Egyre többen kerülik el a belarusz légteret, pont a Ryanairt leszámítva

Szerző: Illés Gergő
2021.05.24. 18:24

Kivéve a Ryanair, amely vasárnapi, eltérített járata ellenére továbbra is repül Belarusz felett. Az Egyesült Királyság, Litvánia és Ukrajna már bejelentették a belarusz légtértilalmat.

Egyre többen kerülik el a belarusz légteret, pont a Ryanairt leszámítva

Az Egyesült Királyság, Litvánia, Ukrajna és több európai légitársaság is úgy döntött, hogy a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatának a belarusz hatóságok általi eltérítése miatt elkerülik a Belarusz feletti légteret.

Mint arról az Azonnali is beszámolt, a Ryanair FR4978 számú járata 171 utassal a fedélzetén tartott pünkösdvasárnap a görög fővárosból Vilniusba. A fedélzeten volt többek között Raman Prataszevics belarusz ellenzéki aktivista, a NEXTA nevű hírcsatorna társalapítója, Prataszevics barátnője, valamint – Michael O'Leary Ryanair-vezérigazgató szerint – a belarusz KGB (Állambiztonsági Bizottság) négy ügynöke.

Mikor a gép már elhagyni készült a belarusz légteret, a belarusz hatóságok eltérítették és leszállították az utasszállítót a minszki reptéren egy, a Hamasztól jövő terrorfenyegetésre hivatkozva. De természetesen nem bombát kerestek a fedélzeten, hanem letartóztatták Prataszevicset, valamint az aktivista barátnője sem utazott tovább Vilniusba. A repülő hét óra minszki veszteglés után Prataszevics és barátnője, valamint a négy KGB-ügynök nélkül érkezett meg a litván fővárosba.

Az ügyből azonnal nagy nemzetközi felháborodás lett, az Európai Unió is következményeket ígért a gépeltérítés és Prataszevicsék letartóztatása miatt. A következmények pontos tartalma az Európai Tanács hétfő esti ülésén derülhet ki – erről szóló elemzésünket itt olvashatod.

Az első következmények már meg is érkeztek, igaz, nem az Európai Uniótól, hanem egyes országoktól és légitársaságoktól.

+ Egyesült Királyság: Grant Shapps brit közlekedési miniszter hétfőn arról számolt be Twitter-oldalán, hogy utasította a brit Polgári Repülési Hatóságot, hogy az ez alá tartozó társaságok kerüljék el a belarusz légteret „az utasok biztonsága érdekében”. Shapps ezen felül hozzátette: felfüggesztette a belarusz állami légitársaság, a Belavia működési engedélyét. Dominic Raab brit külügyminiszter a brit parlament alsóházában „a polgári repülés elleni sokkoló támadásnak” minősítette az esetet.

+ Litvánia: a litván kormány már hétfő reggel arról számolt be, hogy Vilnius nemzetközi partnereivel karöltve azon dolgozik, hogy „lezárják a belarusz légteret a nemzetközi repülőjáratok előtt”. Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök emellett bejelentette: országa nem engedi fel- és leszállni azokat a repülőjáratokat, amelyek útjuk során igénybe vették, vagy használni tervezik a belarusz légteret.

Vilnius elsősorban uniós és nemzetközi reakcióban reménykedik: Gabrielius Landsbergis külügyminiszter szerint Litvánia tehet egyes lépéseket önállóan is, de elsősorban nemzetközi reakcióra számítanak. „Úgy gondoljuk, hogy egy közös, uniós fellépés fenntarthatóbb lenne” – nyilatkozta Landsbergis.

+ Ukrajna: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő délután találkozott a Ryanair-járat ügyében az ukrán kormány tagjaival. Zelenszkij itt két dologra is utasította a kormányt. Egyrészt arra, hogy Ukrajna szüntesse be a közvetlen légi közlekedést Belarusz és Ukrajna között. Másrészt pedig arra, hogy Ukrajnában regisztrált repülőgépeknek tilos legyen belépniük a belarusz légtérbe.

+ Több légitársaság már önként is elkerüli Belaruszt: az első légitársaság, amely ezt hivatalosan is bejelentette, az AirBaltic volt. A lett székhelyű társaság már Riga és Odessza, valamint Riga és Tbiliszi közti járatai esetében is elkerülte a belarusz légteret. Ugyanígy cselekedett a magyar székhelyű Wizz Air is, amely már Kijevből Tallinnba tartó járatán nem repült át Belarusz felett, ahogyan az osztrák nemzeti légitársaság Austrian is elkerülte azt Bécs-Moszkva-járatán. Ezen felül a belarusz légtér elkerülése mellett döntött már a lengyel LOT és a skandináv SAS és a holland KLM, valamint a ciprusi székhelyű Avia Solutions Group is.

Hétfőn a Lufthansa a német nemzeti légitársaság LH1487 számú, Minszkből Frankfurtba tartó járata pedig csak két óra késéssel hagyhatta el a belarusz fővárost, mivel a belarusz hatóságok minden utas számára új biztonsági ellenőrzést, és a repülőgép teljes átvizsgálását rendelték el. A minszki reptér szerint „terrorcselekmény” veszélye miatt nem szállhatott fel időben a járat. Ezt követően a Lufthansa is bejelentette a belarusz légtér elkerülését.

+ Többen viszont még kitartanak: a kakukktojás épp a vasárnapi gépeltérítést elszenvedő ír fapados társaság, a Ryanair. A társaság a Flightradar24 információi szerint teljes nyugalommal használta a belarusz légteret a ciprusi Páfoszról Tallinnba, majd Tallinnból Páfoszra tartó járatán. Emellett cikkünk írásának időpontjában az orosz Aeroflot és Pobjeda, a svájci Swiss, a tádzsik Somon Air, a mongol Mongolian menetrend szerinti járatai mellett a Qatar Airlines is használta a belarusz légteret.

Az Európai Tanács rendkívüli ülésen tárgyalja hétfő este a belarusz helyzetet. Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség még nem nyilvánult meg az ügyben.

BORÍTÓKÉP: Ryanair sajtószolgálat

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek