Add az egészségügynek az adód 1 százalékát!

Szerző: Illés Gergő
2020.03.30. 16:35

A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig rendelkezhetünk, és könnyen segíthetünk belőle a koronavírus elleni harcban a magyar egészségügyi dolgozókon is: szinte minden kórháznak van alapítványa, ahová adakozhatunk.

Add az egészségügynek az adód 1 százalékát!

Sokan aggódunk azért, hogy a magyar egészségügyi ellátórendszer hogyan fog megbirkózni egy olyan kihívással, amit a koronavírus állít elé: Észak-Olaszország példája is mutatja, hogy a legjobb egészségügyi rendszereket is térdre kényszerítheti a koronavírus, ha azok nincsenek felkészülve a koronavírusos betegek által jelentett túlterheltségre.

A hétfői adatok alapján pedig már Magyarországon is 447 koronavírusos megbetegedést regisztráltak, de a valós szám ennél még Orbán Viktor szerint is jóval magasabb lehet. Márpedig akármilyen sok lélegeztetőgépünk is van,

az alulfinanszírozott magyar egészségügy „békeidőben” is számos kritikát kapott, amelyről a kormányzat egészen az elmúlt pár hétig nem igazán vett tudomást:

Orbán Viktor év eleji nagy sajtótájékoztatóján például még a rendelők, várók újrafestésével-tatarozásával letudta volna az idei évre az egészségügyi reformot.

Aztán jött a koronavírus, és mindent a feje tetejére állított, a rendkívüli helyzetben pedig a kormány nem tehette meg, hogy ne figyeljen az egészségügyre. Mégis van, amiben te is segíthetsz a magyar orvosoknak és kórházaknak, ha nem csak a kormányzatra bíznád a koronavírus megelőzésének kérdését: Nagy Ákos kortárs zeneszerző-aktivista nemrégiben egy arra irányuló civil kezdeményezést indított útjára, hogy mindenki a személyi jövedelemadója 1 százalékát ajánlja fel az egészségügyben dolgozók részére. Ez egyáltalán nem kivitelezhetetlen feladat, hiszen alapítványa szinte minden kórháznak van, részükre pedig mindenki felajánlhatja az SZJA-ja 1 százalékát.

Ez ráadásul pont időszerű:

online már március 15-e óta egészen május 20-ig lehet rendelkezni az adónk 1 százalékáról,

a határidőig ezt minden adózó akár a NAV online felületén, akár postai úton vagy a NAV ügyfélszolgálatán személyesen is megteheti. A legegyszerűbb a NAV online személyi jövedelemadó-felületét használni, ahol csupán pár kattintással rendelkezhetünk az 1 százalékról.

De miért döntött úgy Nagy Ákos, hogy útjára indítja a kezdeményezést? Megkerestük a zeneszerzőt ezzel kapcsolatban, aki az Azonnalinak elmondta: március 15-e és 20-a között valamilyen furcsa influenzagyanús betegséggel feküdt a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház infektológiai osztályán.

„A kórházban eltöltött öt és fél nap alatt volt alkalmam azon gondolkodni, hogy magam hogyan tudnék segíteni a kint és a kórházakban levő embereken, illetve az egészségügyben dolgozókon”

– mondta Nagy, akinek elmondása szerint itt pattant ki a fejéből az adók 1 százalékának felajánlására vonatkozó kezdeményezés, barátaival pedig gyorsan összedobta az erre vonatkozó videót. A videóban számos színész, zeneszerző, képzőművész, énekes szerepel, de a megszólalók között van közgazdász, borász és építész is.

A zeneszerző-aktivista szerint az orvosok és egészségügyi dolgozók – már csak saját tapasztalatai alapján is – remekül végzik a dolgukat, de a rendszer már nehézkesebben birkózik meg a feladattal. „A kormány és az operatív törzs pocsékul vizsgázik, s félő, hogy Orbán ezt is saját hatalmának megszilárdítására használja majd fel” – mondta Nagy Ákos az Azonnalinak, aki hozzátette: aggódik a kormányfőnek teljhatalmat biztosító felhatalmazási törvény miatt is.

Nagy Ákos az Azonnalinak azt is elmondta: „területi eloszlás, az ágyak száma, illetve eleve kiemelt státuszuk alapján” választott ki kórházi alapítványokat, amelyeket a videó mellé felsorolt az SZJA 1 százalékának felajánlására.

A lista ugyanakkor közel sem teljes, a felsoroltaknál jóval több kórházi alapítvány is létezik, akik számára lehet adakozni:

Az egészségügyi szervezetek listáját, akinek felajánlhatod az adód 1 százalékát, itt találod;

A kórházi, vagy kórházakat segítő alapítványok listáját itt érheted el.

Adományozni, jótékonykodni a segitsunkegymasnak.hu központi oldalon, avagy az 1357-es adományvonal tárcsázásával lehet.


+++

És te hogyan harcolsz a koronavírus ellen? Láttál valami szívmelengetőt? Kezdeményezést, civil mozgalmat indítottál? Vagy csak találtál valamilyen pozitív fotót vagy hírt ezzel kapcsolatban? A koronapánik helyett ilyen hírekről szeretnénk nektek beszámolni, így

ha csinálsz ilyet, tudsz ilyenről, láttál ilyet, és esetleg fotód, videód, hangod van róla, küldd el nekünk a hello@azonnali.hu címre!

BORÍTÓKÉP: A Kútvölgyi Klinikai Tömb épülete az Index drónvideójában: a Kútvölgyi legfelsőbb szintjén karanténkórházat alakítottak ki.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek