Megszűnik Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkársága

Szerző: Kósa András
2022.05.06. 15:49

Információnk szerint már be is jelentették a megszűnést, a főváros és környéke fejlesztési feladatait a következő kormányban Vitézy Dávid láthatja majd el.

Megszűnik Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkársága

Nem alakult jól a belépő a nagypolitikába Fürjes Balázsnak. A Fidesz politikusa a főváros XII. kerületében indult egyéni mandátumért és bár az ellenzéki összefogás komolyan erősítette Hajnal Miklós (Momentum) esélyeit, azért a Rózsadombot és környékét mindenki minimum kétesélyesnek tartotta.

Fürjes Balázs ráadásul mint Budapest és fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár

rengeteget szerepelt a médiában és kormányzati hátszelet is kapott a kampányához.

Az államtitkárság háttérszervezete, a Budapest Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. pedig idővel nagyságrendileg 300 fős munkavállalói állománnyal rendelkező komoly céggé nőtte ki magát.

A választáson ráadásul Fürjes Balázs esélyeit látszott növelni, hogy a XII. kerületben indult Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke is – ezzel kapcsolatban általános volt a vélekedés, hogy ő Hajnal Miklóstól vihet el szavazatokat. Kovács végül be is húzott magának 2861 voksot, ami az MKKP számára kimagasló, 5,47 százalékos eredményhez volt elég, de ettől Hajnal Miklós még simán hozta a kerületet 25 323 szavazattal, ami 48,42 százalékot jelentett.

Fürjes Balázsra 21 872-en szavaztak, ami a szavazatok 41,82 százaléka, és majdnem kétezerrel kevesebb, mint 2018-ban Gulyás Gergely eredménye, akire akkor 23 173-an szavaztak.

Az államtitkárság megszűnése valószínűleg összefüggésben állhat a nem túl jó eredménnyel.

Az Azonnali úgy értesült, már be is jelentették a dolgozóknak, hogy a jelenlegi formájában biztosan nem működik tovább a munkahelyük. A kormányban azonban ettől függetlenül információink szerint maradhat külön portfolió a főváros és agglomerációjának fejlesztésének – ezt már csak PR-szempontok miatt sem engedné át a Fidesz teljes mértékben Karácsony Gergely főpolgármesternek –, mégpedig a BFK Zrt. eddigi igazgatója, Vitézy Dávid vezetésével, aki maga is államtitkár lenne. Vitézy korábban a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója volt.

Az ügy kapcsán kerestük Fürjes Balázst és Vitézy Dávidot is, amennyiben nyilatkoznak, természetesen közölni fogjuk.

NYITÓKÉP: Fürjes Balázs / Facebook

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek