+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Hutter Marianna
2020. március 17. kedd, 15:17
Mit kellene tenniük a kormányoknak, hogy túlélje a gazdaság a koronavírust? Vannak-e európai jó példák a mostani válság kezelésére? Mi lesz a forinttal? Zsiday Viktor befektetési szakértő válaszolt az Azonnalinak!

Nagyon gyors és nagyon mély recesszió jön – így értékelte a koronavírus miatt várható gazdasági helyzetet Zsiday Viktor befektetési szakértő az Azonnalinak. 

 

Elmondta, a válság kezeléséért a kormányzatok nagyon sokat tudnak és fognak is tenni az elkövetkezendő időszakban, még pedig azzal, hogy költekezni fognak. Ugyanis ha azt feltételezzük, hogy pár hónapig tart a baj, akkor eközben sok cég tönkre mehet, ha nem segít rajtuk a kormány.

 

„Vagyis azt kellene elérni, hogy a következő hat hónapban túléljenek ezek a vállalkozások, hiszen ha becsődölnek, újrakezdeniük sokkal nehezebb lesz” – magyarázta Zsiday Viktor.

 

Hogyan lehet segíteni?

 

A segítség egy módja, hogy egyrészt át kell ütemezni a cégek adósságát, hiszen most sokaknak eltűnik a bevétele, miközben nemcsak az alkalmazottait kéne fizetnie, hanem – miután jellemzően a magyar cégeknek van hitele – még törlesztenie is kellene. Ezért nem véletlen, hogy az MNB felkérte a bankokat arra, vezessenek be hitelmoratóriumot. A szakértő szerint ha ezt a kérést a pénzintézetek maguktól nem teljesítik, akkor valószínűleg törvényt fognak hozni azért, hogy kötelezzék őket erre.

 

ZSIDAY VIKTOR. FOTÓ: HUTTER MARIANNA / AZONNALI

 

Másrészt Zsiday szerint azt is lehetővé kell tenni a cégeknek, hogy a munkaerő-költségüket úgy csökkentsék, hogy az embereket ne bocsássák el tartósan. Például erre az egyik lehetőség, hogy a cégek munkavállalóikat ideiglenesen fizetés nélküli szabadságra küldjék.

 

Ám ez esetben szükség lenne arra is, hogy ezek a dolgozók ez idő alatt rendkívüli, ideiglenes munkanélküliségi járadékot kapjanak.

 

Tehát egyszerre kell költeni a cégekre és a magánszemélyekre: ezt Hongkongban például úgy oldották meg, hogy mindenki bankszámlájára elutaltak négyszázezer forintnyi összeget.

 

„Nagy költségvetési hiányok lesznek mindenhol, de ez egy megoldható probléma” – mondta Zsiday. Hozzátette: most már szerinte nagyjából a politikusok is értik, hogy az ilyen jellegű beavatkozások elkerülhetetlenek. Kérdésünkre, hogy azért a magyar kormány eddig még nem pedzegette, hogy segélyezné a nehéz helyzetbe kerülő magánszemélyeket, úgy válaszolt: valóban, de múlt héten pénteken reggel még az iskolákat se akarták bezárni, majd aznap estére ezt mégis meglépték. 

 

Most legalább nem belülről repedezik a rendszer

 

Zsiday Viktor szerint bár Európa és USA-szerte is az említett beavatkozásokat fogják megtenni a kormányok, mégis lesznek, akik tönkremennek, ez ugyanis elkerülhetetlen. Vagyis nagyon komoly gazdasági visszaesés lesz idén. Ám ezt követően 2021-ben és 2022-ben is már gazdasági fellendülés jöhet, mert legyen akármilyen gyors és mély a mostani recesszió, de gyorsan el is múlik, ha meghozzák a kormányok a megfelelő intézkedéseket.

 

A felvetésre, hogy a mostani válság rosszabb lesz-e, mint a 2008-as, azt mondta: nem. „Míg a 2008-2009-es válságot az okozta, hogy olyan egyensúlytalanságok voltak a gazdaságon belül, amik maguk okozták a válságot, most ezt egy külső sokk teszi.”

 

Vagyis most nem belülről repedezik a rendszer, és azért is kell minél több céget életben tartani, hogy ez így is maradjon.

 

Ha politikus pánikol, tőzsdés nem

 

Mivel a cikk megjelenésekor már 347 forintot is kell fizetnünk egy euróért, felmerül a kérdés, hogy mi lesz a forinttal? Zsiday szerint ezt most nehéz lenne megmondani. Azt is el tudja képzelni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hagyja a forintot lassan tovább gyengülni  – ezzel segítve az exportot –, de azt is, hogy lezárnak egyes kiskapukat a spekulánsok előtt, ezzel pedig erősítik a forintot. „Abban viszont biztos vagyok, hogy még az MNB-nél sem igen tudják, hogy holnapután mit fognak csinálni.”

 

És hogy van-e olyan európai ország, aminek a járványra adott gazdaságpolitikai válaszát érdemes lenne Magyarországnak is követnie? Zsiday szerint az elmúlt napok alapján úgy néz ki, máshol is darabokból dobálják össze az intézkedéseket, holott ezeket egy konzisztens rendszerbe kellene rendezni.

 

Összességében a szakértő szerint azért abszolút van remény a jövőre nézve:

 

„Van egy tőzsdei mondás: amikor a politikusok elkezdenek pánikolni, akkor a tőzsdések pont, hogy abbahagyhatják azt. Ugyanis ha a politikusok pánikolnak, akkor látják, hogy kell valamit csinálni, ha pedig ezt megteszik, annak előbb-utóbb lesz következménye.”

 

Zsiday Viktorral még február végén készítettünk nagyinterjút, akkor még főként arról, miért is gyengélkedik a forint, ez itt olvasható vissza.

 

FOTÓ: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

Mármint azután, hogy a felek közös menetrendben állapodtak meg az ukrán nyelvtörvény miatt kialakult konfliktus rendezésére.

A 21. kerületi önkormányzat szerint míg a kormány a világ egyik leghatékonyabb védekezését mutatta fel a koronavírussal szemben, addig Karácsony politikája olyannyira diktatórikus, hogy az még Demszky idején is elképzelhetetlen volt.

Könnyen lehet, hogy a kívánt spórolás helyett az egész egy felesleges ráfizetés lesz. Elmagyarázzuk, hogy miért.

Miért fontos, hogy kié ez a pozíció? Elmondjuk ezt is.

A miniszterelnök nincs oda a 750 milliárd eurós uniós mentőcsomag ötletétől se, a közös hiteltől „berzenkedik”, a pénzek elosztása szerinte „abszurd és perverz”.

Noha a horvát belügyminisztérium továbbra se engedélyezné a tengerparti városnak a magyar időkben használt trikolórt, a baloldali többségű közgyűlés egy trükkel megkerülte Zágrábot.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás