+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 15. szerda, 12:56
Itt egy hír, aminek minden low cost-utazó örülhet: nem kell többet a balkáni állapotokat idéző karámban tolongani a budapesti reptéren, új komplexum épült a fapadosoknak.

Végre európai színvonalon lehet majd fapados légitársaságokkal utazni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, ugyanis miután tavaly év elején a kormány ultimátumot adott az úgynevezett bádogkarám elbontására, a repteret üzemeltető cég gyorsan lépett, és a régi karám mellett egy új, nyáron hűtött, télen fűtött épületet húztak fel – minderről Vitézy Dávid számolt be szerdán Facebook-oldalán.

 

A Wizzair, a Ryanair és az Easyjet Budapestről induló fapados járatai többségében eddig a bádogkarámtól indultak: ez egy fűtés és hűtés nélküli komplexum volt, amely a reptér főépületétől körülbelül kétszáz méternyi gyaloglásra volt.

 

Itt kapunkként csupán pár ülőhelyen tudtak várakozni az utasok, normális mosdó, valamint büfék nem voltak benne megtalálhatók,

 

hosszabb várakozásra pedig teljesen alkalmatlan, és egy európai főváros repteréhez méltatlan volt.

 

A RÉGI KARÁM A FERIHEGYI REPTÉREN. FORRÁS: TWITTER / MARCO SERUSI

 

Vitézy ugyanakkor bejelentette: az új, fapadosoknak létrehozott komplexum szerdán a tesztüzemmel megnyitotta kapuit az utazók előtt, ezzel

 

minden kapunál közel száz ülőhellyel ellátott, fűthető és hűthető, mosdókkal és étel-italvásárlási lehetőséggel ellátott új komplexum jött létre.

 

Emellett lett hozzá egy új fedett, hűtött-fűtött, liftekkel és mozgólépcsővel is rendelkező folyosó, amely a fapados kapukat összeköti a terminál épületével. És lett dohányzóterasz is. A tesztüzem január 17-ig tart, onnantól kezdve minden fapadost az új utasmóló szolgál ki: ekkor kezdik el az eddigi karám bontását is, hogy annak helyén tovább, a duplájára bővülhessen a most átadott épület. A teljes beruházás költsége 8,3 milliárd forint, amit teljes egészéből a repülőtér üzemeltetője finanszíroz.

 

 

A karám megszüntetésére még tavaly februárban adott ultimátumot a kormány, sőt, kijelentették, ha kell, 2020. január 1-jével rendeleti úton is betilthatják a terminálrész használatát, ha erre szükség van. Idáig végül nem fajult el a konfliktus, hiszen július óta épül, most pedig kész lett az új épületrész. „A repülőtér átfogó fejlesztése Budapest kiemelt érdeke, s ennek csak első lépése a fapados karám felváltása európai színvonalú kapukkal, a folytatás a fő terminálépület átfogó, évtizedekre szóló fejlesztése, illetve a reptéri vasút megépítése kell legyen” – összegzett Vitézy.

 

BORÍTÓKÉP: Budapest Airport / Instagram

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás