+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Azonnali-szerkesztőség
2021. március 31. szerda, 08:00
A magyar sajtó nagyrészével együtt kérjük a kormányt: tartsák meg újságírók jelenlétében az operatív törzs sajtótájékoztatóit, az adjon érdemi információkat, és nyilatkozhasson végre szabadon az egészségügyben, aki akar.

Az alábbi levéllel stilisztikailag ugyan nem teljesen, a céljával ellenben teljesen egyetért a komplett Azonnali-szerkesztőség. A levelet Pintér Bence, az Ugytudjuk.hu újságírója szerda reggel küldte el Orbán Viktor miniszterelnöknek, Müller Cecília országos tisztifőorvosnak, valamint az MTI-nek a következő szerkesztőségek nevében: 24.hu, 444, Azonnali, Átlátszó, BaHír, Borsod24, Debreciner, Egri Ügyek, Hvg.hu, Jelen, Jövő TV, KecsUP, Klubrádió, Kpsvr.hu, Magyar Hang, Magyar Narancs, Média1, Mérce, Mfor, Népszava, Partizán, Privátbankár, Piac&Profit, RTL Híradó, Szabad Pécs, Telex, Ugytudjuk.hu, Válasz Online.

 

Tisztelt Döntéshozók!

Az egészségügyi dolgozók után önök tudják a leginkább, hogy a koronavírus-járvány életeket veszélyeztető hatása a kórházak falain belül látszik legjobban. Erről azonban a jelenlegi szabályok szerint az orvosok, ápolók nem beszélhetnek szabadon a nyilvánosság előtt; miközben a sajtó munkatársait nem engedik be a kórházakba, így nem tudunk beszámolni arról, mi történik azok falai között. Miért gond ez?

A járvány alatti kórházi munka bemutatásának fontosságát több országban is felismerték. Forgattak, illetve készítettek számos írásos riportot COVID-osztályokon – a teljesség igénye nélkül – az Egyesült Királyságban, az USA-ban, Írországban, Németországban, Romániában, Szlováiában, Kínában, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Ausztráliában.

Külön megjegyzendő, hogy mi, magyarok magyar nyelven eddig csak a Székelyudvarhelyi Városi Kórház, illetve a dunaszerdahelyi kórház munkáját bemutató riportokon keresztül alkothattunk valós képet egy COVID-osztály működéséről. Magyarországon azonban továbbra is csak falakba ütközik minden szerkesztőség, amely felelősen, a társadalmi érdeknek megfelelően szeretne beszámolni a járványhelyzetről és a kórházak leterheltségéről.

Az információhiánynak súlyos következményei vannak. Mivel ezeket az információkat – a kórházban tapasztalható valós állapotokat bemutató anyagok elkészülésének megakadályozásával – elzárja a kormány és az Operatív Törzs az emberektől, sokan még mindig lekicsinylik a járvány veszélyeit, nem tartják be a védelmi intézkedéseket, ez pedig csak még több megbetegedéshez, ezen keresztül pedig a járvány súlyosbodásához vezet.

A levelet aláíró szerkesztőségek ezért a következőket kérik a kormánytól és az Operatív Törzstől:

1. Engedjék be az újságírókat és forgatócsoportokat magyarországi kórházak COVID-osztályaira és az oltópontokra, természetesen úgy, hogy a sajtó munkatársai teljes mértékben tiszteletben tartják az egészségügyi dolgozók és a betegek emberi méltóságát!

2. Tegyék lehetővé, hogy az egészségügyi dolgozók szabadon nyilatkozzanak a kórházakban tapasztalható állapotokról a publikumnak! Hadd nyilatkozzanak a sajtónak végre arccal-névvel a frontvonalban dolgozó ápolók és orvosok, hogy ne „nevük elhallgatását kérő forrásokra” hivatkozva kelljen beszámolnunk a valódi helyzetről.

3. Alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy a kormány és az Operatív Törzs 0-24-ben valódi tájékoztatást nyújtson a sajtónak, ez ugyanis jelenleg nem valósul meg. Alakuljon külön csoport az Operatív Törzsnél és az NNK-nál a sajtó alapos tájékoztatására! Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóit tartsák meg az újságírók jelenlétében – akár online, akár a járvány elleni védekezésre való tekintettel szabadtéri helyszínen!

 

Ez mondjuk azért is alap lenne, mert a Fidesz-féle sajtótörvény is a sajtó kötelezettségeként fogalmazza meg a közérdeklődésre számot tartó ügyekről a kiegyensúlyozott tájékoztatást. Attól még, hogy egyes médiatermékek a közmédiával az élen nyíltan tesznek erre, a média másik része hadd próbáljon ennek megfelelni, pláne, hogy egy járványhelyzet közepén aligha van közérdeklődésre jobban számot tartó dolog, mint a járvány és a kórházi állapotok. Persze attól a kormánytól, amely a közéleti viták legalapvetőbb terét, a parlamentet is gyakorlatilag elzárta az újságírók elől (és emiatt csak az Azonnali perel), mi mást is lehetne várni?

 

Noha a hazai sajtóban a coviddal kapcsolatos hírszerkesztési gyakorlatot teljesen jogosan éri kritika (legutóbb a médiában ezentúl csak outsiderként feltűnni akaró Hont Andrástól, pont az Azonnalin), ahogy az Ulrike Guérot német politikatudós és számos más vezető német értelmiségi által a járványkezelés mikéntjéről óhajtott nyílt vita is csak az Azonnalin látszik teljesülni,

 

a sajtótájékoztatónak hazudott Facebook-videók és az írásban számtalanszor elküldött, be soha nem olvasott és így meg csak nagyon ritkán válaszolt sajtókérdések fémjelezte gyakorlattal való szakítást simán nevezhetjük közérdeknek.

 

(Ellenzéki pártok is csinálják ezt.) Miután az operatív törzs a járvány első hullámát követően heteken át nem válaszolt az Azonnali kérdéseire, ezért az utóbbi időben eleve válaszra alig számítva, mintegy kötelező rutinként küldünk csak nekik kérdéseket.

 

+ Az operatív törzstől és a Nemzeti Népegészségügyi Központtól több alkalommal is érdeklődtünk afelől, hogy terveznek-e beszerezni olyan friss fejlesztésű amerikai tesztet, ami kimutatja a koronavírus elleni hosszútávú védettséget igazoló koronavírus-specifikus T-sejtek jelenlétét. Azt is megkérdeztük, hogy a nyájimmunitás elérése szempontjából használható információ-e szerintük annak a tudása, hogy kik rendelkeznek hosszútávú védettséggel, illetve hogy ezzel kiváltható lenne-e az oltás. Választ egyik alkalommal sem kaptunk, ami azért kifejezetten bosszantó, mert a nyájimmunitás definíciója a WHO nyomán mára egyet jelent az oltással, holott vannak olyan tudósok is, akik szerint érdemes lenne beleszámítani ebbe a természetes immunitással már rendelkező embereket is. Itthon sem a sajtó, sem az állam nem hajlandó erről még csak beszélni sem.

 

+ Tanulságos volt az is, amikor kollégánk majd' hetven budapesti háziorvost hívott fel, hogy megkérdezze azt a nem túl bonyolult választ igénylő kérdést, hogy kapott-e a praxisa az NNK-tól megkeresést azt illetően, hogy küldjön öt embert a Szputnyik V-vakcinával való oltásra. Egyetlen egy háziorvos válaszolt csak érdemben.

 

Egyébként a levélben hivatkozott külföldi kórházbeli forgatás sem annyira rózsás, mint tűnhet: noha sikerült olyan kórházban forgatnunk Székelyföldön, ahol kezelnek covidos betegeket is, a covidosztályra való belépésre vonatkozó kérelmünkre a román belügyminisztérium többszöri megkeresésünk ellenére sem válaszolt.

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás