Lassú és gyenge a kormány gazdaságpolitikai válasza a koronavírusra

2020.03.19. 09:04

Orbán Viktor szerdán bejelentett gazdaságpolitikai intézkedései szokás szerint napokat késtek, nem célozzák eléggé a legnehezebb helyzetbe kerülő magyarokat, és erőteljesen terhelik a bankszektort, ami súlyos következményekkel járhat. Emellett nem ösztönzik a járványügyi szempontból fontos otthonülést, és nem segítenek az egészségügyön sem.

Lassú és gyenge a kormány gazdaságpolitikai válasza a koronavírusra

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Orbán Viktor eleinte némán bejelentett, emiatt mémesedett szerdai kinyilatkoztatásából kiderül, hogy a kormány minden magánszemély és vállalkozás számára felfüggeszti a szerdáig megkötött hiteleinek visszafizetési kötelezettségét az év végéig. Bár a lépéssel jogosan reagálnak arra a koronavírus miatt előállt helyzetre, hogy sok család marad bevételi forrás nélkül, az intézkedés több szempontból is átgondolatlannak tűnik. Egyrészt nemcsak azokra vonatkozik a moratórium, akik valamilyen kritériumrendszer (pl. kieső jövedelem, megszűnt munkaviszony) alapján nehéz helyzetbe kerülnek, hanem mindenkire, így azokra a cégekre vagy befektetőkre is, akiket a mostani visszaesés egyelőre csak kevésbé érint, vagy megfelelő tartalékokkal rendelkeznek. 

Ezzel olyan pillanatban terhelik meg a bankrendszert, amikor elengedhetetlen lenne, hogy legalább minimális hitelezési aktivitás fennmaradjon a gazdaság működtetésére.

 

Ráadásul azzal, hogy mindezt kapásból az év végéig (azaz több mint 9 hónap hosszan) kiterjesztették, esélyt sem adnak arra, hogy az év második felében egy esetlegesen normalizálódó gazdasági aktivitás kicsit levegye a terhet a bankszektorról. Félreértés ne essék: nem csak a bankok érdeke, hogy ne zuhanjon be a bankrendszer, hanem a teljes magyar gazdaságé is. Mindeközben a kormány nem törődik azzal, hogy a hitel jelentette teher év végén ugyanúgy meg fog jelenni ezeken a családokon.

Jó ötlet lehet, hogy a kormány a nehéz helyzetbe jutott szektorok megsegítésével kezdi a beavatkozást, még ha azok meghatározásakor ki is maradt a magyar gazdaság legfontosabb szektora, az éppen leálló autóipar. Viszont kihagyott ziccer, hogy a taxisoknál a KATA-fizetési kötelezettséget törölték el, ahelyett hogy az állam maga adna le több megrendelést. Például folyamatosan foglalkoztathanák a taxisokat az egészségügyi dolgozók és más kritikus létesítmények működését fenntartó munkavállalók szállítására.

 

Ezzel két legyet ütnének egy csapásra: megsegítenék a bajba jutott fuvarozókat, és csökkentenék a járvány terjedését azáltal, hogy kevesebben járnának az utcákon és kevesebben vennék igénybe a tömegközlekedési eszközöket. Szintén jó ötlet lett volna a fix taxis tarifák csökkentése vagy eltörlése, hiszen most lassítaná a járvány terjedését, ha az emberek inkább taxival utaznának.

Fájóan hiányzó pont az intézkedéscsomagból a legnehezebb helyzetbe kerülő magyarok célzott megsegítése. Azok a hónapról hónapra élő emberek, akik a leállított autógyárak beszállítóinál dolgoznak, most elveszítik a munkájukat, szinte semmilyen célzott támogatást sem kapnak, ezzel nagyon nehéz helyzetbe kerülnek. Emiatt rövidtávon

 

elengedhetetlen lenne kiterjeszteni az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát minimum hat hónapra a mostani háromról.

 

Ha ez nem történik meg, ezek az emberek vagy nem fognak tudni megélni, vagy új munkát kell keresniük. Ugyanígy az alacsony keresetű fizikai dolgozók, akik nem home-office kompatibilis munkakörökben dolgoznak, sem tudnak otthon maradni, ami pedig rendkívül fontos lenne a járvány lassítása érdekében. Ha a kormány ehelyett legalább részben átvállalná ezeknek a dolgozóknak a fizetett szabadságát, akkor úgy tarthatnák meg a munkahelyüket, hogy lassulna a járvány terjedése. A járulékcsökkentés mellett ideális ösztönző lenne valamilyen formában pénzügyi támogatásban részesíteni azokat a cégeket, amelyek vállalják, hogy nem csökkentik a munkavállalóik számát.

Azzal, hogy a csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek thm-ét a jegybanki alapkamathoz viszonyított plusz 5 százalékban maximalizálják, segítenek ugyan azokon, akik hitelt kényszerülnek felvenni, azonban egyértelműen rávilágít:

 

a kormány nem hajlandó közvetlenül támogatni azokat az embereket, akik már a mindennapi költségeiket sem képesek fedezni, inkább arra ösztönzi őket, hogy vegyenek fel hitelt.

 

Ez nagyon veszélyes irány: ahelyett, hogy az állam adósodna el – azaz a válság hatásait legalább részben megpróbálná a társadalom különböző rétegei között elosztani,  inkább a legelesettebb polgáraira hárítja a terhet. Ezzel egyidőben egy olyan folyamatot indít el, amit sokkal nehezebben tud kordában tartani, mintha saját maga venne fel hitelt: a lakosság további eladósodását.

Óriási hiba továbbra is forrásszűkében tartani az egészségügyet és a járványügyet. Csehország 150 ezer gyorstesztet és 30 millió maszkot vásárolt Kínából, és kötelezővé tette az orr és a száj eltakarását köztereken. Szinte mindegy, hogy ezek az eszközök mennyibe kerültek (egyébként államháztartási szinten semmibe), mert ha lassítani tudják a járvány terjedését és több ember tudja folytatni a munkát, ahelyett, hogy az egyetlen választása otthon maradni, az hatalmas pozitív gazdasági hatással jár. Eközben nálunk forrásátcsoportosítás, eszközvásárlás és béremelés helyett önkéntesekkel próbálja feltölteni a kórházakat a kormány. 

Végül azt gondoljuk: „békeidőben” fontos cél a költségvetési fegyelem fenntartása, pont azért, hogy az ilyen válságok során legyen elég tartalék a gazdasági visszaesés tompítására. Most viszont

 

a kormány hibát követ el, ha azért nem mer a gazdaságra költeni, mert a költségvetési hiánnyal óvatoskodik.

 

Most az elkerülhetetlen visszaesés mélységét kell csökkenteni, hogy megakadályozzuk a teljes összeomlást – akár nagyobb költségvetési hiány mellett is.

 

A szerzők közgazdászok, a Momentum szakpolitikusai. Vitatkoznál velük? Hozzászólnál? Írj nekünk!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek