A Fidesz nagycsaládos autótámogatását másolná az RMDSZ

Szerző: Illés Gergő
2020.01.21. 17:49

Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

A Fidesz nagycsaládos autótámogatását másolná az RMDSZ

Harmincötezer lejjel, vagyis körülbelül 2,45 millió forinttal támogatná a nagycsaládosokat a legalább hétszemélyes autók megvásárlásában egy RMDSZ-es törvénytervezet – írja kedden a Transindex.

A javaslatot a romániai magyar párt egyik képviselője, Csép Éva Andrea dolgozta ki, majd azt további húsz RMDSZ-es szenátor és képviselő is aláírta: elfogadása esetén azt szeretnék elősegíteni, hogy egy család a harmadik gyerek megszületése után is kényelmesen utazhasson autójában. Ráadásul a tervezet azt is előírja, hogy a vásárolt autók erőforrásainak környezetbarátnak, vagyis legalább Euro 5 és Euro 6 besorolásúnak kell lenniük.

Csép Éva Andrea ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott,

egy normál autóban való utazásnál nehézséget okozhat egy harmadik gyermek születése,

„így pedig máris világossá válik, hogy egy nagyobb autó mekkora segítséget jelenthet a szülőknek”.

A javaslat szerint a program egy új, különálló költségvetésből valósulhatna meg, a támogatásokat pedig a minisztériumon keresztül utalnák ki a családoknak. Ha elfogadnák a javaslatot, a jogosultak körébe beletartoznának a nevelt és örökbefogadott gyerekekkel rendelkezők is, de kitétel például, hogy az igénylőnek nem lehet tartozása az állammal szemben, valamint az, hogy a támogatást elnyerőknek személyesen is felelősséget kell vállalniuk azért, hogy a 35 ezer lejes támogatáson felül álló vételárat kifizetik az autókért.

Ha mind a cirka két és fél milliós összeg, mind maga a kezdeményezés ismerősnek tűnne valahonnan, ne csodálkozz: a magyar kormány is bőkezű támogatásokat biztosít a nagycsaládosok részére, ez pedig kiterjed a hétüléses autók vásárlására is. Ehhez a legalább három gyermeket nevelő családok részére 2,5 millió forint állami támogatást biztosít a kormány, feltéve, hogy a támogatott összeg nem lehet nagyobb, mint az autó bruttó vételárának fele.

Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy – mint arról a 444 is beszámolt

a BMW a 2019-es év folyamán 493 százalékkal növelte hétüléses modellje, a BMW 2 Gran Tourer eladásait.

A típusból ugyanis 2018-ban még csak 27 darabot adtak el, de ez a tavalyi évre 160 darabra emelkedett. Az autó alapára egyébként 7,8 millió forint, így még ha az alapmodellt visszük is csak haza, akkor is jó 5,3 millió forintot kell érte kicsengetni.

Persze a magyar példára hasonlító RMDSZ-es javaslatot még nem fogadták el, és közel sem biztos, hogy ez egyáltalán megtörténik. A javaslat szerint a jogszabály 2020. június 1-jétől lépne életbe, azt azonban a tervezetet jegyző Csép Andrea is elismerte, hogy nem számított arra, hogy közben ilyen ködös lesz a politikai élet. Ugyanis miután tavaly ősszel sikerült megbuktatni a (névleg) szociáldemokrata PSD-kormányt, a jobboldali, nemzeti liberális PNL került hatalomra Ludovic Orban vezetésével: ugyanakkor

már a mostani, Orban-kormány alatt is inog a talaj az önkormányzati választási rendszer módosítási javaslata miatt.

A részleteket Bukovics Martin itt írta le nektek!

A szenátusban a javaslatot nemrég iktatták, ezt követően a szenátus dönt, majd a képviselőház – mint döntő ház – szavaz róla.

BORÍTÓKÉP: A hétüléses Dacia Lodgy a 2012-es genfi autószalonon / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek