+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. január 25. szombat, 14:08
Azt, hogy öt jelölt is indul a fideszes Dézsi Csaba András ellen, mindössze egy unalmas, Tudnivalók a vasárnapi választáshoz című cikkből tudhatják meg az újságolvasók. A győri napilap Dézsire való szavazás melletti álláspontját közben egy külsős üzletember írta meg. Választás előtti lapszemle!

Már csak egy nap van hátra a január 26-i győri időközi polgármester-választásig, amit a szex- és korrupciós botrányba keveredett, emiatt aztán a Fideszből is kilépett Borkai Zsolt lemondása miatt kell megtartani. A kisalföldi város vezetéséért hatan vannak versenyben, a legesélyesebbnek Dézsi Csaba András kardiológust, a győri Fidesz korábban is Borkai-kritikus régi motorosát és Pollreisz Balázs MSZP-s önkormányzati képviselőt, az ellenzéki pártok közös jelöltjét tartják – utóbbi és a többi négy nemfideszes jelölt azonban alig jelent meg a helyi napilapban a választási kampány során. Ennek fényében az sem meglepő, hogy a polgármesterjelöltek vitájáról  – amit egyébként az Azonnali szervezett – például be se számolt a Kisalföld.

 

A legirigyeltebb napilapok egyike volt

 

Hogy ez miért ennyire meglepő, ahhoz fontos tudni, hogy Győr-Moson-Sopron megye napilapja, a Kisalföld korábban irigyelt helyzetben volt: példányszáma magasan verte nemcsak a többi megyei napilapét, de még az olyan országos közéleti napilapokét is, mint a Magyar Nemzet vagy a Népszabadság. A siker titka az olvasói javaslatoknak, ötleteknek és témajavaslatoknak a lap tartalmába való bevonásán és a – gyakorlatilag MTI-híreket újraközlő többi megyei laphoz képest – rengeteg helyi anyagon kívül az volt, hogy a Kisalföld szinte centiméteres pontosságú kimértséggel foglalkozott a politikával úgy, hogy eközben minden releváns történésről beszámolt.

 

Ez akkor kezdett csak megváltozni, amikor 2017-ben a Kisalföld az addigi brit tulajdonostól Andy Vajna érdekeltségébe került, ám még ekkor sem az agyatlan migránspropaganda és a fideszes kampánylapfling volt a meghatározó, jól mutatja ezt, hogy például az amúgy győri Szijjártó Péter külügyminiszterrel olyan interjút hoztak le pár héttel a 2018-as országgyűlési választás előtt, ami aztán le is jött olyan típusú kérdésekkel, hogy „önnek is feltűnt, hogy Soros nevét egyszer sem mondta ki?”. 2018 novemberében, Vajna halála előtt pár hónappal aztán a Mészáros Lőrinc tulajdonolta Mediaworks befalta a Kisalföld kiadóját is, hogy az aztán a kormánypárti médiumokokat gyűjtő KESMA része legyen. 2019 tavaszára a Vajna-éra vezetőit is kipucolták az azóta egyértelműen kormánypárti irányt vevő laptól, amelynek országos és külpolitikával foglalkozó oldalait már nem is Győrben, hanem a Mediaworks-központban állítják össze.

 

A Kisalföld a tavaly őszi és a mostani önkormányzati választási kampányban jó szolgálatot is tett a létező jobboldalnak: októberben a Borkai Zsoltról különböző felvételek megjelenésekor és a már-már elfeledettnek hitt korrupciós ügyeinek újbóli felbukkanásakor a lap napokon át úgy tett, mintha nem erről beszélne az egész megye.

 

Fideszes kampánylap lett mára

 

Amikor aztán már mégis beszámolt róla, akkor azt csak nagyon röviden tette, elintézve az egészet azzal, hogy az expolgármester „botrányba keveredett”. Hogy pontosan milyenbe, azt a lap olvasói például tőlünk tudhatták meg – ezt onnan gondoljuk, hogy ezekben a napokban az Azonnali óriási nézettséget ért el a győri IP-címekről érkező keresési forgalomnak köszönhetően. De emlékezetes húzásuk volt az is, amikor 2019 decemberének elején kéretlenül teleszórták Győr postaládáit azzal a lapszámmal, amelynek azt tették a címlapjára, hogy Dézsi Csaba András lett a kormánypártok jelöltje Győrben.

 

Úgyhogy nézzük is meg, hogyan néz ki és miről ír a választás előtti utolsó Kisalföld!

 

 

A címlapon az égadta világon semmi sem utal arra, hogy másnap polgármestert választ magának Győr. 

 

 

Az első, polgármester-választáshoz kapcsolódó anyag a lap álláspontját megjelenítő rovatnál jön szembe, amit szokatlan módon nem a lap valamelyik szerkesztője vagy újságírója írt, hanem egy autóipari gépgyártó céget vezető üzletember. Róla egyébként érdemes tudni, hogy az előző városvezetéstől nem teljesen független, benne ül ugyanis a városi közszolgálató cég, a Győrszol igazgatótanácsában, és a HVG információi szerint a neve felmerült a Fideszben a Borkai Zsolt utódja körüli ötletelésben is. A Kisalföld ezek feltüntetését nem tartotta fontosnak az egyértelműen Dézsi mellett érvelő, noha a jelölt nevét egyszer sem megemlítő véleménycikknél – ahogy olyan véleménycikk sem olvasható a lapban, amely nem Dézsit endorse-olja.

 

 

A hatodik oldalon aztán mindenki megkapja a maga propagandaadagját. A hajtás fölötti, Szívügye Győr és tenni fog lakóiért című, Dézsi Csaba András Fidesz-KDNP-s polgármesterjelöltet méltató cikk a Kisalföld szerkesztési gyakorlatától igencsak eltérő módon név nélkül jött le: a Kisalföldben ha az újságíró nevét nem írják ki, akkor is odaírják legalább azt, hogy „Munkatársunktól”. Itt azonban nemcsak az újságíró, hanem a fotós nevét sem tüntették fel, ami szintén szokatlan gyakorlat. Vagyis eszerint ez a politikai hirdetésnek is beillő anyag eleve nem a napilap szerkesztőségéből jött, ami számos további érdekes kérdést vet fel akár a szerkesztőségnek a lapban megjelenni köteles anyagokhoz való viszonyát illetően is.

 

 

Csak hogy mutassam a Kisalföld gyakorlatát a szomszédos, 7. oldalról: ennél a cikknél se írták oda, hogy ki a szerző, ám annyi mégis fel lett tüntetve, hogy egy munkatársuk írta az anyagot.

 

 

Egyébként pont a hatodik oldalon jelenik meg egyedül az ellenzéki jelöltek neve (sárgával be is karikáztuk, hogy észre lehessen venni) egy olyan, a valasztas.hu-n is szereplő tudnivalókat összegyűjtő cikkben, amihez újságíró amúgy eleve feleslegesnek tartja kiírni a nevét – aztán mégis van ott egy név, nem úgy, mint a fenti Dézsi-anyagnál.

 

Ahogy a CÖF győri sajtótájékoztatójáról beszámoló anyagnál is, ahol a fotós nevét is sikerült feltüntetnie a lapnak. Az már csak a jövő sajtótörténeti csemegéje lesz, hogy két belpolitikailag releváns és valódi közhatalommal rendelkező politikus, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter győri látogatásáról a pénteki lapszámban mindössze három (!) mondat (!) jelent meg, a mondanivalójukról pedig semmi lényeges, addig a politikailag tökéletesen súlytalan CÖF embereitől valamiért még külön idézett is szombaton a lap szerzője.

 

Több cikk nem jelent meg a szombati Kisalföldben sem a január 26-i polgármester-választásról, sem annak kapcsán.

 

Ehhez képest nézzük meg, hogy miről és hogyan ír Győr-Moson-Sopron megye szomszédságában a Nyerges Csaba volt Kisalföld-főszerkesztő által vezetett pozsonyi Új Szó szombati lapszáma:

 

 

Vasárnap, január 26-án választ magának polgármestert Győr. Eredmények és elemzések természetesen lesznek az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás