+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. március 6. péntek, 15:50
Azért mellé még a migrációs válsághelyzetet is meghosszabbították.

Pénteken kora délután továbbra is úgy tudni: csak négy koronavírussal fertőzött személy van Magyarországon: köztük három iráni, egy pedig brit állampolgár – derült ki a koronavírussal kapcsolatos teendők koordinálására felállított operatív törzs sajtótájékoztatójából.

 

Elhangzott az is, hogy az operatív törzs javaslatára Magyarország

 

határozatlan ideig nem fog iráni állampolgároknak vízumot kiadni a koronavírusra tekintettel, illetve, hogy a kormány meghosszabbította szeptember 7-ig a tömeges migráció okozta válsághelyzetet.

 

Utóbbi azért lehet releváns a koronavírus kapcsán, mert a betegség miatt szintén határozatlan ideig nem engednek belépni új menedékkérőket a magyarországi tranzitzónákba. A tranzitzónákban egyébként a tájékoztatás szerint jelenleg 305-en tartózkodnak. 

 

Szintén az új intézkedések között szerepel, hogy a koronavírus elleni védekezéshez szükséges védőeszközök exportjához mostantól az operatív törzs engedélye szükséges.

 

Hogy vannak a koronavírusos betegek?

 

Röviden összefoglalva: egy kivétellel jobban. A két iráni férfi közül az egyik, akinek eleve alig voltak tünetei, már teljesen jól érzi magát. A másikuk, akin még főleg Iránban mutatkoztak a betegség tünetei, szintén jobban van,

 

ám ő a harmadik beteg, a barátnője miatt aggódik, aki mostanra belázasodott, köhög.

 

A negyedik betegnél, a debreceni brit férfinél csütörtökön vesekárosodásra utaló jelek voltak tapasztalhatóak, infúziós kezelést kapott, ma már ő is jobban van, életfunkciói javultak.

 

Ha kell, a rendőrség is előkerít

 

A koronavírus gyanúját egy páciensnél pénteken egy 18. kerületi szakrendelőben is megállapította egy háziorvos: emiatt az önkormányzat tájékoztatása szerint az épület második emeletét lezárták, fertőtlenítik, a váróban tartózkodók adatait felvették, a fertőzésgyanús beteget elkülönítették.

 

Az érintett egy holland állampolgár, akit egy szintén holland állampolgárságú ember is kísért, ám ő nem várta meg, hogy a mentők kiérkezzenek.

 

Emiatt utóbbi személyt a járványügyi szakértők keresik, és ha esetleg szükséges, a rendőrséget is bevonják a keresésébe. (FRISSÍTÉS: Valójában csak egy holland férfiról volt szó, ő pedig azóta önként jelentkezett a Szent László Kórházban.)

 

Arról is szó esett, miért volt szükséges tizenöt japán turistát elkülöníteni csütörtökön. Mint kiderült, közülük többen lázasak voltak, köhögtek, és miután Japán a koronavírus szempontjából veszélyes országok között szerepel, ezért elvitték őket kivizsgálásra.

 

Parázok, hogy koronavírusos vagyok, miért nem tesztelnek rá?

 

A sajtótájékoztatón többek közt felhívták a figyelmet arra:

 

a koronavírus-teszteket a betegek kérésére, megnyugtatására nem végzik el, ugyanis ezeket a betegek diagnosztizálására használják.

 

Utóbbi azért lehet érdekes, mert az Azonnalin is megírta Ercsey Dániel vendégszerzőnk, hogy gyanús tünetei és észak-olaszországi kollégája miatt a fertőzésre gyanakodott, de a mintavétel után, annak eredményének ismerete nélkül hazaküldték a Szent László kórházból. Ám még ellenzéki szakemberek szerint is csak annyi történt, hogy a kórházban betartották az ilyenkor szükséges protokollt. 

 

Jönnek a tájékoztató filmek

 

Dömötör Csaba államtitkár azt jelentette be a sajtótájékoztatón: tájékoztató kisfilmeket jelentet meg a kormány a koronavírusról az internetes oldalakon, újságokban, televízióban, ezek pedig a megelőzésre fognak összpontosítani, többek közt arra, hogy a kézmosás mennyire fontos a megelőzéshez.

 

Jelenleg egyébként a koronavírusról szóló kormányzati honlap szerint 39-en vannak karanténban az országban, míg eddig 269 koronavírus-gyanús mintát vizsgáltak meg. 

 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás