Így éledezik a budapesti reptér

Szerző: Illés Gergő
2020.05.14. 11:22

A koronavírus miatti leállások miatt áprilisban szinte teljesen kihalt volt a Budapest Airport áprilisban, de egyre több ország felé indul újra az utasforgalom. Mutatjuk, hová lehet Budapestről utazni!

Így éledezik a budapesti reptér
A tavaly áprilisi utasforgalmának csupán 0,74 százalékát szállította a Budapest Airport az idei év azonos időszakában,

miután a koronavírus miatti határlezárások és kijárási intézkedések szinte teljesen leállították az országok közötti légiforgalmat – derül ki a reptér csütörtökön az Azonnalinak küldött sajtóközleményéből.

A közlemény arról ír, idén áprilisban mindösszesen 9870 utast kezelt a reptér, tavaly ugyanezen időszakban ez a szám 1 337 871 fő volt. Ez azt jelenti, hogy

míg a tavalyi utasforgalom átlagosan 44 500 utas/nap volt, addig ez a szám idénre 329-re csökkent,

tehát tavalyi forgalmának egy százalékát sem tudta lebonyolítani a reptér.

OKMÁNYELLENŐRZÉS AZ ÉRKEZŐ UTASOKNÁL

Ami a repülőgépek fel- és leszállásainak számát illeti, ott is jelentős a visszaesés: tavaly áprilisban 10 034 repülő szállt fel, illetve landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ez idén 1129-re csökkent. Ugyanakkor itt már kisebb a visszaesés, a tavalyi repülőgépforgalom 11 százaléka még a rendkívüli helyzet ellenére is megfordult a légikikötőben, ez valószínűleg egyrészt a különféle külföldről magyar állampolgárokat hazahozó menekítőjáratoknak, valamint az orvosi védőeszközöket szállító gépek magas számának betudható. Utóbbit támasztja alá az is, hogy

az áruforgalom nemhogy csökkent, de 0,6 százalékkal még növekedett is az idei év első négy hónapjában a tavalyi év azonos időszakával összevetve.

Persze a veszélyhelyzet ellenére a reptér nem zárt be teljesen, nagyon korlátozott számban pár személyszállító járat is közlekedett még áprilisban is.

Májusban azonban a repülőtér már azzal számol: folyamatosan újraindulhat az utasforgalom és ezzel az élet is a reptéren. Bizakodásra lehet is ok, hiszen a légitársaságok folyamatosan jelentik be járataik újraindítását:

+ A Wizz Air május elsejétől újra repül Athénba, Barcelonába, Bázelbe, Berlinbe, Birminghambe, Dortmundba, Eindhovenbe, Göteborgba, Liverpoolba, Londonba, Madridba, Podgoricába, Szarajevóba, Stockholmba és Marosvásárhelyre is.

+ Május elejétől szintén üzemel a KLM naponta közlekedő amszterdami járata;

+ május 16-tól pedig napi két Eurowings-gép közlekedik Düsseldorfba.

+ Júniusban a British Airways Budapest-London;

+ az Eurowings Budapest-Stuttgart;

+ a Jet2 Budapest-Leeds és Budapest-Manchester;

+ a Qatar Airways Budapest-Doha;

+  valamint a Swiss Budapest-Zürich útvonala is újraindul.

Május 5. és 11. között pedig már mintegy száz induló és érkező járat is közlekedett Budapestről és Budapestre, 16 városba.

ELEVE KÉNYELMESEBB, HA CSAK KÉT SZÉKENKÉNT ÜLNEK AZ EMBEREK A VÁRÓKBAN, A JÁRVÁNY MIATTI INTÉZKEDÉST EZT EGYENESEN KÖTELEZŐVÉ TESZI.

Bár az élet fokozatosan újraindul, így a fenti járatokra már bárki vásárolhat jegyeket, ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a célországokba be is engednek minket:

jegyvásárlás előtt ezért érdemes tájékozódni a határzárakról és az egyéb korlátozásokról.

KÉPEK: Budapest Airport (2020)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek