Az RMDSZ bátrabb nyilatkozatot tett, mint a magyar kormány Oroszországgal kapcsolatban

Szerző: Kósa András
2022.02.22. 14:30

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint „a NATO tagjaként Romániának a legnagyobb felelősséggel végeznie kell a munkáját, hozzájárulva a diplomáciai békés megoldás keresésében, az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz és a NATO védelmi akcióihoz”.

Az RMDSZ bátrabb nyilatkozatot tett, mint a magyar kormány Oroszországgal kapcsolatban

„Felelőtlen döntésnek tartjuk, hogy Moszkva elismerte a két ukrajnai szakadár köztársaságot, és az Ukrajnát megszálló orosz katonai erők nem a békefenntartás céljából, hanem területszerzési agresszió céljából vonultak be Ukrajnába. Ezzel nemcsak a térség és Európa békéjét fenyegetik, hanem a nemzetközi jog alapjait is felrúgja Oroszország” – írta három nyelvű (magyar, román, angol) közleményében Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke.

A romániai magyar politikus szerint pártja támogatja az Európai Unió álláspontját, és

„a NATO tagjaként Romániának a legnagyobb felelősséggel végeznie kell a munkáját, hozzájárulva a diplomáciai békés megoldás keresésében, az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz és a NATO védelmi akcióihoz”.

Kelemen Hunor szavai sokkal egyértelműbb elköteleződést jelentenek, mint akár Orbán Viktor, akár Szijjártó Péter nyilatkozatai. A magyar kormányfő ugyan kijelentette, hogy Magyarország tartja magát az EU közös álláspontjához, de ezen túl érdemit nem mondott. Szijjártó Péter pedig annyit közölt korábban, hogy Magyarország „felszólítja a világpolitika szereplőit, hogy térjenek vissza a tárgyalásokhoz”.

NYITÓKÉP: Kelemen Hunor, Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek