A férjem baloldali hős is lehetett volna! Pablo Escobar özvegye az Azonnalinak

2019.12.06. 07:07

Mit üzen Victoria Eugenia Henao a magyar maffiózóknak és feleségeiknek? Életvezetési tanácsadóként mit mondana a fiatalkori önmagának, és mit szeretett a legjobban Escobarban? Mit csinálna azzal, aki drogot ad a gyerekének? Miért nem hívták be soha tanúskodni? A világ leghírhedtebb drogbárójának az özvegye ezeket is elmondta az Azonnalinak.

A férjem baloldali hős is lehetett volna! Pablo Escobar özvegye az Azonnalinak

Viszonylag ritkán jár Magyarországon annyira súlyos dolgok átélője, mint Victoria Eugenia Henao. Pablo Escobar egykori feleségét főleg a Narcos sorozat óta ismerte meg a világ, mint Tata. Henao most könyvet írt több, mint húsz éve megölt férje melletti életéről, aminek magyarra fordítása alkalmából Budapesten töltött pár napot.

A fél magyar sajtóhoz hasonlóan mi is leülhettünk vele beszélgetni kicsit – kívánságának megfelelően szigorúan tegeződve – de a változatosság kedvéért próbáltunk a lehető legkevesebbet megtudni Escobar kartelljének működéséről, és inkább arról érdeklődtünk, mi történik egy ember lelkében, ha történetesen a világ egyik legvéreskezűbb drogbárója a gyerekei apja, vagy hogy mit üzen ezzel a háttérrel a magyar bűnözők feleségeinek.

+ + +

Hiányzik néha a férjed?

Sokszor, de azért, mert sok kérdést szeretnék neki feltenni. Megtudnám tőle, mi történt vele, és mi lett abból a férfiból, akit én 12 éves koromban megismertem. Mi történt azzal a vezérrel, aki a lakótelepünkön hangadó lett? Hova tette az érzékenységét?

Érdekelne, vajon észrevett-e bármit is, és van-e fogalma, milyen elképesztő fájdalmat okozott életében Kolumbiának és a családjának is?

Ezek közül megkérdeztél bármit tőle még életében?

Beszéltem én vele sokszor ezekről, de nem akarta látni a valóságot. Mindig mindent tagadott, és azt mondta, ő nem felelős semmiért. Soha nem hallgatott rám. Én egy macsó társadalomban nevelkedtem, ahol a férfiak mellett a nőknek semmifajta szerepe nincs. De ez nem csak akkor volt így, sajnos a mai napig is ez megy.

Összességében azért vannak a Pablo Escobar-örökségnek pozitív részei?

Azt hiszem, vannak. Például az, hogy van egy fia, aki már tíz éve azon dolgozik, hogy minél több fiatallal találkozzon, és elmondja nekik, miért nem szabad rálépni a drogok útjára.

Ha már a drogoknál tartunk: ha látnád, hogy valaki kokaint ad a gyerekeidnek, mit mondanál neki, vagy mit csinálnál az illetővel?

Nem tudom elképzelni ezt a helyzetet. Volt egy bátyám, aki rákapott a drogokra, kilencéves korától egészen addig csinálta, ameddig 58 évesen meghalt. Akkor még híre-hamva sem volt Pablo Escobarnak, és a családomban sem volt senki rajta kívül, aki droghoz nyúlt volna. Rengeteg klinikát végigjártam vele, sokat szenvedtünk miatta.

A világ legnagyobb drogbárójának a feleségeként se próbáltad ki soha a kokaint?

Soha. Még a kezemben sem fogtam. A testvérem miatt tudtam pontosan, mi zajlik le egy ember testében akkor, ha kábítószerekkel él. 55 évesen átvittem Argentínába, az az orvos nézte meg, aki Diego Maradonát is kezelte évekig, és kiderült, hogy az agya 90 százalékát felzabálták a drogok. Nem tudott gondolkodni, és magáról gondoskodni sem.

Ha meglátsz az utcán valakit Pablo Escobar arcával díszített pólóban, mit érzel?

Ilyenkor mindig sokféle érzelem tör rám.

Először azt hittem, el lehet magyarázni, hogy ő nem példakép, a fiam sokszor meg is próbálta mondani nekik.

Jelenleg life coach-ként dolgozol. A mostani munkádból nézve mit javasolnál a Pablo Escobar melletti önmagadnak?

(Itt hosszú szünetet tartott.)

Nehéz, mert több szakasza volt annak a Victoriának, aki Pablóval élt. 12 éves és 18 éves korom között az a korszak volt, amikor már megvolt a fiunk, közben gimnáziumba jártam, és nehéz körülmények között éltünk, utána pedig egy politikus és egy országosan ismert üzletember felesége lettem. 1984 az az év, ahonnan beszélni szoktam „előttéről” és „utánáról”: akkor halt meg az akkori igazságügy-miniszter, Rodrigo Lara (őt Escobar ölette meg – a szerk). Akkor kezdődött a polgárháború Kolumbiában, attól kezdve vált a család Pablónak és Pablo összes ellenségének is a túszává.

Akkor úgy kérdezzük, hogy a túszul ejtett korszak énjének mit javasolnál coach-ként?

Azt mondtam volna, menekülj és menj onnan! De sajnos azt nem tudja a világ, hogy nem volt lehetőségem elmenni. Pablo ellenfelei is vadásztak rám, de ott volt Kolumbia rendőrsége és hadserege, akik annyira gyűlölték őt, hogy az egész családot el akarták törölni a Föld színéről. Ráadásul egy olyan ember mellett éltem, aki meg volt róla győződve, hogy tényleg az lesz a világon, amit akar. Kijárat nélküli labirintus volt ez.

Ez az ember, aki azt hitte, az lesz a világon, amit ő akar, politikusi karrierbe is kezdett. Szerinted mi lehetett a célja politikusként?

Szerintem ez a vérében volt. Ő törődött a szegényekkel, és volt benne szándék, hogy javítson a sorsukon. Ő maga is szegényként nőtt fel, nem járhatott egyetemre, és innen juthatott el oda, hogy tudna másoknak segíteni, és közösséget formálni. Aztán bekerült ebbe a spirálba, ami beszippantotta.

De még ennek ellenére is ezer családot szedett össze szó szerint a szemétdombról, és adott nekik egzisztenciát.

Azért a saját üzleteinek segítése is motiválta abban, hogy politizálásba kezdett, nem?

Mivel nem mesélt nekem semmiről, ezt nem tudom. Ezekről soha nem mesélt nekem.

De amúgy fiatalon is politikailag aktív ember volt?

Igen, mondhatjuk, hogy baloldali gondolkodású ember volt.

Amikor letelepedtél Argentínában, akkor egy időre még előzetesbe is kerültél azzal a gyanúval, hogy Escobar pénzéből vitted az ingatlanüzletedet, aztán nem találtak semmit. Megszoktad már, hogy Pablo Escobar exfeleségeként örökre gyanús leszel?

Ehhez nem lehet hozzászokni. Az idézőjelbe tett argentin igazságszolgáltatás nyolc éven keresztül nyomozott utánam. Egészen a legfelsőbb bíróságig jutott el az ügyem, már a világ összes országától kértek segítséget ahhoz, hogy megtalálják valahol a Pablo halála után eltűnt 11 milliárd dollárt. Senki nem találta meg, nálam egy dollárt sem találtak, nem is találhattak, de nem akarták tudomásul venni.

Sokat küzdöttem érte, hogy visszakapjam a békémet, de már 25 éve nyugodtan hajtom álomra a fejem. Akit érdekel, hol ez a pénz, keresse tovább!

A kolumbiai állam a férjed teljes vagyonát államosította, nem csak az ingatlant, mindent. Tudsz róla, hogy pontosan mire fordították ezt a pénzt? És szerinted mire kellett volna fordítani?

Ezt a kérdést az áldozatok sokasága is felteszi. Szerintem arra kellene költenie az államnak, hogy kompenzálja azokat, akik áldozatul estek ennek az egésznek. A birtok maga most egyébként tematikus park, és a világ minden részéről látogatják.

Visszatérve az tanácsadói munkádra: volt olyan ügyfeled, aki a családi hátteredet megtudva inkább azt mondta, így már nem akar tőled tanácsot?

Nem is egy, rengeteg munkát nem kaptam meg azért, mert Pablo Escobar özvegye vagyok, de úgy általában is sok embert vesztettem el a név miatt.

Virginia Vallejót, a férjed újságíróként dolgozó szeretőjét többször is behívták tanúskodni a gyilkosságokkal kapcsolatban. Téged nem kerestek egyik ügyben sem a hatóságok, hogy tanúskodj?

Nem, soha.

Ez érdekes, miért nem?

A szeretője sokkal láthatóbb személyiség volt nálam. Ő az egész kolumbiai politikai életben benne volt, és tudta mozgatni a szálakat, szervezte a kapcsolatokat Pablónak.

Én háztartásbeli voltam, ha engem behívtak volna, maximum azt tudtam volna elmondani, mit főztem neki otthon.

Azt tudtad amúgy, hogy Virginia Vallejo azóta már a Russia Today spanyol nyelvű tévéjénél dolgozik?

Nem. De a mai napig? Van műsora?

Igen, lassan már egy éve.

Szent ég! Hát, ilyen világban élünk. De ezt nem azért mondom, mert nőként haragszom rá. Épp ellenkezőleg! Szinte hálás vagyok neki,

mert elkísérte Pablót mindenhova. Nekem közben viszonylagos nyugalmam volt, és foglalkozhattam a gyerekekkel. Ennek köszönhetem szerintem, hogy életben vagyok.

Akkor ha lenne egy saját tévécsatornád, alkalmaznád?

Egész biztos, hogy nem!

Szerinted megnyerhető valaha is a drogok elleni háború?

Csak akkor, ha az összes ország elkötelezett. Tantárgynak kéne lennie ennek az iskolában, ami megismerteti a gyerekekkel az összes drogot, el kell nekik magyarázni, milyen hatásuk van a drogoknak. De nem csak a fizikai hatást, hanem azt is, hogyan hat ez a világra. Ennek most még nincs vége, és nem is lehet vége, csak akkor, ha a gyerekek már fiatalon tudják, hogy akkor is az életükbe kerül ez, ha használják, és akkor is, ha kereskednek vele.

És jobban állunk most ebben, mint mondjuk 1985-ben?

Nem. Nálam van egy Pablo halála után másnap megjelent újság. Az a főcíme, hogy „Meghalt a drogkirály, vége a drogoknak!”

Pedig nem lett végük, egyáltalán nem.

Szerinted a Narcos sorozat szobrot épített Pablónak vagy bemutatott egy jelenséget?

Láttam pár részt, de én azt látom, hogy a fiatalok a sorozat miatt elkezdtek hősként tekinteni Pablóra. Nem tudom, mi értelme volt ennek a sorozatnak, teljes mértékben felháborít. Engem többször úgy állítanak be, mintha valami harcostárs lettem volna, miközben otthon voltam és főztem. És ezt nem én állítom, hanem a kolumbiai hatóságok konkrétan tudják, akik heti háromszor jöttek hozzánk házkutatást tartani, de mindig csak engem és a gyerekeket találtak otthon.

Azt sokszor hallottuk, hogy mitől volt gonosz, de mi volt Pablo Escobar legszerethetőbb tulajdonsága?

Volt szociális érzéke, megértette az embereket, főleg a szegényeket. Soha nem láttam őt erőszakosnak, és odafigyelt másokra.

Nagyon szerelmes természet is volt. Fura, mert beszélek, de olyan, mintha nem is róla beszélnék.

De tényleg ilyen volt, két személyiségből állt.

Ezzel a szociális érzékkel akkor mondhatjuk, hogy ha nem a kokainüzletet választja, akkor egy dél-amerikai baloldali hős is lehetett volna?

Egész biztosan lehetett volna baloldali hős is. Több olyan tanárom is volt, akik elemezték Pablót. Szerintük

ha ezt az intelligenciáját más dologra használná, akkor már Bill Gates-t is lehagyta volna.

Tehát mondhatjuk, hogy Kolumbia jobb ország lenne, ha Pablo Escobar vezette volna?

Ezt nem tudom felmérni, pláne a mostani helyzet alapján.

Mit üzensz a magyar maffiózóknak?

Ha van szívük, hallgassanak inkább rá! Nézzenek körül, és vegyék észre, hogy nekik is van családjuk! Próbáljanak meg inkább a békére törekedni, az nekik, és az országnak is jó lesz.

És mit üzensz a magyar maffiózók feleségének?

(Itt újra hosszú szünetet tart.)

Az összes erejükkel és szeretetükkel felvértezve próbáljanak meg békés és nyugodt életet kiharcolni maguknak. Tartsanak minél nagyobb távolságot ezzel a világgal, mert ez nem hoz nekik békét.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek