták a csontokat, a szentek maradványait, körbehordozták őket számos városban, közben pedig hatalmas hangfalakból celebrálták a szertartást, miközben a hívők az utcán térdelhettek és imádkozhattak. Persze előfordult olyan is, hogy

 

az egyház direkt nem szólt a híveknek, és úgy hordta körbe a szent ereklyéket a fővárosban: mint közölték, a hatás így is ugyanaz,

 

és az embereknek ki se kell menniük az utcákra. 

 

 

4. Kukazsákot használni szájmaszkként

 

Az elmúlt harminc év alatt szétcseszett román egészségügy – elég csak a Colectivre utalni – képtelen szembenézni a tömeges járvánnyal, hiába nyilatkozzák naponta, hogy a román kórházak „egyre felkészültebbek”. Ugyanis egyre inkább a kórházak válnak a fertőzés gócpontjaivá (lásd Szucsáva). Például a dévai kórház, amely azzal került be a köztudatba, hogy

 

az ottani orvosoknak nincsen védőfelszerelésük, ezért magukra ragasztószalagozott szemeteszsákokkal védték magukat.

 

Továbbá a szerdai egészségügyi miniszteri látogatás előtt – amely végül katonai parancsokság alá helyezte a kórházat – elterjedt a román sajtóban az a borzalmas hír, hogy már 10 napja nem szállították el a kórházból a szemetet, amely között szerves hulladék és műanyagzsákokba csomagolt fertőzött hulladék is volt.

 

5. Székely mutyik

 

Hogy azért ne csak „a románok” legyenek pellengérre állítva, jöjjön egy kis hazai. A Covid-19 járvány alatt ugyanis megsokasodtak a „mutyis” közbeszerzések. Így Hargita megye RMDSZ-es tanácselnöke, Borboly Csaba – aki naponta Facebook-videókkal neveli a jó csíki, gyergyói és udvarhelyi népet – baráti cégnek juttatta az orvosi maszkok forgalmazását.

 

Az ügyletnek több hátulütője is volt, személyes ismeretség például, de leginkább az a furcsa, hogy egy korábban ezzel soha nem foglakozó reklámcég hirtelen orvosi eszközök forgalmazására specializálódott. Méghogy a „lifelong learning” és az átképzés nem működik. Dehogynem!

 

6. „Fordított karantén” meg a román repülő esete

 

Maradjunk Csíkszereda és Hargita megye környékén. A megyei tanácselnök egyik videójában arról győzködte a székely lakosságot, hogy az a repülő, amit a napokban láttak és furcsa kondenzcsíkot hagyott maga után, nem veszélyes. Állítólag többen megkeresték Borbolyt, hogy mi az, nem a románok szórják-e a vírust véletlenül a székelyekre.

 

 

A másik zseniális ötlet az RMDSZ ellenlábasától, a jelenleg az EMNP-vel fúzió alatt levő MPP elnökétől, Mezei Jánostól érkezett. Szerinte „fordított karantént” kell alkalmazni Hargita megye estében, hogy megvédjék a megyét a többi fertőzött területtől. (Azóta már négy igazolt eset is felbukkant a többségében magyarlakta megyében.) Ez már igen: autonómiaterv, csak így tovább!

 

7. A patriotizmus ereje

 

A nemzeti érzület segít legyőzni a járványt. A jobboldali román belügyminiszter, Marcel Vela – ez az a csávó, aki miután belügyminiszter lett, Lugos püspökével megszenteltette az irodáját, hogy a korábbi PSD-s, ördögi atmoszférát plusz Ceaușescu szellemét űzze ki onnan – elrendelte, hogy minden hétvégén

 

naponta két alkalommal, kihangosítva a rendőr-, a katona-, a tűzoltóalakulatok autóiból el kell játszani a román himnuszt.

 

És teszik ezt azóta. Ébredj, román, mély álmodból! Szerencsére készültek jó, a rendelkezést kifigurázó videók is, például manele alapra.

 

 

CÍMLAPRAJZ: Román egészségügyi minisztérium / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás