A német Zöldeknek nem tetszik az új bécsi kormány, a magyarok viszont elégedettek

Szerző: Techet Péter
2020.01.08. 07:11

Noha a német Zöldek több tartományban is a jobboldallal alkotnak kormányt, és országosan is készek lennének a CDU/CSU-val összefogni, társelnökük bírálta az osztrák testvérpártot, amiért beálltak Sebastian Kurz mögé.

A német Zöldeknek nem tetszik az új bécsi kormány, a magyarok viszont elégedettek

Kedd kora délután hivatalosan is megalakult Bécsben Sebastian Kurz második kormánya, amiben tíz miniszteri hellyel a konzervatív Néppárt (ÖVP) és néggyel a balliberális Zöldek vesznek részt. (A kormánylistát és kormányprogramot itt elemeztük részletesen.)

A Zöldek kormányzati részvételét persze sokan bírálták, elvégre – legalábbis első ránézésre – egy balliberális ökopártnak nem lenne sok keresnivalója egy migrációellenes és adócsökkentéspárti kancellár mellett. Bécs szocdem főpolgármestere, Michael Ludwig – aki a világ legélhetőbb városában az ökopárttal kormányoz közösen – azt mondta, hogy „kissé csodálkozott” a Zöldek országos lépésén, mert szerinte az új Kurz-kormány is jobboldali politikát folytat.

Szintén bírálta egykori zöld párttársai lépését Peter Pilz, az osztrák Schiffer András, aki 2017-ben szakadt ki egy saját balpopulista párttal a Zöldekből, de tavaly már kiesett a parlamentből. Pilz most az általa szerkesztett ZackZack baloldali bulvárlapban lövi a Zöldeket Kurz miatt.

Más irányból, de szintén elégedetlenek a fennálló kormánnyal a szélsőjobboldaliak is:

az FPÖ szerint Kurz túl sok mindenben engedett a Zöldeknek.

Az FPÖ-t az is zavarja, hogy a Boszniából gyerekként menekült Alma Zadić lesz az új igazságügyminiszter – bár Zadić bosnyák és muzulmán származásának felhánytorgatásában szerepet játszhat az is, hogy az FPÖ hagyományosan a bécsi szerbek között népszerű.

A német Zöldek azért bírálják osztrák kistestvéreiket, amit maguk már régóta folytatnak

Azonban testvérpárti kritika is éri az osztrákokat: a német Zöldeknek, akik ma Európa legnagyobb és legnépszerűbb ökopártja, nagyon nem tetszik a bécsi kormány. Annalena Baerbock, a német Zöldek női társelnöke úgy véli: az osztrák testvérpárt „túl sok engedményt tett“ Kurznak, és

megígérte: „ilyen nem fog előfordulni Németországban”.

Ezt a félmondatot az magyarázza, hogy Németországban is egyre többen azzal számolnak: a 2021-es országos választások után a CDU/CSU (még ha nem is Merkel vezeti már) összefog a Zöldekkel. Már 2017-ben is a Zöldek készek lettek volna belépni a keresztény uniópártok és a jobboldali liberálisok mellé egy kormányba (akkor az osztrák Zöldeknél sokkal több kompromisszumot is vállaltak volna).

Mivel mára Merkel a CDU-t annyira középre tolta, hogy a szélsőségek (Linke, AfD) kivételével minden irányba koalícióképes, de közben se a nagykoalíciónak, se a régebben hagyományosnak számító keresztény-liberális (CDU/CSU-FDP) összefogásnak nem lenne többsége, egyre többen számolnak egy jobboldali-zöld kormánnyal. Még a bajor CSU is nyitott lenne erre, Markus Söder pártelnök, bajor kormányfő nagy léptékben zöldíti be saját pártját is.

A német Zöldek már most is alapvetően polgári párttá váltak – rég levetették egykori balos hippi énjüket, ami azzal is összefügg, hogy

az egykori lázadó hatvannyolcasok lettek mára az új felső középosztály, a gazdasági és kulturális elit többségét ők alkotják.

A Zöldek tehát már rég nem a társadalmi lázadás, hanem a társadalmi közép pártja.

Baerbock Bécsnek címzett kritikája azonban azért is hiteltelen, mert a német Zöldek már most is tartományi szinten együttműködnek a CDU-val. Baden-Württembergben eleve egy zöld miniszterelnök fogott össze a helyi a CDU-val, a helyi Linke szerint

az ökopárt a sváb tartományban pedig mára az autólobbi pártja lett.

De szintén a jobboldallal alkotnak kormányt a német Zöldek Hessenben és Schleswig-Holsteinben, mindkét tartományban gazdasági téren sokkal neoliberálisabb politikára mondva igent, mint most az osztrák Zöldek tették Bécsben. De Szászországban is CDU-s kormányfő mögé álltak be a Zöldek (igaz, ezen keletnémet tartományban – elkerülendő az AfD részvételét – a szocdemek is így tettek), Brandenburgban pedig SPD-s miniszterelnök alatt állt össze a CDU és az ökopárt. Ma több tartományban alkot tehát kormányt a zöldpárt a jobboldallal, mint színtisztán a baloldallal.

ANNALENA BAERBOCK A NÉMET ZÖLDEK TÁRSELNÖKE BELERÚGOTT AZ OSZTRÁK ZÖLDEKBE, MERT AZOK UGYANAZT CSINÁLJÁK, AMIT ÉVEK ÓTA BAERBOCK PÁRTJA. FOTÓ: FB

Ha a német Zöldeknek nem is tetszik a bécsi kormány, a konzervatívok tetszését elnyerte. Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke szerint ez lehet a jövő. Az Európai Bizottság volt elnöke úgy véli: az európai jobbközép pártoknak új szövetségeseket kell keresniük.

A Zöldek amúgy más európai országban se csak a baloldalon mozognak. Közép-Európában például már tíz évvel ezelőtt Prágában alakult jobboldali kormány, amiben az ottani Zöldek is résztvettek. De szintén jobbra sorolhatóak a litván és lett Zöldek. Luxemburgban is volt már jobboldali-zöld kormány.

Egyrészről az ökológiai ideológia számos tekintetben egy konzervatív gondolat (a természetvédelem éppen ellentétes akár a liberális haladással, akár a baloldali iparosítással), másrészről mára Európa legtöbb országában az ökopártokat elsősorban a közép- és felső középosztályból támogatják, azaz kulturálisan és gazdasági érdekeiket tekintve egy ökoszavazó mára akár közelebb áll egy konzervatívhoz, mint egy baloldali vagy szélsőjobboldali alsó középosztálybelihez.

Mit mondanak a magyar zöldek?

Hivatalosan Magyarországról csak az LMP testvérpártja a nyugati zöldeknek (ugyanis az Európai Zöldpártnak országonként csak egy párt lehet a tagja), de ideológiailag a zöld-baloldali Párbeszéd párt is közel áll hozzájuk. Az Azonnali ezért mindkét párt politikusait megkérdezte, osztják-e ők is a német Zöldek bírálatát.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője – egyben az Azonnali többségi tulajdonosa – nem érzi megalapozottnak a német kritikát, elvégre „a német zöldek is sokszor koalícióra léptek már a jobboldallal”. A politikus szerint eleve nem a jobb-bal-logika mentén kell megítélni egy ökopárt kormányzati részvételét.

Az LMP-s Ungár ezért például elégedett is az osztrák Zöldek kormányzati részvételével:

„A tárgyalás eredményéből úgy tűnik, hogy erős zöld programmal alakul meg az új bécsi kormány. Mivel egy zöldpárt lényege az, hogy a programját érvényre juttassa, ezért kell kompromisszumokat kötnie.”

Erőss Gábor, a Párbeszéd politikusa az Azonnalinak szintén örömét fejezte ki az osztrák Zöldek kormányra kerülése kapcsán. Bár reméli: legközelebb már a szocdemekkel együtt is kijön a többség.

Józsefváros alpolgármestere külön hangsúlyozta, hogy – noha a Párbeszéd hivatalosan nem tagja az európai zöldpártok családjának – az osztrák Zöldek nagyon jó kapcsolatokat ápoltak velük mindig is. Ulrike Lunaceket emelte ki Erőss, mert a politikusnő eddig is „szívén viselte” a Párbeszéddel való kapcsolatot. (Lunacek az osztrák Zöldek volt EP-képviselője, akit Bayer Zsolt 2013-ban még leidiótázott, idén pedig Sebastian Kurz kormányában kulturális államtitkár lett.)

Ungárral ellentétben azonban Erőss érti a német kritikákat is,

a párbeszédes politikus szerint is az osztrák Zöldek „menekültügyben kicsit túl sokat engedtek a konzervatív Néppártnak”.

Elismeri persze: a menekülttéma minden zöld és baloldali erőben vitatéma, de szerinte nem lehet e téren a jobboldalnak engedni.

FOTÓ: Die Grünen / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek