+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

„Amikor Európának igazán szüksége volt annak bizonyítására, hogy ez az Unió nem csak napos időben működik, eleinte túl sokan elutasították, hogy osztozzanak másokkal az esernyőjükön” – többek között így kritizálta az egymásnak való segítségnyújtás elmaradása miatt az Európai Unió tagállamait Ursula von der Leyen az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén elmondott beszédében.

 

Volt, akinek jutott esernyő, volt, aki elázott

 

Von der Leyen szerint „az elmúlt néhány hét eseményei között vannak olyanok, amelyekről fájdalmas beszélni”, a Bizottság – egyébként orvos végzettségű – elnöke ugyanis hiányolta a tagállamok közötti szolidaritást. „Amikor Európának igazán szüksége volt arra, hogy egymás rendelkezésére álljunk, eleinte túl sokan csak magukkal foglalkoztak.

 

Amikor Európának igazán szüksége volt a »mindenki egyért« szellemiségére, eleinte túl sokan »csak magamért« módon reagáltak”.

 

– kelt ki a – rendhagyó módon – Strasbourg helyett Brüsszelben tartott plenárison von der Leyen.

 

Később arról is beszélt, „egy határokat nem ismerő válság nem oldható meg úgy, hogy mindenki bezárkózik a saját határai mögé”, mégis sokan pontosan ezt tették eleinte. „Egyetlen olyan tagállam sincs, amely képes önmaga kielégíteni a saját igényeit a gyógyászati eszközök és az orvostechnikai felszerelés terén” – hangsúlyozta.

 

Itt az Európai Bizottság elnöke elsősorban arra gondolhatott, hogy több tagállam, köztük például Németország és Franciaország is, megtiltotta a maszkok és egyéb védőfelszerelések exportját az országokuból. Később az exporttilalmat Berlin kénytelen is volt visszavonni a felháborodás miatt, ráadásul a Bizottság Németországot egy kötelezettségszegési eljárás megindításával is megfenyegette, szerintük ugyanis a korlátozás uniós jogot sért.

 

Kellenek a kurva maszkok!

 

Olaszország is megtiltotta a védőfelszerelések kivitelét a polgári védelmi hatóságok előzetes engedélye nélkül, Csehországban pedig az egészségügyi miniszter arra kérte a maszkok gyártóit, hogy ne vigyék ki a készleteiket az országból. A magyar kormány pedig épp szerdán tiltotta meg a koronavírus kezelésében egy állítólagosan hatékony gyógyszeralapanyag, a hidroxiklorokvin-szulfát exportját:

 

az alapanyagot egy tiszavasvári székhelyű vegyészeti gyárban állítják elő nagy mennyiségben, de kivitelét most fél évre megtiltották.

 

A hasonló lépések számos országot felbőszítettek: Belgium például amiatt kelt ki, mert az exporttilalmakkal a cégek már meglévő szerződéseknek sem tudtak eleget tenni, a holland egészségügyi miniszter szerint pedig „most lenne csak igazán fontos szolidaritást mutatni, különösen az EU-n belül”. A krízismenedzsmentért felelős szlovén EU-biztos, Janez Lenarčič „európaiatlannak” nevezte az egységes piacot korlátozó lépéseket.

 

A csütörtöki plenáris ülésen – ahol nem sok képviselő jelent meg – a szélsőbaloldali GUE/NGL frakció alelnöke, a francia Manon Aubry az Eurológus tudósítása szerint ennél is tovább ment, és egy francia nővért idézve azt mondta: „szükségünk van a kurva maszkokra, mert meg fogunk halni az egészségügyi felszerelés nélkül!”

 

Eleinte lebénult, de már az EU is éledezik

 

Von der Leyen azonban a tagállamok megdorgálása után békülékenyebb hangot ütött meg beszédében: szerinte „nemrégiben néhányan megtapasztalták saját összehangolatlan tetteink következményeit”, azóta pedig javul a helyzet:

 

„a tagállamok elkezdték segíteni egymást, hogy segítsenek magukon”. „Európa most tényleg összefogott”

 

– fejtegette, hozzátéve, hogy a történelemben először:

 

európai készletet állítottak fel orvostechnikai felszerelésekből, lélegeztetőgépekből, maszkokból és laboratóriumi eszközökből – ezek 90 százalékát a Bizottság finanszírozza;

 

+ a tagállamokkal együtt számos közös közbeszerzés indult a laborvizsgálatok, lélegeztetőgépek és védőeszközök vonatkozásában, ehhez 25 tagállam csatlakozott a 27-ből;

 

létrejött egy tudományos szakértőkből vezetett európai csoport a koordinált intézkedések felmérésére – ez hetente kétszer ülésezik, és von der Leyen vezeti az üléseit;

 

a Bizottság közbelépett, mikor több ország megakadályozta a védőeszközök kivitelét Olaszországba:

 

von der Leyen szerint az ilyen intézkedések „teljesen értelmetlenek”;

 

ehelyett szorgalmazta az egységes piac megtartását és elsőbbségi, zöld sávok kialakítását az alapvető áruszállítmányok számára: ez biztosítaná, hogy a határátkelés ne tartson tovább 15 percnél;

 

egy koronavírusra reagáló beruházási kezdeményezés indul el 37 milliárd eurós tőkével, valamint a Bizottság rugalmasabban kezeli az állami túlköltekezéseket, nagyon úgy tűnik, hogy idén nem problémáznak majd különböző túlzottdeficit-eljárásokkal sem.

 

Nemcsak az Európai Bizottság cselekedett, hanem az EU állam- és kormányfői is, akik csütörtökön videókonferencia keretén belül tárgyalnak, ám köztük pénzügyi kérdésekben várhatóan nem lesz akkora az egyetértés.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2020)

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Viktar Babarika és Valerij Capkala mind a belarusz establishmentből kiugorva indult Lukasenka ellen elnökjelöltként, de a hatóságok ott gáncsolják őket, ahol tudják.

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

A Magyarországon is népszerű tévéműsor sztárja, Grant Imahara 49 éves volt.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Ha munkaeszközökről van szó, mindenkinek mások a preferenciái. Egy valami azonban mindenkiben közös: a tökéletes választásra való törekvés.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás