60 ezer eltűntet és még több halottat adott már a mexikói drogháború

Szerző: Fekő Ádám
2020.01.07. 08:10

Guatemalában 36 évnyi polgárháború után sem tűnt el annyi ember, mint amennyit a kormány és a kartellek nyílt utcai háborújának sikerült Mexikóban.

60 ezer eltűntet és még több halottat adott már a mexikói drogháború

Idén is egészen súlyos statisztikákat tettek közzé a 2006 óta tartó drogháborútól tépázott Mexikóból: az ország közbiztonságát nagyjából a nullára rakó bandaháborúk óta 60 ezer embert nyilvánítottak eltűntnek az országban – írja a BBC. Csak hogy arányaiban felfogható legyen: Magyarországon jelenleg 2719 embert keres eltűntként a rendőrség.

Az eltűnteknél sokkal több már biztos halott van: csak 2019-ben 31 ezert gyilkoltak meg.

Az eltűntek 74 százaléka férfi, és 53 százaléka 15 év 35 között van. A rengeteg halálesetért és eltűnésért nem csak a drogkartellek felelősek már, de az ország vezetése is, akik Felipe Calderón óta folytatnak a hadsereg bevonásával nyílt háborút az egész országot uraló droghálózatok ellen, komoly sikereket ugyanis nem értek el, pedig azóta már két garnitúra is lement Calderón után.

Az eltűnések különösen azokhoz képest kemények, amiket hasonló helyzetben lévő országokban látni: Guatemalában 36 év polgárháború kellett 40 ezer regisztrált eltűnthöz, Argentínában pedig 11 év katonai diktatúra hozott össze 30 ezret.

Arról, hogy milyen hatással van ez az érintett családokra és emberekre, akár az Azonnalin is olvashatsz: nemrég interjút csináltunk Pablo Escobar feleségével is arról, milyen érzés a saját tömeggyilkos férjének képét látni pólókon.

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek