EU-s szabályt kell módosítani, hogy ne repüljenek üres gépek a koronavírus miatt

Szerző: Fekő Ádám
2020.03.10. 13:35

A jelenlegi szabályok szerint a koronavírus nem értelmezhető különleges esetnek, ezért többezer liter kerozint égetnek el feleslegesen.

EU-s szabályt kell módosítani, hogy ne repüljenek üres gépek a koronavírus miatt

Közleményben tájékoztatta az Európai Repülőtéri Koordinátorok Szövetsége a többi európai céghez hasonlóan a magyar reptéri koordinálásért és menetrendegyeztetésért felelős HungaroControlt, hogy

egyelőre nem értelmezhetik kivételes esetként az Európában is elszabadult koronavírus miatti helyzetet, és alkalmazni kell azokat az európai repülési szabályokat, amik miatt az elmúlt hetekben többezer liter kerozint égettek el utazók nélküli gépeken

– tájékoztatta az Azonnalit a HungaroControl Zrt. A repülőknek az európai repülési szabályok miatt kell akár üresen is felszállniuk sokszor, ami nem csak teljesen felesleges, de rettenetesen környezetszennyező is, ezért érdeklődtünk a HungaroControlnál, hogy ezt mégis mi indokolja.

A HungaroControl Azonnalinak küldött válaszában hivatkozott EU-s rendelet lényege szerint ha egy légitársaság nem repteti időben a menetrend szerinti járatainak legalább 80 százalékát, akkor elvesztheti a résidőit, vagyis az adott reptereken a le- és felszállásra eddig meglévő időkeretét. Ez alól a szabály alól csak olyan, vis maior jellegű esetek jelentenek kivételt, mint például repterek, vagy teljes légterek lezárása, bizonyos fajta repülőgépekre elrendelt felszállási tilalom, vagy az adott reptér súlyos működési zavara.

A koronavírus-járvány miatt ugyan rengeteg járatot töröltek, de mivel nem általános légtérlezárásról, vagy technikai alapú repülési tilalomról van szó, a helyzet nem esik bele a rendelet által felsorolt kivételek körébe.

A HungaroControl tájékoztatása szerint a szabályok hivatalos módosítása jelentené a helyzet megoldását: több alkalommal is volt már arra példa, hogy módosítást adtak ki a rendelet alkalmazásáról, például a SARS-vírus kitörésekor, vagy 2001. szeptember 11-én.

Tehát jelenleg ott tartunk, hogy „az Európai Repülőtéri Koordinátorok Szövetségének tagjai arról egyeztetnek, hogy a szervezet felkérje-e az Európai Bizottságot: minél előbb döntsön a szóban forgó szabály felfüggesztéséről és az erről rendelkező módosítás kiadásáról.” A kérelem továbbításáról döntés kedden várható.

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek