Az Európai Bizottság elkezdett aggódni Schengenért tíz hónapnyi határzár után

2021.06.02. 08:44

Miután Magyarországhoz hasonlóan több tagállam még mindig ellenőrzi az EU belső határait, a Bizottság szerint a szabad mozgás alapjoga veszélybe került.

Az Európai Bizottság elkezdett aggódni Schengenért tíz hónapnyi határzár után

Ugyan a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezetet már több, mint egy éve felfüggesztette a koronavírusra hivatkozva több EU-tagállami kormány, tavaly őszre egyetlen EP-képviselőnek jutott csak eszébe elsiratni a szabad mozgást. (Meg is interjúvoltuk.) A Politico szerdai hírlevelében arról ír, hogy az Európai Bizottság a nap folyamán jelentkezni fog majd egy szöveggel, amelyben felhívja a tagállamok figyelmét, hogy

„cselekvés szükséges” ahhoz, hogy Schengent jobbá tegyék

– vagyis a külső határellenőrzést szigorítsák, a koronavírusra hivatkozva bevezetett belsőt pedig leépítsék, az ugyanis a határokon feltorlódó kamionsorok miatt mostanra a közös piac működését is veszélyezteti a brüsszeli álláspont szerint.

Magyarországon ugyan június 22-ig még meg van hosszabbítva a határzár, de az Azonnali munkatársainak gyakorlati tapasztalatai alapján ezt nem mindig veszik annyira komolyan a határon. Mindeközben vannak olyan uniós országok is, amelyek egy ideje nem tesznek rendőröket vagy határőröket a közúti határaikra: Olaszországba és Szlovéniába megállás és ellenőrzés nélkül be lehet hajtani.

A Bizottság Schengen jól működése érdekében újragondolná a schengeni értékelő mechanizmust, vagyis azt a gyakorlatot, amely során ötévente megvizsgálják a Schengen-tagokat, hogy azok betartják-e az egyezményt. Olyan területekre figyelnek, mint a belső határellenzőrézs leépítése, a külső erősítése, a vízumpolitika összehangolása, rendőrségi és bűnügyi együttműködés, adatvédelem és csatlakozás a Schengeni Információs Rendszerhez.

Ezután a Bizottság munkatársai meglepetésszerű látogatásokat tennének a tagállomokban, hogy ellenőrizzék Schengen gyakorlati működését.

Ilyen ellenőrzést a Bizottság elvileg most is tehet, amely ugyan meglepetésszerűnek számít, de csak annyira, hogy 24 órával előtte be kell jelenteni. A mostani tervezetből ezt a 24 órás időkeretet vennék ki. Ezen látogatások célja az lenne, hogy a tagállamok leggyengébb láncszemét azonosíthassák és megjavíthassák. Végül a schengeni övezetnek még mindig nem részét képező három EU-tagállam, azaz

Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozását is előmozdítanák.

NYITÓKÉP: Az üres autópálya a hegyeshalmi határ előtt márciusban. Fotó: Bakó Bea / Azonnali

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek