Megérkezett az ötödik évadnyi megemlékezés is Amerika legcsúnyábban elbukott háborújáról

Szerző: Fekő Ádám
2020.03.01. 07:20

Most már ötödik évada mutatja be a Netflix, hogy a drogháború amerikai oldala sem volt sokkal jobb, mint a latin-amerikai csempészek és termesztők. Nixon háborúját lassan hivatalosan is elveszti az USA.

Megérkezett az ötödik évadnyi megemlékezés is Amerika legcsúnyábban elbukott háborújáról

Még nem tudni biztosan, hogy lezáródik-e két évad után a Narcos: Mexico, ami eleve három évadnyi simán Narcos címmel ellátott sorozat folytatásaként jött ki, de az biztos, hogy a történet nagyjából lezáródott. Vagyis le nem záródott, hiszen a drogháború jelenleg is lelkesen folyik, de a drogháború mára történelmi korszakán végigment: Pablo Escobar felfoghatatlan vagyonától kezdve a Cali kartellig egészen Mexikó eredetileg csak csempészéssel foglalkozó részlegéig láthattuk, hogyan épül nemzeti üzletág arra, hogy kokainnal lássák el szegényebb szomszédai az USA-t.

Bár maga Pablo Escobar felesége személyesen nekünk is panaszkodott interjúban, hogy mennyi pontatlanság van a sorozatban, a mexikói történettől már végképp nem szabad dokumentarista megközelítést várni: a sorozatot jegyző Carlo Bernard-Chris Brancato-Doug Miro trió simán csinál népmesei hőst is egy a többinél kicsit kevésbé gátlástalan bűnözőből azért, hogy tudjunk kivel azonosulni,

és az amúgy annyira nagyon ritkán látványos drogbizniszt is felpörgették azért, hogy akciófilmesebb legyen a dolog, nem is beszélve a romantikus szálak felnagyításáról.

Ezzel amúgy semmi baj nincs, hiszen alapvetően ennek a sorozatnak is a figyelem fenntartása a célja, és bár a nagy amerikai drogháború mexikói szekciójának második része már közel sem annyira magabiztos, mint a korábbi Narcosok, összességében nagyon fontos darab, és érdekesen mutatja be, hogyan megy át az alapvetően bizalomra épülő szervezett bűnözés egymás gátlástalan átverésébe.

A NARCOS: MEXICO MÁSODIK ÉVADÁBAN MÁR KIEMELT SZEREPET KAPOTT A KÉSŐBB ÉVTIZEDES MÉSZÁRLÁSOKAT RENDEZŐ EL CHAPO (BALRA).

Nem azért fontos, mert bármi újdonságot hozott volna, hanem azért, mert 2020-ra többek közt ennek a sorozatnak a segítségével végre kicsit objektíven gondolkodhat a világ az USA mai napig folyó drogháborújáról. A Narcos alapálláítása ugyanis mindig igaz:

ez nem gonosz és minden hájjal megkent bűnözők harcáról szólt a hős honvédők ellen, akik meg akarták menteni a gyilkos szerektől szeretett hazájukat, hanem egy bigott konzervatív országvezetés küzdelme az ellen, amire a benne élő társadalomnak amúgy egyre nagyobb igénye van.

A sorozat egy percig sem mutatja be a kokaint rosszabbnak vagy jobbnak annál, mint ami: a világ szerencsésebbik felén emberek millióinak nem túl egészséges szórakozásaként, ami nyilván tett már tönkre életeket, viszont ezek a tönkrement életek is nagyon messze vannak a diszkók vécéjében csíkozgatók minennapjaitól. És mivel van rá igény, ezért a világ szerencsétlenebbik fele, például bármi az USA-tól délre lelkesen szolgálja ki ezt akkor is, ha valaki kitalálta, hogy ez törvénytelen.

A Narcos nem is a kokaint teszi felelőssé a csak Mexikóban 2019-ben 31 ezer halottat és még ugyanennyi eltűntet hozó háború miatt, hanem mindenki mást: a gátlástalan drogbárókat, a legalább ennyire gátlástalan amerikai drogelhárítást, a korrupt politikusokat, és persze az amerikai titkosszolgálatot, ami a fontos pillanatokban gyakorlatilag mindig a drogcsempészek oldalára állt a kommunizmus elleni harc jegyében.

Érdemes kicsit belemélyedni a sorozat által nem említett statisztikákba is, azokból ugyanis nagyszerűen lejön, hogy Richard Nixon amerikai elnök 1971-ben kihirdetett drogháborúja

tulajdonképpen nagyobb bukás, mint Vietnám volt, 2018-ra pedig már egészen konkrétan arról kellett beszélni, hogy ezt a háborút márpedig elvesztette Amerika.

Pár évvel ezelőtti adatok szerint a drogok ellen elvileg harcoló USA-ban 25 másodpercenként visznek be valakit drogbirtoklásért, 1980 óta a háromszorosára nőtt ez a szám. Ennyit sikerült elérni abból, hogy az ország napi 9,2 millió dollárt költ a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt elítélt emberek börtönbe helyezésére, 2015-ig pedig egybillió dollárt költöttek erre a háborúra összesen. Ezek mellett szinte apróság, hogy az ország jövője szempontjából elvileg fontos tudományos életet is megölték már az egymással rivalizáló bandák.

A Narcos: Mexico ha folytatódik, túl sok újat akkor sem fog tudni mondani: egyrészt a drogbárók mainstreambe kerülésén felbuzdulva már készült is egy rendben lévő sorozat szintén Netflixre El Chapóról, az ő története pedig tulajdonképpen még most sincs lezárva. De ha mégis folytatnák, az sem baj: a kokainbiznisz izgalmas és érdekes, és talán kicsit tanulságos is.

FOTÓK: Netflix

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek