+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. március 17. kedd, 15:17
Mit kellene tenniük a kormányoknak, hogy túlélje a gazdaság a koronavírust? Vannak-e európai jó példák a mostani válság kezelésére? Mi lesz a forinttal? Zsiday Viktor befektetési szakértő válaszolt az Azonnalinak!

Nagyon gyors és nagyon mély recesszió jön – így értékelte a koronavírus miatt várható gazdasági helyzetet Zsiday Viktor befektetési szakértő az Azonnalinak. 

 

Elmondta, a válság kezeléséért a kormányzatok nagyon sokat tudnak és fognak is tenni az elkövetkezendő időszakban, még pedig azzal, hogy költekezni fognak. Ugyanis ha azt feltételezzük, hogy pár hónapig tart a baj, akkor eközben sok cég tönkre mehet, ha nem segít rajtuk a kormány.

 

„Vagyis azt kellene elérni, hogy a következő hat hónapban túléljenek ezek a vállalkozások, hiszen ha becsődölnek, újrakezdeniük sokkal nehezebb lesz” – magyarázta Zsiday Viktor.

 

Hogyan lehet segíteni?

 

A segítség egy módja, hogy egyrészt át kell ütemezni a cégek adósságát, hiszen most sokaknak eltűnik a bevétele, miközben nemcsak az alkalmazottait kéne fizetnie, hanem – miután jellemzően a magyar cégeknek van hitele – még törlesztenie is kellene. Ezért nem véletlen, hogy az MNB felkérte a bankokat arra, vezessenek be hitelmoratóriumot. A szakértő szerint ha ezt a kérést a pénzintézetek maguktól nem teljesítik, akkor valószínűleg törvényt fognak hozni azért, hogy kötelezzék őket erre.

 

ZSIDAY VIKTOR. FOTÓ: HUTTER MARIANNA / AZONNALI

 

Másrészt Zsiday szerint azt is lehetővé kell tenni a cégeknek, hogy a munkaerő-költségüket úgy csökkentsék, hogy az embereket ne bocsássák el tartósan. Például erre az egyik lehetőség, hogy a cégek munkavállalóikat ideiglenesen fizetés nélküli szabadságra küldjék.

 

Ám ez esetben szükség lenne arra is, hogy ezek a dolgozók ez idő alatt rendkívüli, ideiglenes munkanélküliségi járadékot kapjanak.

 

Tehát egyszerre kell költeni a cégekre és a magánszemélyekre: ezt Hongkongban például úgy oldották meg, hogy mindenki bankszámlájára elutaltak négyszázezer forintnyi összeget.

 

„Nagy költségvetési hiányok lesznek mindenhol, de ez egy megoldható probléma” – mondta Zsiday. Hozzátette: most már szerinte nagyjából a politikusok is értik, hogy az ilyen jellegű beavatkozások elkerülhetetlenek. Kérdésünkre, hogy azért a magyar kormány eddig még nem pedzegette, hogy segélyezné a nehéz helyzetbe kerülő magánszemélyeket, úgy válaszolt: valóban, de múlt héten pénteken reggel még az iskolákat se akarták bezárni, majd aznap estére ezt mégis meglépték. 

 

Most legalább nem belülről repedezik a rendszer

 

Zsiday Viktor szerint bár Európa és USA-szerte is az említett beavatkozásokat fogják megtenni a kormányok, mégis lesznek, akik tönkremennek, ez ugyanis elkerülhetetlen. Vagyis nagyon komoly gazdasági visszaesés lesz idén. Ám ezt követően 2021-ben és 2022-ben is már gazdasági fellendülés jöhet, mert legyen akármilyen gyors és mély a mostani recesszió, de gyorsan el is múlik, ha meghozzák a kormányok a megfelelő intézkedéseket.

 

A felvetésre, hogy a mostani válság rosszabb lesz-e, mint a 2008-as, azt mondta: nem. „Míg a 2008-2009-es válságot az okozta, hogy olyan egyensúlytalanságok voltak a gazdaságon belül, amik maguk okozták a válságot, most ezt egy külső sokk teszi.”

 

Vagyis most nem belülről repedezik a rendszer, és azért is kell minél több céget életben tartani, hogy ez így is maradjon.

 

Ha politikus pánikol, tőzsdés nem

 

Mivel a cikk megjelenésekor már 347 forintot is kell fizetnünk egy euróért, felmerül a kérdés, hogy mi lesz a forinttal? Zsiday szerint ezt most nehéz lenne megmondani. Azt is el tudja képzelni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hagyja a forintot lassan tovább gyengülni  – ezzel segítve az exportot –, de azt is, hogy lezárnak egyes kiskapukat a spekulánsok előtt, ezzel pedig erősítik a forintot. „Abban viszont biztos vagyok, hogy még az MNB-nél sem igen tudják, hogy holnapután mit fognak csinálni.”

 

És hogy van-e olyan európai ország, aminek a járványra adott gazdaságpolitikai válaszát érdemes lenne Magyarországnak is követnie? Zsiday szerint az elmúlt napok alapján úgy néz ki, máshol is darabokból dobálják össze az intézkedéseket, holott ezeket egy konzisztens rendszerbe kellene rendezni.

 

Összességében a szakértő szerint azért abszolút van remény a jövőre nézve:

 

„Van egy tőzsdei mondás: amikor a politikusok elkezdenek pánikolni, akkor a tőzsdések pont, hogy abbahagyhatják azt. Ugyanis ha a politikusok pánikolnak, akkor látják, hogy kell valamit csinálni, ha pedig ezt megteszik, annak előbb-utóbb lesz következménye.”

 

Zsiday Viktorral még február végén készítettünk nagyinterjút, akkor még főként arról, miért is gyengélkedik a forint, ez itt olvasható vissza.

 

FOTÓ: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezzel nemcsak a Fidesz, de az Európai Néppárt frakciójának egyik legbefolyásosabb politikusa is távozik az uniós politikai színtérről.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás