+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. január 7. kedd, 08:10
Guatemalában 36 évnyi polgárháború után sem tűnt el annyi ember, mint amennyit a kormány és a kartellek nyílt utcai háborújának sikerült Mexikóban.

Idén is egészen súlyos statisztikákat tettek közzé a 2006 óta tartó drogháborútól tépázott Mexikóból: az ország közbiztonságát nagyjából a nullára rakó bandaháborúk óta 60 ezer embert nyilvánítottak eltűntnek az országban – írja a BBC. Csak hogy arányaiban felfogható legyen: Magyarországon jelenleg 2719 embert keres eltűntként a rendőrség.

 

Az eltűnteknél sokkal több már biztos halott van: csak 2019-ben 31 ezert gyilkoltak meg.

 

Az eltűntek 74 százaléka férfi, és 53 százaléka 15 év 35 között van. A rengeteg halálesetért és eltűnésért nem csak a drogkartellek felelősek már, de az ország vezetése is, akik Felipe Calderón óta folytatnak a hadsereg bevonásával nyílt háborút az egész országot uraló droghálózatok ellen, komoly sikereket ugyanis nem értek el, pedig azóta már két garnitúra is lement Calderón után.

 

Az eltűnések különösen azokhoz képest kemények, amiket hasonló helyzetben lévő országokban látni: Guatemalában 36 év polgárháború kellett 40 ezer regisztrált eltűnthöz, Argentínában pedig 11 év katonai diktatúra hozott össze 30 ezret.

 

Arról, hogy milyen hatással van ez az érintett családokra és emberekre, akár az Azonnalin is olvashatsz: nemrég interjút csináltunk Pablo Escobar feleségével is arról, milyen érzés a saját tömeggyilkos férjének képét látni pólókon.

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás