+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 15. szerda, 12:56
Itt egy hír, aminek minden low cost-utazó örülhet: nem kell többet a balkáni állapotokat idéző karámban tolongani a budapesti reptéren, új komplexum épült a fapadosoknak.

Végre európai színvonalon lehet majd fapados légitársaságokkal utazni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, ugyanis miután tavaly év elején a kormány ultimátumot adott az úgynevezett bádogkarám elbontására, a repteret üzemeltető cég gyorsan lépett, és a régi karám mellett egy új, nyáron hűtött, télen fűtött épületet húztak fel – minderről Vitézy Dávid számolt be szerdán Facebook-oldalán.

 

A Wizzair, a Ryanair és az Easyjet Budapestről induló fapados járatai többségében eddig a bádogkarámtól indultak: ez egy fűtés és hűtés nélküli komplexum volt, amely a reptér főépületétől körülbelül kétszáz méternyi gyaloglásra volt.

 

Itt kapunkként csupán pár ülőhelyen tudtak várakozni az utasok, normális mosdó, valamint büfék nem voltak benne megtalálhatók,

 

hosszabb várakozásra pedig teljesen alkalmatlan, és egy európai főváros repteréhez méltatlan volt.

 

A RÉGI KARÁM A FERIHEGYI REPTÉREN. FORRÁS: TWITTER / MARCO SERUSI

 

Vitézy ugyanakkor bejelentette: az új, fapadosoknak létrehozott komplexum szerdán a tesztüzemmel megnyitotta kapuit az utazók előtt, ezzel

 

minden kapunál közel száz ülőhellyel ellátott, fűthető és hűthető, mosdókkal és étel-italvásárlási lehetőséggel ellátott új komplexum jött létre.

 

Emellett lett hozzá egy új fedett, hűtött-fűtött, liftekkel és mozgólépcsővel is rendelkező folyosó, amely a fapados kapukat összeköti a terminál épületével. És lett dohányzóterasz is. A tesztüzem január 17-ig tart, onnantól kezdve minden fapadost az új utasmóló szolgál ki: ekkor kezdik el az eddigi karám bontását is, hogy annak helyén tovább, a duplájára bővülhessen a most átadott épület. A teljes beruházás költsége 8,3 milliárd forint, amit teljes egészéből a repülőtér üzemeltetője finanszíroz.

 

 

A karám megszüntetésére még tavaly februárban adott ultimátumot a kormány, sőt, kijelentették, ha kell, 2020. január 1-jével rendeleti úton is betilthatják a terminálrész használatát, ha erre szükség van. Idáig végül nem fajult el a konfliktus, hiszen július óta épül, most pedig kész lett az új épületrész. „A repülőtér átfogó fejlesztése Budapest kiemelt érdeke, s ennek csak első lépése a fapados karám felváltása európai színvonalú kapukkal, a folytatás a fő terminálépület átfogó, évtizedekre szóló fejlesztése, illetve a reptéri vasút megépítése kell legyen” – összegzett Vitézy.

 

BORÍTÓKÉP: Budapest Airport / Instagram

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás