+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. február 17. hétfő, 10:22
Varga Mihály pénzügyminiszternek fáj a forint gyengülése, de az MNB-nek nincs mondanivalója arról, hogy múlt héten 340 forint felé ment az euró.

Ugyan múlt héten már átlépte a 340 forintos lélektani határt a forint árfolyama az euróhoz viszonyítva, úgy tűnik, a Magyar Nemzeti Bank továbbra sem kíván közbelépni – derül ki a jegybank Azonnalinak hétfőn írt válaszából. Egész pontosan azt írták:

 

„A jegybanknak nincs árfolyamcélja, ezért a forint árfolyamszintjével és az árfolyam alakulásával kapcsolatos kérdéseket nem kommentál.”

 

Hozzátették azt is, hogy az árfolyam alakulása közvetve, alapvetően az inflációs és reálgazdasági kilátásokra gyakorolt hatásán keresztül befolyásolja a jegybank helyzetértékelését.

 

Egyébként az Azonnali eredetileg azt kérdezte az MNB-től, meddig hagyja még a forint gyengülését az euróval szemben, pontosan hány forintnak kell lennie egy eurónak ahhoz, hogy beavatkozzanak. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy mi Matolcsy György jegybankelnök véleménye arról, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter azt nyilatkozta: a forint árfolyamának a változása kisebb mértékben érinti az államadósság törlesztését, miután annak csak húsz százaléka van nem magyar devizában, de ezzel együtt is

 

a forint gyengülése „fáj azért még".

 

Ezen kérdésünkre az MNB nem válaszolt.

 

Hétfőn délelőtt 335 forint körül járt a forint árfolyama, vagyis tény, hogy erősödött a 340 fölötti mélypontot követően.

 

Ennek oka elemzések szerint az lehet, hogy Nagy Márton MNB-alelnök azt mondta a Portfoliónak, minden eszközt felhasználnak, hogy az inflációs cél elérését és fenntartását biztosítsák, ugyanis az infláció is a vártnál magasabb, 4,7 százalékos lett. 

 

Az Azonnali a Pénzügyminisztériumot is kereste a gyengülő forinttal kapcsolatban, ám nem kaptunk választ.

 

Mikor még csak a gyenge emberek akartak gyenge forintot

 

Érdemes visszaidézni, hogy Orbán Viktor – még ellenzékből – hogyan kommentálta azt, mikor 2004-ben 310 forint felé gyengült az euró.

 

„A gyengébb forint egyértelműen ellentétes az emberek érdekeivel, a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak”

 

mondta még 16 éve Orbán Viktor.

 

Ezzel kapcsolatban egyébként Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert is kérdezték a múlt heti kormányinfón, aki azt mondta: ez még akkor volt, mikor több mint egymillió devizahitel-szerződés volt folyamatban, minden második magyar családot érintett. Így a magyar családokat a forint árfolyam már nem érinti annyira közvetlenül, mint akkor. Igaz, miután az idézet 2004-es, vagyis még a 2008-as világválság előtti, így kérdés, hogy Orbán akkor valóban csak a devizahitelesekre gondolt volna-e. Főleg, hogy 2004-ben még azt is fejtegette a gyenge forint kapcsán:

 

ezzel „ellopják a pénzt az emberek zsebéből”,

 

mivel a bérből, fizetésből és egyéb járulékokból élők gyengébb forint esetén kevesebb árut tudnak megvásárolni a boltokban, a nyugdíjasok juttatása is kevesebbet ér.

 

Egyébként Gulyás arról is beszélt a témával kapcsolatban: szakértőik tájékoztatása szerint a költségvetésnek legalább annyi előnye származik a gyenge forintból, mint hátránya.

 

Nem baj, ha itthon költünk!

 

Aki a külföldi nyaralása miatt aggódna a gyenge forint kapcsán, annak egyébként érdemes felidéznie Varga Mihály pénzügyminiszter 2019 nyarán adott jó tanácsát, mikor az euró még 325 forintnál járt: „Izgalmas egy külföldi kirándulás, de egyáltalán nem baj, ha honfitársaink itthon töltik a szabadságukat, itthon pihennek és költenek.

 

Annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon.”

 

FOTÓ: Egrian / Wikipedia, Avij / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A januárban megválasztott Dézsi Csaba András azt mondja: egyelőre tünetmentes és folytatja a munkáját polgármesterként.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Állítják: az észak-macedónok csatlakozása nem jelent semmit, mégis jogtalanságokat kiáltanak a NATO-integráció kapcsán.

Hatósági árakat nem tervez a kormány, viszont arra kérte a Pest Megyei Kormányhivatal az önkormányzatokat, figyeljék, jogosan emelik-e az árakat a piacokon, tudta meg az Azonnali.

Hányan vannak lélegeztetőgépen, és van-e már olyan, aki ennyire súlyos állapotból gyógyult fel? Az operatív törzs szerdán is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

A magyar vasúttörténet legdrágább, a tervek szerint főként kínai hitelből épülő beruházása jóideje áll, a kormány szerint a titkosításról szóló törvényjavaslat ahhoz kell, hogy Kína hitelt adjon.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás