+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 21. kedd, 17:49
Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

Harmincötezer lejjel, vagyis körülbelül 2,45 millió forinttal támogatná a nagycsaládosokat a legalább hétszemélyes autók megvásárlásában egy RMDSZ-es törvénytervezet – írja kedden a Transindex.

 

A javaslatot a romániai magyar párt egyik képviselője, Csép Éva Andrea dolgozta ki, majd azt további húsz RMDSZ-es szenátor és képviselő is aláírta: elfogadása esetén azt szeretnék elősegíteni, hogy egy család a harmadik gyerek megszületése után is kényelmesen utazhasson autójában. Ráadásul a tervezet azt is előírja, hogy a vásárolt autók erőforrásainak környezetbarátnak, vagyis legalább Euro 5 és Euro 6 besorolásúnak kell lenniük.

 

Csép Éva Andrea ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott,

 

egy normál autóban való utazásnál nehézséget okozhat egy harmadik gyermek születése,

 

„így pedig máris világossá válik, hogy egy nagyobb autó mekkora segítséget jelenthet a szülőknek”.

 

A javaslat szerint a program egy új, különálló költségvetésből valósulhatna meg, a támogatásokat pedig a minisztériumon keresztül utalnák ki a családoknak. Ha elfogadnák a javaslatot, a jogosultak körébe beletartoznának a nevelt és örökbefogadott gyerekekkel rendelkezők is, de kitétel például, hogy az igénylőnek nem lehet tartozása az állammal szemben, valamint az, hogy a támogatást elnyerőknek személyesen is felelősséget kell vállalniuk azért, hogy a 35 ezer lejes támogatáson felül álló vételárat kifizetik az autókért.

 

Ha mind a cirka két és fél milliós összeg, mind maga a kezdeményezés ismerősnek tűnne valahonnan, ne csodálkozz: a magyar kormány is bőkezű támogatásokat biztosít a nagycsaládosok részére, ez pedig kiterjed a hétüléses autók vásárlására is. Ehhez a legalább három gyermeket nevelő családok részére 2,5 millió forint állami támogatást biztosít a kormány, feltéve, hogy a támogatott összeg nem lehet nagyobb, mint az autó bruttó vételárának fele.

 

Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy – mint arról a 444 is beszámolt

 

a BMW a 2019-es év folyamán 493 százalékkal növelte hétüléses modellje, a BMW 2 Gran Tourer eladásait.

 

A típusból ugyanis 2018-ban még csak 27 darabot adtak el, de ez a tavalyi évre 160 darabra emelkedett. Az autó alapára egyébként 7,8 millió forint, így még ha az alapmodellt visszük is csak haza, akkor is jó 5,3 millió forintot kell érte kicsengetni.

 

Persze a magyar példára hasonlító RMDSZ-es javaslatot még nem fogadták el, és közel sem biztos, hogy ez egyáltalán megtörténik. A javaslat szerint a jogszabály 2020. június 1-jétől lépne életbe, azt azonban a tervezetet jegyző Csép Andrea is elismerte, hogy nem számított arra, hogy közben ilyen ködös lesz a politikai élet. Ugyanis miután tavaly ősszel sikerült megbuktatni a (névleg) szociáldemokrata PSD-kormányt, a jobboldali, nemzeti liberális PNL került hatalomra Ludovic Orban vezetésével: ugyanakkor

 

már a mostani, Orban-kormány alatt is inog a talaj az önkormányzati választási rendszer módosítási javaslata miatt.

 

A részleteket Bukovics Martin itt írta le nektek!

 

A szenátusban a javaslatot nemrég iktatták, ezt követően a szenátus dönt, majd a képviselőház – mint döntő ház – szavaz róla.

 

BORÍTÓKÉP: A hétüléses Dacia Lodgy a 2012-es genfi autószalonon / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

Az aktív fertőzöttek 42 százaléka budapesti eset, az elhunytaké pedig 61 százalék jelenleg.

Madridot például teljesen lebénították a tüntetők, akik a szélsőjobb szerint „bűnözőkormánnyá” vált baloldal lemondását követelték.

A hét kérdése

Igen? Nem? Vagy csak a második hullámtól? Esetleg soha nem is tartottál tőle? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Keresd fel a hozzád legközelebb esőt május 24-én: rengeteg program lesz.

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás