+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. május 14. csütörtök, 11:22
A koronavírus miatti leállások miatt áprilisban szinte teljesen kihalt volt a Budapest Airport áprilisban, de egyre több ország felé indul újra az utasforgalom. Mutatjuk, hová lehet Budapestről utazni!
A tavaly áprilisi utasforgalmának csupán 0,74 százalékát szállította a Budapest Airport az idei év azonos időszakában,

 

miután a koronavírus miatti határlezárások és kijárási intézkedések szinte teljesen leállították az országok közötti légiforgalmat – derül ki a reptér csütörtökön az Azonnalinak küldött sajtóközleményéből.

 

A közlemény arról ír, idén áprilisban mindösszesen 9870 utast kezelt a reptér, tavaly ugyanezen időszakban ez a szám 1 337 871 fő volt. Ez azt jelenti, hogy

 

míg a tavalyi utasforgalom átlagosan 44 500 utas/nap volt, addig ez a szám idénre 329-re csökkent,

 

tehát tavalyi forgalmának egy százalékát sem tudta lebonyolítani a reptér.

 

OKMÁNYELLENŐRZÉS AZ ÉRKEZŐ UTASOKNÁL

 

Ami a repülőgépek fel- és leszállásainak számát illeti, ott is jelentős a visszaesés: tavaly áprilisban 10 034 repülő szállt fel, illetve landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ez idén 1129-re csökkent. Ugyanakkor itt már kisebb a visszaesés, a tavalyi repülőgépforgalom 11 százaléka még a rendkívüli helyzet ellenére is megfordult a légikikötőben, ez valószínűleg egyrészt a különféle külföldről magyar állampolgárokat hazahozó menekítőjáratoknak, valamint az orvosi védőeszközöket szállító gépek magas számának betudható. Utóbbit támasztja alá az is, hogy

 

az áruforgalom nemhogy csökkent, de 0,6 százalékkal még növekedett is az idei év első négy hónapjában a tavalyi év azonos időszakával összevetve.

 

Persze a veszélyhelyzet ellenére a reptér nem zárt be teljesen, nagyon korlátozott számban pár személyszállító járat is közlekedett még áprilisban is.

 

Májusban azonban a repülőtér már azzal számol: folyamatosan újraindulhat az utasforgalom és ezzel az élet is a reptéren. Bizakodásra lehet is ok, hiszen a légitársaságok folyamatosan jelentik be járataik újraindítását:

 

+ A Wizz Air május elsejétől újra repül Athénba, Barcelonába, Bázelbe, Berlinbe, Birminghambe, Dortmundba, Eindhovenbe, Göteborgba, Liverpoolba, Londonba, Madridba, Podgoricába, Szarajevóba, Stockholmba és Marosvásárhelyre is.

 

+ Május elejétől szintén üzemel a KLM naponta közlekedő amszterdami járata;

 

+ május 16-tól pedig napi két Eurowings-gép közlekedik Düsseldorfba.

 

+ Júniusban a British Airways Budapest-London;

 

+ az Eurowings Budapest-Stuttgart;

 

+ a Jet2 Budapest-Leeds és Budapest-Manchester;

 

+ a Qatar Airways Budapest-Doha;

 

+  valamint a Swiss Budapest-Zürich útvonala is újraindul.

 

Május 5. és 11. között pedig már mintegy száz induló és érkező járat is közlekedett Budapestről és Budapestre, 16 városba.

 

ELEVE KÉNYELMESEBB, HA CSAK KÉT SZÉKENKÉNT ÜLNEK AZ EMBEREK A VÁRÓKBAN, A JÁRVÁNY MIATTI INTÉZKEDÉST EZT EGYENESEN KÖTELEZŐVÉ TESZI.

 

Bár az élet fokozatosan újraindul, így a fenti járatokra már bárki vásárolhat jegyeket, ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a célországokba be is engednek minket:

 

jegyvásárlás előtt ezért érdemes tájékozódni a határzárakról és az egyéb korlátozásokról.

 

KÉPEK: Budapest Airport (2020)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy Magyarországról valaki ellen eljárást indítsanak, részes tagállamban vagy ottani céggel kell az EU-s pénzt elcsalni. Ezt maga Laura Codruța Kövesi mondta nekünk.

Rövid ideig tartott a szerb koronavírus-siker: a választások után két héttel ismét kijárási korlátozásokat vezethetnek be.

Itt a nyár, itt a főszezon, a budapesti reptér mégis inkább szellemvárosra hasonlít.

A járvány súlyosságát
tagadó brazil elnök már
napok óta tüneteket mutatott.

A Windows File Recovery évtizedes szenvedésnek vethet véget: nem kell attól tartanunk, hogy véletlenül töröljük az értékes dokumentumainkat!

Hét év után taszította le a trónról a kancellárt az a Rudolf Anschober, akit a járvány alatt szinte minden nap látott egész Ausztria válságot menedzselni.

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás