Ezért mondott le éppen most Sebastian Kurz

2021.10.09. 21:02

Az ügy már régen érett, mostanra égett rá az osztrák kancellárra.

Ezért mondott le éppen most Sebastian Kurz

Szombat este nem egészen váratlanul bejelentette kancellári posztról való távozását Sebastian Kurz Ausztriában. Kurz elmondta, továbbra is ő marad a kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, utóda pedig Alexander Schallenberg ÖVP-s külügyminiszter lesz.

Kurz bejelentése után Werner Kogler zöldpárti alkancellár a lépést üdövözölte, és azt az „Ausztria érdekében megtett, helyes cselekedetnek” minősítette. Bejelentette továbbá, vasárnap folyamán találkozik és megbeszéléseket folytat majd a Kurz utódjául kijelölt Schallenberggel.

A napokban már több helyen rebesgették, hogy Kurz a lemondásra készül, ugyanis már július közepén lezárult a jobboldali kormány korábbi korrupciós ügyeit vizsgáló parlamenti bizottság munkája Bécsben. Vizsgálataik alapján pedig kiderült,

Kurznak és kormányának holdudvarához több korrupciós ügy is kapcsolódott abból az időszakból, amikor az Osztrák Néppárt még a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) együtt kormányzott.

Mint ismert, 2019-ben, az európai parlamenti választási kampányban került ki az ominózus „Ibiza-videó” a sajtóhoz, ebben az akkori alkancellár, az FPÖ-s Heinz-Christian Strache beszélt arról, hogy pártja szeretné megvásárolni, és pártpropaganadájuk szolgálatába állítani a Kronen Zeitung nevű politikai bulvárújságot.

Az Ibiza-videó kapcsán felmerült vesztegetési- és összefonódási ügyek kapcsán a parlamenti vizsgálóbizottság 2020 elején kezdte meg munkáját, ám ők végül

a botrány után levitézlett FPÖ és Strache helyett a továbbra is (immár az osztrák zöldekkel) kormányzó ÖVP kétes ügyeire fókuszáltak inkább.

Több ilyet is feltártak:

  • Christian Pilnacek, jelenleg felmentett igazságügyi minisztériumi szekcióvezető, aki a büntetőügyekért volt felelős, együttműködött néppárti politikusokkal, azoknak iratokat játszott ki, ezzel szabotálva a büntetőeljárásokat.
  • Gernot Blümel, néppárti pénzügyminiszter kapcsán felmerült a gyanú, hogy illegális pártadományt fogadott el a Novomatic szerencsejáték-cégtől, az ügyben februárban még házkutatást is tartottak a miniszternél; a házkutatás eredményességét jelentősen csökkentette, hogy Blümel felesége még a nyomozók megérkezése előtt gyorsan a babakocsiban magával vitte férje személyes laptopját, amit így nem tudtak lefoglalni (a mobilját viszont igen).
  • Thomas Schmid, az osztrák vagyonkezelő mostanra már visszalépett vezetője vélhetően nem szakmai alapon, hanem Kurz-cal és Blümellel fennálló jóviszonya miatt kaphatta meg az állást. Minekután nemcsak Blümel, de Kurz és Schmid mobilját is a korrupciós államügyészség lefoglalta, előjöttek azon SMS-ek, amelyekben Kurz arról biztosítja Schmidet, hogy„megkapsz mindent, amit akarsz”, Blümel pedig azt írja neki, hogy ne féljen semmitől, mert „a családhoz tartozol”.
  • Kurz azonban tagadta, hogy akarta és támogatta volna Schmid kinevezését. A kikerült SMS-ek azonban ennek ellenkezőjét látszanak bizonyítani, éppen azért nyomozás indult Kurz kancellár ellen hamis tanúzás miatt (a parlamenti vizsgálóbizottságok előtti meghallgatásokra ugyanazon szabályok vonatkoznak, mint egy bírósági tanúkihallgatásra). Kurz azonban azt mondta: tudatosan bizonyosan nem akart hamisat állítani – ami azért fontos, mert a bűncselekményt csak egyenes szándékkal lehet elkövetni.
  • Kurz ellen amúgy egy másik feljelentés is érkezett a korrupciós államügyészségre kényszerítés büntette miatt. Arról van szó, hogy a kikerült SMS-ek szerint Kurz 2019-ben nyomást akart gyakorolni a katolikus egyházra, mert az kritizálta a menekültellenes politikáját. Az SMS-ek szerint Kurz Schmidet elküldte az osztrák püspöki konferencia titkárához – aki pálinkával akarta leszerelni Schmidet –, hogy fenyegesse meg a katolikus egyházat: ha nagyon ugrálnak, akkor majd ugranak az állami támogatások és adókedvezmények.

Az ügyek a sajtóban is megírva hónapok óta húzódtak, miközben a kancellárt kritika érte az ellenzéktől azért is, mert szerintük az osztrák közmédiához hozzá hű elnököt nevezett ki.

Most szombaton azonban, éppen a mondott szálak felgöngyölítése céljából a pénzügyminisztériumban és több állami hivatalban is nagyszabású házkutatásokat tartott a rendőrség, a kancellár ezeket követően végül távozott.

Amiért mindezek végül tényleg Kurz lemondásához vezettek, az a politikai nyomás volt: pénteken és szombaton már az osztrák Zöldek, a koalíciós partner, és Tirol regionális vezetője, Beate Palfrader is követelte a lemondását.

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz, Facebook

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek