+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. március 4. szerda, 07:07
Alkotmányozni szeretne Szlovákiában a választásokat populista ígéreteivel megnyerő Igor Matovič. Ehhez viszont jókora kormánytöbbség kellene: nem elég, hogy Matovič egyszerű emberei mellett a kormányban részt venne az exállamfő Andrej Kiska pártja, de szükség lesz egy neoliberális kispártra és a jobboldali-populista Sme rodinára is. Mutatjuk, mi a helyzet Pozsonyban!

Miközben a magyar sajtó a szombati szlovák parlamenti választások kapcsán érthető módon leginkább a magyar érdekképviselet hiányára fektette a hangsúlyt, legalább olyan fontos, hogy

 

magyarokkal vagy magyarok nélkül, de mégis ki fogja vezetni a leendő kormányt Szlovákiában.

 

Kedden Zuzana Čaputová szlovák államfő fogadta a pozsonyi elnöki palotában a parlamentbe jutó pártok vezetőit, és kijelentette: amennyiben a lehetséges koalíciós pártok jelzik, hogy bemennének a kormányba a választásokat fölényesen megnyerő Igor Matovičcsal, kormányalakítási megbízást is ad az OĽaNO elnökének. A nap eseményeiről részletesen tudósított a Denník N szlovák napilap, mi pedig elmondjuk, mi is történt Pozsonyban!

 

Kik is lehetnek tehát az új kormányban?

 

+ A koalíció legnagyobb ereje Igor Matovič Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) pártja lenne: talán még magát Matovičot is meglepte az antikorrupciós, karakteresen Fico-ellenes és jócskán populista kampányának sikere, és a párt bizony rendesen túlnyerte magát. Az OĽaNO előretörése szinte az összes jobbos, Fico-ellenes párttól rengeteg szavazatot vett el: a legnagyobb vesztes egyértelműen a Progresszív Szlovákia és a Spolu szövetsége, amely 900 szavazat híján vérzett el, ahogy a kereszténydemokratákat is kiütötte a sokkal karakteresebb Matovič-kampány a nyeregből. Az OĽaNO magának nyolc minisztériumot kér,

 

és minden bizonnyal pedig miniszterelnök lesz Igor Matovičból: készítsük elő a popcornt!

 

Hogy miért lesz érdemes ugyanis nagyon figyelni a Matovič-kormányra, azt a leendő kormányfő személyisége is jelzi: arról, hogy ki is az az Igor Matovič, itt írtunk részletesebben az Azonnalin!

 

A progresszívek és a kereszténydemokraták kiesése leginkább a jobboldali-populista Sme rodinának (Család vagyunk) és vezetőjének, Boris Kollárnak jött jól. Matovič ugyanis háromötödös, alkotmányozó többséget szeretne az új kormánynak, ami sehogy nem jön ki Kollárék bevonása nélkül. Akik ráadásul pont a fasiszta-szélsőjobbos Kotleba-féle ĽSNS szavazói közül tudtak nagyot rabolni, így a Sme rodinán nagy a felelősség, hogy tartsa meg a potenciális kotlebistákat. Kolláréknak három minisztériumot ajánlottak fel a koalíciós tárgyalások során.

 

A leginkább az angolszász konzervativizmus hagyományait – kisebb állam, alacsonyabb adók, szoft euroszkepticizmus, szabadpiac – képviselő pártok ritka madárnak számítanak a régióban, mégis, Szlovákiában akad egy, ráadásul a parlamentben. A neoliberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) tavaly nyári belharcaiban őrölte fel magát kishíján, végül a kampányra Richard Sulíkék összeszedték magukat, és ismét bejutottak a parlamentbe. Talán ők az OĽaNO legközelebbi szövetségesei, igaz,

 

Matovič szociális jobboldalisága nehezen összeegyeztethető a SaS szabadpiaci fundamentalizmusával, de 2010-ben Matovič mégis a SaS-listán jutott be a parlamentbe.

 

Kicsivel a SaS rosszabb eredményt ért el Kolláréknál, így két minisztériummal nekik is meg kellene elégedniük.

 

Épp, hogy csak, de bejutott a törvényhozásba Andrej Kiska exállamfő Za ľudí (Az emberekért) pártja. Mikor tavaly nyáron Kiska bejelentette, hogy pártot alapít, ennél azért jóval többre számíthatott: a pártja először a progresszívek vitorlájából fogta ki a szelet, később azonban ő is majdnem áldozatául esett a Matovič-hullámnak. Nem csoda, hogy Kiska is két minisztériumot kapna csupán, nem is tiltakozott nagyon, hogy ennél többre lenne szüksége.

 

ÍGY ALAKULTAK AZ EREDMÉNYEK A SZOMBATI SZLOVÁKIAI PARLAMENTI VÁLASZTÁSOKON. FENT AZ ÚJ PARLAMENTI PATKÓ, LENTEBB A PARLAMENTI PÁRTOK EREDMÉNYEI (KIVÉTEL A SZERENCSÉTLENÜL JÁRT PS/SPOLU, AMELY 0,04 SZÁZALÉKPONTTAL ESETT KI A PARLAMENTBŐL, MERT KOALÍCIÓKÉNT INDULT, ÍGY 7 SZÁZALÉKOS VOLT SZÁMUKRA A KÜSZÖB).

 

A neolibeknek mindegy, csak kormányozzanak

 

Matovičnak a legkényelmesebb minden bizonnyal Richard Sulíkkal és pártjával, a neoliberális SaS-szel lesz megállapodnia. 2010-ben az SaS listáján jutott be ugyanis Matovič mozgalma és annak pár képviselője a parlamentbe, és azóta hiába vált külön a két vezető útja, köztük megmaradt a jó viszony, vagy legalábbis nem mérgesedett el annyira, mint sok-sok más politikus esetében, akivel Matovič az évek során összeveszett.

 

Sulík ki is jelentette: nincsenek is feltételei, amelyekkel hajlandó lenne koalíciót kötni Matovičcsal, például az is mindegy volt neki, hogy kik lesznek pártja koalíciós partnerei a kormányban: Andrej Kiska exállamfő pártja mellett hajlandó lenne a Sme rodinával való összefogásra is, de hozzátette: a miniszterjelöltek személyeivel akár lehetnek problémák, azok múltját át kell vizsgálni.

 

Azt is kijelentette: nem fog a kulisszák mögötti játékokat játszani, leginkább a gazdasági tárcák érdekelnék az új kormányban,

 

szívesen vezetné például a pénzügyminisztériumot, a gazdasági minisztériumot, de felelne a mezőgazdasági és a közlekedési tárcákért is – utóbbit egyébként az előző, Pellegrini-kormányban a hidas Érsek Árpád vitte. A SaS Sulík elmondása szerint be is érné a neki felajánlott két minisztériummal.

 

Kicsit, de nem elviselhetetlenül büdösek a jobbpopulisták

 

Kiska már keményebb dió: a volt államfő konszenzuskereső, mérsékelt habitusa messze áll a matoviči offenzív néptribunus-karaktertől, ráadásul ellentétben Sulíkkal, neki már komolyabb fenntartásai vannak arról, hogy be kéne-e venni a Sme rodinát a kormányba: Boris Kollár pártjáról azt mondta, ha lehet, nem szívesen kormányozna velük együtt, de ez igazából Matovičon múlik.

 

ZUZANA ČAPUTOVÁ ÁLLAMFŐVEL TÁRGYAL ELŐDJE, ANDREJ KISKA, IMMÁR PARLAMENTI KÉPVISELŐKÉNT ÉS PÁRTELNÖKKÉNT. FOTÓ: KISKA / FACEBOOK

 

Kiska úgy nyilatkozott, magas elvárásokkal bár, de hajlandóak lennének akár Kollárékkal is együtt kormányozni, amennyiben az összes kérdés tisztázódott a leendő kormánytagok morális és szakmai tőkéjével kapcsolatban. Persze az is igaz, hogy egy Kollár nélküli, Matovič-Sulík-Kiska hárompárti koalíciónak csak nagyon szűk parlamenti többsége lenne, vagyis három, a koalícióból kiugró képviselővel már megszűnne a kormánytöbbség. Délben a pártelnök találkozott is az OĽaNO-vezérrel, de ez egyelőre csak informális találkozó: majd a Za ľudí elnöksége dönt arról, hogy kormányba vonulnak-e.

 

Persze Matovičnak még egy nemleges válasz esetén is kényelmes kormánytöbbsége lenne, igaz, az alkotmányozás úgy már nem lenne olyan egyszerű. Kollárral és Sulíkkal ugyanis egészen kényelmes, 83 fős többséget formálhatna a parlamentben,

 

de ahhoz, hogy alkotmányozhasson, kellenek a Kiska-párt képviselői is.

 

Kollár eközben érthető módon pedig nagyon szeretne kormányozni, biztosította is Matovičot, hogy a sme rodinás képviselőkre száz százalékban számíthat, az államfő Čaputovának pedig jelezte is, hogy szeretne részt venni a kormányban. Nem véletlen, hogy Matovič is elővette kompromisszumkereső énjét, és kijelentette: nagyon szeretnék a Za ľudít a kormányban tudni. Ráadásul az összes koalíciós párt közül Kiskáé a legmérsékeltebb, így szerepe egyensúlyt jelentene a hardcore-jobbos Sme rodina, a szabadpiaci fundamentalista SaS, és a csak szimplán elitellenes-populista OĽaNO mellett.

 

MATOVIČAJ: FÁRASZTÓ SZÓVICCEL TÁMADT AZ OĽANO-KAMPÁNY, A TEA AZT ÍGÉRI, HOGY „EGY KORTY TISZTA IGAZSÁG” VÁR A FOGYASZTÓRA. RÁADÁSUL A CSOMAGOLÁSRA RÁFÉRT A TELJES OĽANO-PROGRAM IS. FOTÓ: MATOVIČ / FACEBOOK

 

Nem csak az alkotmány miatt kell alkotmányozó többség

 

Matovič számára ráadásul az alkotmányozáson kívül van egy másik, komolyabb probléma is: a párt lényegében a saját egyszemélyes projektje, az OĽaNO az ő nevén van, és nincsen is olyan erős belső döntéshozatali struktúra, amely garantálná, hogy a párton belüli konfliktusokat feszültségmentesen lehessen elrendezni. Ezért történhetett meg, hogy

 

az OĽaNO parlamenti frakciójából sorban léptek ki az eddigi ciklusokban a képviselők, a legutóbbi periódusban például a 19 fős frakcióból kilencen is kiléptek.

 

Vagyis Matovičnak nem is csupán az alkotmányozó többség miatt kell a kilencven fő, hanem szeretné bebiztosítani magát: most az OĽaNO-s parlamenti frakció hirtelen 53 főre növekedett, és Matovič konfliktusos karaktere miatt szinte biztos, hogy ez idővel megfogyatkozik majd. A pártelnök (és valószínűleg leendő miniszterelnök) minden bizonnyal túlbiztosítja magát, hogy egy szűk kormánytöbbség még akkor is megmaradjon, ha páran kilépnek.

 

BORÍTÓKÉP: OĽaNO / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás