+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. március 10. kedd, 13:35
A jelenlegi szabályok szerint a koronavírus nem értelmezhető különleges esetnek, ezért többezer liter kerozint égetnek el feleslegesen.

Közleményben tájékoztatta az Európai Repülőtéri Koordinátorok Szövetsége a többi európai céghez hasonlóan a magyar reptéri koordinálásért és menetrendegyeztetésért felelős HungaroControlt, hogy

 

egyelőre nem értelmezhetik kivételes esetként az Európában is elszabadult koronavírus miatti helyzetet, és alkalmazni kell azokat az európai repülési szabályokat, amik miatt az elmúlt hetekben többezer liter kerozint égettek el utazók nélküli gépeken

 

– tájékoztatta az Azonnalit a HungaroControl Zrt. A repülőknek az európai repülési szabályok miatt kell akár üresen is felszállniuk sokszor, ami nem csak teljesen felesleges, de rettenetesen környezetszennyező is, ezért érdeklődtünk a HungaroControlnál, hogy ezt mégis mi indokolja.

 

A HungaroControl Azonnalinak küldött válaszában hivatkozott EU-s rendelet lényege szerint ha egy légitársaság nem repteti időben a menetrend szerinti járatainak legalább 80 százalékát, akkor elvesztheti a résidőit, vagyis az adott reptereken a le- és felszállásra eddig meglévő időkeretét. Ez alól a szabály alól csak olyan, vis maior jellegű esetek jelentenek kivételt, mint például repterek, vagy teljes légterek lezárása, bizonyos fajta repülőgépekre elrendelt felszállási tilalom, vagy az adott reptér súlyos működési zavara.

 

A koronavírus-járvány miatt ugyan rengeteg járatot töröltek, de mivel nem általános légtérlezárásról, vagy technikai alapú repülési tilalomról van szó, a helyzet nem esik bele a rendelet által felsorolt kivételek körébe.

 

A HungaroControl tájékoztatása szerint a szabályok hivatalos módosítása jelentené a helyzet megoldását: több alkalommal is volt már arra példa, hogy módosítást adtak ki a rendelet alkalmazásáról, például a SARS-vírus kitörésekor, vagy 2001. szeptember 11-én.

 

Tehát jelenleg ott tartunk, hogy „az Európai Repülőtéri Koordinátorok Szövetségének tagjai arról egyeztetnek, hogy a szervezet felkérje-e az Európai Bizottságot: minél előbb döntsön a szóban forgó szabály felfüggesztéséről és az erről rendelkező módosítás kiadásáról.” A kérelem továbbításáról döntés kedden várható.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás