+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. március 30. hétfő, 16:35
A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban a magyar egészségügyi dolgozókon is: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Sokan aggódunk azért, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer hogyan fog megbirkózni egy olyan kihívással, amit a koronavírus állít elé: Észak-Olaszország példája is mutatja, hogy a legjobb egészségügyi rendszereket is térdre kényszerítheti a koronavírus, ha azok nincsenek felkészülve a koronavírusos betegek által jelentett túlterheltségre.

 

A hétfői adatok alapján pedig már Magyarországon is 447 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, de a valós szám ennél még Orbán Viktor szerint is jóval magasabb lehet. Márpedig akármilyen sok lélegeztetőgépünk is van,

 

az alulfinanszírozott magyar egészségügy „békeidőben” is számos kritikát kapott, amelyről a kormányzat egészen az elmúlt pár hétig nem igazán vett tudomást:

 

Orbán Viktor év eleji nagy sajtótájékoztatóján például még a rendelők, várók újrafestésével-tatarozásával letudta volna az idei évre az egészségügyi reformot.

 

Aztán jött a koronavírus, és mindent a feje tetejére állított, a rendkívüli helyzetben pedig a kormány nem tehette meg, hogy ne figyeljen az egészségügyre. Mégis van, amiben te is segíthetsz a magyar orvosoknak és kórházaknak, ha nem csak a kormányzatra bíznád a koronavírus megelőzésének kérdését: Nagy Ákos kortárs zeneszerző-aktivista nemrégiben egy arra irányuló civil kezdeményezést indított útjára, hogy mindenki a személyi jövedelemadója 1 százalékát ajánlja fel az egészségügyben dolgozók részére. Ez egyáltalán nem kivitelezhetetlen feladat, hiszen alapítványa szinte minden kórháznak van, részükre pedig mindenki felajánlhatja az SZJA-ja 1 százalékát.

 

 

Ez ráadásul pont időszerű:

 

online már március 15-e óta egészen május 20-ig lehet rendelkezni az adónk 1 százalékáról,

 

a határidőig ezt minden adózó akár a NAV online felületén, akár postai úton vagy a NAV ügyfélszolgálatán személyesen is megteheti. A legegyszerűbb a NAV online személyi jövedelemadó-felületét használni, ahol csupán pár kattintással rendelkezhetünk az 1 százalékról.

 

De miért döntött úgy Nagy Ákos, hogy útjára indítja a kezdeményezést? Megkerestük a zeneszerzőt ezzel kapcsolatban, aki az Azonnalinak elmondta: március 15-e és 20-a között valamilyen furcsa influenzagyanús betegséggel feküdt a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztályán.

 

„A kórházban eltöltött öt és fél nap alatt volt alkalmam azon gondolkodni, hogy magam hogyan tudnék segíteni a kint és a kórházakban levő embereken, illetve az egészségügyben dolgozókon”

 

– mondta Nagy, akinek elmondása szerint itt pattant ki a fejéből az adók 1 százalékának felajánlására vonatkozó kezdeményezés, barátaival pedig gyorsan összedobta az erre vonatkozó videót. A videóban számos színész, zeneszerző, képzőművész, énekes szerepel, de a megszólalók között van közgazdász, borász és építész is.

 

A zeneszerző-aktivista szerint az orvosok és egészségügyi dolgozók – már csak saját tapasztalatai alapján is – remekül végzik a dolgukat, de a rendszer már nehézkesebben birkózik meg a feladattal. „A kormány és az operatív törzs pocsékul vizsgázik, s félő, hogy Orbán ezt is saját hatalmának megszilárdítására használja majd fel” – mondta Nagy Ákos az Azonnalinak, aki hozzátette: aggódik a kormányfőnek teljhatalmat biztosító felhatalmazási törvény miatt is.

 

Nagy Ákos az Azonnalinak azt is elmondta: „területi eloszlás, az ágyak száma, illetve eleve kiemelt státuszuk alapján” választott ki kórházi alapítványokat, amelyeket a videó mellé felsorolt az SZJA 1 százalékának felajánlására.

 

A lista ugyanakkor közel sem teljes, a felsoroltaknál jóval több kórházi alapítvány is létezik, akik számára lehet adakozni:

 

Az egészségügyi szervezetek listáját, akinek felajánlhatod az adód 1 százalékát, itt találod;

 

A kórházi, vagy kórházakat segítő alapítványok listáját itt érheted el.

 

Adományozni, jótékonykodni a segitsunkegymasnak.hu központi oldalon, avagy az 1357-es adományvonal tárcsázásával lehet.


+++

 

És te hogyan harcolsz a koronavírus ellen? Láttál valami szívmelengetőt? Kezdeményezést, civil mozgalmat indítottál? Vagy csak találtál valamilyen pozitív fotót vagy hírt ezzel kapcsolatban? A koronapánik helyett ilyen hírekről szeretnénk nektek beszámolni, így

 

ha csinálsz ilyet, tudsz ilyenről, láttál ilyet, és esetleg fotód, videód, hangod van róla, küldd el nekünk a hello@azonnali.hu címre!

 

BORÍTÓKÉP: A Kútvölgyi Klinikai Tömb épülete az Index drónvideójában: a Kútvölgyi legfelsőbb szintjén karanténkórházat alakítottak ki.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás