Nem tudsz kiigazodni a fapadosok hülye szabályain? Segítünk!

Szerző: Fekő Ádám
2018.10.10. 19:58

A Wizz Air ki tudja már, hányadik alkalommal változtatott a csomagszabályain, szigorodik a Ryanair is, szóval itt az idő kicsit tisztába tenni a dolgokat.

Nem tudsz kiigazodni a fapadosok hülye szabályain? Segítünk!

Nagyjából egy évvel ezelőttig olyan volt fapadossal repülőzni, mint egy tündérmese: egyértelmű szabályok, minimális odafigyeléssel semmiféle csomagproblémánk nem jöhetett. Ezt azóta sikerült úgy felülírni, hogy a Wizz Air például már sokadjára változtat szabályokat, és lelkesen szállt be a Ryanairrel folytatott utasszopató versenybe. Szerdán például már ki tudja, hányadik verziót jelentették be a csomagokról, úgyhogy itt az ideje összegezni, ki hol mire számíthat.

Wizz Air

Legnépszerűbb társaságunk novembertől vált új szabályokra. A jólétnek vége,

gyakorlatilag mindenért fizetni kell.

Egy 40x30x20 centiméteres hátizsákot vihetünk ajándékba a fedélzetre, ebbe még a legspártaibb emberek sem tudnak sok időre bepakolni, a rendes csomag pedig pénzbe kerül. Jófejség a szarfejségben, hogy legalább bevezették a 10 kilós feladott csomag kategóriáját, ez minimum 7 euró (2300 forint) lesz, ráadásul ezeket már nem a kapunál veszik el, hanem szépen ki kell állni a feladós sort. 

Ezt amúgy a priority megvásárlásával kerülhetjük ki, akkor mindkét csomagot felvihetjük a gépre. A szolgáltatás minimum 5 euró, a határ a csillagos ég. Bár ez ugye soron kívüli beszállást is ad, a csomagok miatt valójában ez csak egy másik típusú sort fog eredményezni. 

Ne felejtsük el az utazás élményét sem, ugyanis azoknak az időknek már vége van, amikor az útitársunkkal beszélgettünk: ha nem választhatunk némi pénzért választható ülőhelyeket, valószínűleg elültet minket egymás mellől a rendszer. Kicsit növelhetjük az esélyeinket, ha minél később csekkolunk be, de ez is csak addig jó módszer, amíg nem jött rá mindenki.

Ryanair

Az ír légitársaság mostanában azzal szerepel a hírekben, hogy sztrájkolnak a dolgozóik, emiatt néha az is benne van a pakliban, hogy törölnek pár járatot. Mivel azért ez a helyzet előbb-utóbb megoldódik, most nem riogatnánk senkit, van itt elég gond a csomagokkal. 

A sztori hasonló, mint a Wizznél, ráadásul szintén november 1-től lép életbe. Van egy 30x20x25 centiméteres kis csomag, amit felvihetünk ajándékba, minden másért fizetni kell vagy feladott csomag, vagy priority vásárlásával. Van viszont egy fontos különbség: ameddig a Wizz csak alsó árakat határozott meg, addig a Ryanairnél

stabilan 8 euró a feladott csomag és 6 a priority.

Már persze, ha foglaláskor vagyunk előrelátók, később mindenre mehet plusz két euró. 

A szándékos szétültetést ők találták ki, tehát természetesen itt is változó árakon kell ülőhelyet választani annak, aki szeretne a nőjével/faszijával/anyjával/apjával/testvérével/barátjával ülni. 

EasyJet

Ők nem szerepelnek annyiszor, és ez nem csak azért van, mert Budapestre kevéssé vannak bekötve: továbbra is tartják magukat a megszokott dolgokhoz, tehát felvihetünk egy 56x45x25-os kézipoggyászt, az azonos foglaláson lévők egymás mellé ülnek.

A kézipoggyászt viszont egy idő után elveszik a kapunál és berakatják a csomagtartóba, úgyhogy náluk kivételesen tényleg érdemes beállni a sor elejére. 

Jet2

Sokan a cég létezéséről sem tudnak, pedig egy ideje meglepően jó áron lehet vele repülni például az isteni Edinburgh-be. A Budapestről csak a britekhez tartó társaság gépei lazán veszik a dolgokat: a 56x45x25-ös csomag mellett még egy kicsit is felvihetünk, és az üléseket is egymás mellé osztják. Ami még ennél is jobb, hogy szemben a nagy társaságokkal, náluk már 28 nappal a felszállás előtt becsekkolhatunk online. 

Jó utat!

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek