+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. május 14. csütörtök, 11:22
A koronavírus miatti leállások miatt áprilisban szinte teljesen kihalt volt a Budapest Airport áprilisban, de egyre több ország felé indul újra az utasforgalom. Mutatjuk, hová lehet Budapestről utazni!
A tavaly áprilisi utasforgalmának csupán 0,74 százalékát szállította a Budapest Airport az idei év azonos időszakában,

 

miután a koronavírus miatti határlezárások és kijárási intézkedések szinte teljesen leállították az országok közötti légiforgalmat – derül ki a reptér csütörtökön az Azonnalinak küldött sajtóközleményéből.

 

A közlemény arról ír, idén áprilisban mindösszesen 9870 utast kezelt a reptér, tavaly ugyanezen időszakban ez a szám 1 337 871 fő volt. Ez azt jelenti, hogy

 

míg a tavalyi utasforgalom átlagosan 44 500 utas/nap volt, addig ez a szám idénre 329-re csökkent,

 

tehát tavalyi forgalmának egy százalékát sem tudta lebonyolítani a reptér.

 

OKMÁNYELLENŐRZÉS AZ ÉRKEZŐ UTASOKNÁL

 

Ami a repülőgépek fel- és leszállásainak számát illeti, ott is jelentős a visszaesés: tavaly áprilisban 10 034 repülő szállt fel, illetve landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, ez idén 1129-re csökkent. Ugyanakkor itt már kisebb a visszaesés, a tavalyi repülőgépforgalom 11 százaléka még a rendkívüli helyzet ellenére is megfordult a légikikötőben, ez valószínűleg egyrészt a különféle külföldről magyar állampolgárokat hazahozó menekítőjáratoknak, valamint az orvosi védőeszközöket szállító gépek magas számának betudható. Utóbbit támasztja alá az is, hogy

 

az áruforgalom nemhogy csökkent, de 0,6 százalékkal még növekedett is az idei év első négy hónapjában a tavalyi év azonos időszakával összevetve.

 

Persze a veszélyhelyzet ellenére a reptér nem zárt be teljesen, nagyon korlátozott számban pár személyszállító járat is közlekedett még áprilisban is.

 

Májusban azonban a repülőtér már azzal számol: folyamatosan újraindulhat az utasforgalom és ezzel az élet is a reptéren. Bizakodásra lehet is ok, hiszen a légitársaságok folyamatosan jelentik be járataik újraindítását:

 

+ A Wizz Air május elsejétől újra repül Athénba, Barcelonába, Bázelbe, Berlinbe, Birminghambe, Dortmundba, Eindhovenbe, Göteborgba, Liverpoolba, Londonba, Madridba, Podgoricába, Szarajevóba, Stockholmba és Marosvásárhelyre is.

 

+ Május elejétől szintén üzemel a KLM naponta közlekedő amszterdami járata;

 

+ május 16-tól pedig napi két Eurowings-gép közlekedik Düsseldorfba.

 

+ Júniusban a British Airways Budapest-London;

 

+ az Eurowings Budapest-Stuttgart;

 

+ a Jet2 Budapest-Leeds és Budapest-Manchester;

 

+ a Qatar Airways Budapest-Doha;

 

+  valamint a Swiss Budapest-Zürich útvonala is újraindul.

 

Május 5. és 11. között pedig már mintegy száz induló és érkező járat is közlekedett Budapestről és Budapestre, 16 városba.

 

ELEVE KÉNYELMESEBB, HA CSAK KÉT SZÉKENKÉNT ÜLNEK AZ EMBEREK A VÁRÓKBAN, A JÁRVÁNY MIATTI INTÉZKEDÉST EZT EGYENESEN KÖTELEZŐVÉ TESZI.

 

Bár az élet fokozatosan újraindul, így a fenti járatokra már bárki vásárolhat jegyeket, ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a célországokba be is engednek minket:

 

jegyvásárlás előtt ezért érdemes tájékozódni a határzárakról és az egyéb korlátozásokról.

 

KÉPEK: Budapest Airport (2020)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás