+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. december 29. vasárnap, 07:50
A Trónok harca vége béna volt, a Bosszúállók: Végjáték korrekten lezárta a Marvel nagy évtizedét, az új Star Wars-trilógia utolsó darabja pedig olyan lett, mint az első kettő: közepes, cserébe zavaros. Januárban feltettünk pár popkult kérdést, decemberre majdnem minden választ megkaptunk!

Mint arra az év elején rámutattunk: rajongók millióit izgató kérdésekre születtek válaszok 2019-ben, mivel több népszerű filmes univerzum és sorozat is a végéhez, illetve komoly fordulópontjához ért.

 

Milyen válaszok születtek a januárban feltett kérdéseinkre?

 

1. Hogyan győzik le Thanost a Marvel szuperhősei, és mi köze ehhez Marvel kapitánynak?

 

Két részre bontott finálét kapott a Marvel-filmek (MCU) harmadik fázisa, ami az jelentette, hogy 2018-ban hatalmas kérdőjellel szakadt félbe az Bosszúállók: Végtelen Háború, hogy aztán idén a Végjátékban derüljön ki, hogyan győzik le hőseink a több film óta építkező főgonoszt, Thanost.

 

Előtte ráadásul megjelent a mozikban a Marvel első, női szuperhős főszereplésével készülő filmje, a Marvel Kapitány is – ami alapvetően egyébként nem lett több egy szokásos Marvel-filmnél  –, így sokan arra számítottak, hogy a kifejezetten erős szuperhős lehet a megoldás Thanos ellen.

 

De hát egy fenét, hiszen a megoldás az időutazás volt,

 

aminek, mint mindig, valójában most sem volt túl sok értelme, de a lényeg az, hogy akik porrá váltak az első film végén, azok feltámadtak, és persze volt egy gigantikus csata, ami után az MCU több ikonikus hősétől, így a Robert Downey Jr. alakította a Vasembertől, illetve a Chris Evans által játszott Amerika Kapitánytól is elbúcsúztunk valamilyen formában. A Scarlett Johansson által alakított Fekete Özvegy is meghalt, de neki még lesz most egy szólófilmje, ami korábban játszódik

 

A film korrekt lezárása volt az első évtizednek, amit a nagy, folytatásos filmes univerzumok határoztak meg – ezen belül is élen a Marvellel. Nagy kérdés azonban, hogy innen merre tud tovább lépni ez az egész dolog, meglesz-e ugyanaz a vonzereje a húszas években, mint amekkora sikere volt ebben az évtizedben. Hamarosan kiderül, ugyanis idén sem maradunk Marvel-filmek nélkül, bár csak kettő lesz belőlük. Cserébe lesznek új sorozatok a Disney új streaming-csatornáján

 

2. Ki nyeri a Trónok harcát és ki ül fel a vastrónra?

 

A képregényfilmek mellett az évtized másik nagy dobása az HBO fantasysorozata, a Trónok harca volt. A Gyűrűk Ura óta nem érdekelt ennyi embert fantasy, szóval a George R. R. Martin még befejezetlen könyvsorozatából készült adaptáció tényleg elég sokakat elkapott.

 

Arra azonban nem nagyon számított senki, hogy az utolsó évad ekkora csalódás lesz,

 

pedig a jelek már megvoltak korábban is arra nézve, hogy a könyveket lehagyó sorozat annak ellenére veszítette el a talajt a lába alól, hogy Martin nagy vonalakban instruálta a sorozat készítőit a megfelelő irányokkal kapcsolatban.

 

A vastrón tulajdonosa valaki olyan lett, akire nem nagyon számított senki, cserébe még a sorozaton belül is hülye döntésnek tűnik, a közönségkedvenc karakterek elég nagyokat szívtak és/vagy tök értelmetlenül haltak meg, és ami talán még nagyobb baj, hogy ez az elsietett befejezés nem nagyon mondott semmit semmiről.

 

Ezután lesz csak igazán érdekes, hogy George R. R. Martin hogy fejezi be a könyvsorozatot, aminek a hatodik kötetét várjuk ezer éve, de annak sincs egyelőre fix megjelenési dátuma. A sorozat nyomán azonban hirtelen mindenki fantasysorozatokat kezdett gyártani, jön a Witcher a Netflixen, jön A Gyűrűk Ura az Amazon gyártásában, és még a Trónok harca is kap egy előzménysorozatot az HBO-n.

 

3. Legyőzi-e a Netflixet a többi streaming-szolgáltatás?

 

Ez persze idén még nem dőlt el, de év közben is igyekeztem számot adni a fordulatokról. A trendszerű lényeg az, hogy a Netflix sikerén felbuzdulva boldog-boldogtalan streamingcsatornákat indít,

 

közülük a legsúlyosabb játékos persze a Disney+, amin vannak/lesznek saját gyártású Star Wars- és Marvel-sorozatok,

 

de azért A Gyűrűk Ura- és Alapítvány-sorozatot készítő Amazont sem szabad elfelejteni.

 

A végeredmény az, hogy most nem a tévében, hanem az interneten van egy csomó saját tartalmat kínáló csatorna, ahol fix műsor nincs, de ahol megszűnt az a jó világ is, ahol kevés helyre feliratkozva tényleg minden releváns sorozatot/filmet elért az ember.

 

4. Hogyan zárul a harmadik Star Wars-trilógia?

 

A harmadik Star Wars-trilógia megítélése valószínűleg örökre vitatott lesz: Az ébredő Erő című első darabjában J. J. Abrams tulajdonképpen újraforgatta a legelső (számozása szerint negyedik) filmet, aztán Az utolsó Jedikben Rian Johnson sorban leverte az Abrams által feldobott labdákat egy kicsit zavaros filmben, amiről azóta is vitatkoznak azok, akik szeretnek ilyesmiről vitatkozni.

 

A december 19-én debütált, ismét J. J. Abrams által rendezett harmadik darab,

 

a Skywalker kora aztán úgy oldotta meg ezt az egészet, hogy tulajdonképpen ignorálta a nyolcas részt,

 

tehát Abrams úgy csinált, mintha a fura középső rész nagyjából meg sem történt volna, és végigvitte az első filmmel megkezdett vízióját. A Skywalker-család történetét lezáró darab így önmagában nem is lenne rossz, de egyben nézve a trilógiát egy meglehetősen zavaros, semmitmondó történetet kapunk – sajnos.

 

De egyébként is tökmindegy, a lényeg az, hogy egy Star Wars-méretű fejőstehenet egyszerűen nem szabad hagyni meghalni, a Marvelhez hasonlóan várhatóan velünk lesz még mindenféle formában a következő évtizedekben is, mivel most úgy tűnik, hogy a popkultúrában semmi újat nem lehet kitalálni.

 

5. Sikerül-e kiadni a teljes Sandman-sorozatot magyarul?

 

Ez is nyitott kérdés, de nagyon jó jel, hogy a Fumax új, keménytáblás, gyűjteményes kiadása már a második kötettel túllépett azokon a történeteken, amelyeket már megismerhettünk magyarul 2009 és 2011 között a Cartaphilius gondozásában, puhakötésben.

 

A Sandman főszereplője Álom, avagy Morpheus, avagy Sandman, az Álmok Fejedelme,

 

aki a történet elején kiszabadul börtönéből, ahová a huszadik század elején véletlenül zárták okkultisták. Álom visszatér birodalmába, hogy bosszút álljon és visszaszerezze trónját, ez az eseménysor pedig a való világban is komoly hullámokat vet. Gaiman a Sandmannel rendkívül emlékezetes saját mitológiát teremtett, amivel örökre beírta magát a képregényirodalom és a fantasy történetébe.

 

Most év végén a második kötet jelent meg magyarul, ezen kívül még három van hátra, és a Fumaxot nem arról ismerjük, hogy félbehagyna egy ilyen sorozatot. Még azelőtt érdemes elmerülni benne, hogy a Netflix kihozza a készülő sorozatot, és hirtelen tényleg mindenki ezt fogja olvasni!

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A Miskolc-Tornyosnémeti szakasz elkészülésével teljessé válik Pozsony és Kassa autópálya-összeköttetése Magyarországon keresztül. Az Észak-Szlovákián keresztül épülő autópálya befejezése viszont még nem látszik.

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás