+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. január 3. péntek, 19:53
A világ mozinézői tulajdonképpen eladták a lelküket a csak és kizárólag biztos pénzre hajtó Disneynek. De nem csak nekik köszönhető, hogy a 2019-ben legtöbb pénzt hozó húsz film közül összesen két előzmény nélküli forgatókönyv van.

Az nem kifejezetten új jelenség, hogy Hollywoodban lassan egy aranybányánál is többet ér egy eredeti ötlet, viszont a probléma soha nem kapott akkora figyelmet, mint 2019-ben: főleg a rendezőlegenda Martin Scorsese egészen váratlan kirohanása miatt a fél világ kezdett el rajta vitázni, hogy értékes filmek-e a Marvel-filmek például, vagy igaza van Scorsesének, aki a vidámparki szórakozáshoz hasonlítja az egészet a moziélmény helyett, de beszállt a vitába. Francis Ford Coppola is, akinek a neve szintén van annyira erős brand filmes körökben, mint a Vasemberé. Coppola szerint Scorsese még finoman is fogalmazott a Marvel-filmekről.

 

Az érintett filmekhez tartozó stábtagok persze próbáltak védekezni, de azért valljuk be, elég nehéz a filmtörténelem két legnagyobb alakjának kijelentéseivel vitázni úgy, hogy mögötted csak egy Galaxis őrzői vagy Bosszúállók van, mint nagy produkció.

 

Ne felejtsük el, hogy Scorsese bármekkora név is, összességében mégis csak arról van szó, hogy egy 77 éves legenda közli, hogy amit a fiatalok szeretnek, az szar, és az ő idejében minden jobb volt. Ráadásul úgy, hogy bevallottan nem látta a filmeket.

 

A tavaly Az ír című filmjét már a Netflixre vitt rendező második kirohanásában viszont már nem is csak a Marvel-filmek minőségét becsmérelte, hanem úgy általában a filmipart, kezdve a stúdiókkal egészen a mozitulajdonosokig: 

 

„Ez nem mozi, ez valami más, és nem kéne, hogy ilyenekkel árasszanak el bennünket. Ez egy komoly kérdés, és a mozitulajdonosoknak kéne lépniük, hogy a mozikban olyan filmeket vetítsenek, amik a történetre épülnek” – mondta Scorsese, hozzátéve, hogy az ő csupa színészlegendával ellátott produkciója iránt a hagyományos stúdiók nem is igazán mutattak már túl nagy érdeklődést, a Netflixnél viszont szabad kezet kapott.

 

Történetek nélkül nehéz is filmet csinálni

 

2019-ben persze kicsit megmosolyogtató azt várni, hogy művészi alapon döntenek a nagy stúdiók a tuti pénz helyett, az viszont vitathatatlan, hogy Scorsese egy számok alapján is simán kimutatható jelenségre hívta fel a figyelmet:

 

arra, hogy tavaly például egyetlen eredeti ötleten alapuló film sem került a tíz legtöbb pénzt hozó film listájára.

 

Illetve a Jokeren itt is lehet vitázni, mivel Batman legnagyobb ellenfelének eredettörténetét még senki nem mesélte el így, de az is egy képregényes univerzumhoz kapcsolódik, még ha szerencsére csak kevés szállal is. Így a legjobb húszba is összesen kettő bármiféle előzmény nélküli film jutott be, az Us című horror, és a Volt egyszer egy Hollywood. Mutatom a Wikipedia összegzését:

 

FORRÁS: WIKIPEDIA

 

2019 a moziban: szuperképességek, beszélő állatok

 

A listából nem is igazán a Marvel egyeduralma rajzolódik ki, hiszen igazából összesen három Marvel-szuperhős került rá (persze az igazsághoz tartozik, hogy az idei év első felében cserébe minden a harmadik Bosszúállók-filmről szólt), de még csak nem is feltétlenül a képregények egyeduralma (a három Marvel-film mellett két DC-film, a Shazam és a Joker tudott beférni), hanem ahogy már említettem, a folytatásoké, és még annál is erősebben a fantasztikumé.

 

A listán összesen három olyan film van, ami az általunk is ismert valóságban játszódik: a két már említett eredeti ötleten alapuló film mellett ott a John Wick harmadik része is.

 

Ezek azok a filmek, amikben egy főhősnek sincs szuperképessége, nem egy alternatív valóságban játszódik, nem egy félelemből élő bohóc akar unalmában megölni mindenkit, vagy mondjuk nem beszélő oroszlánok szerzik vissza a királyságukat. Illetve nyilván ott van még a Joker, akinek végül is nincs szuperképessége, de hát mégis csak Batman későbbi főellenségéről beszélünk.

 

Disney, Disney, Disney

 

A valóságtól teljesen elszakadt filmek uralkodása persze maximum Scorsese gondolatait igazolja a történetmesélés fontosságáról a vidámparki villogás helyett, de persze az évnek nem is egy műfaj volt a nyertese, hanem egy cég. Igen, a Disney.

 

Ahogy a listán is látszik, a legtöbb pénzt hozó hat film mögött ők állnak, és a Pókemberhez is van némi közük, tavaly a világ összes mozibevételének 38 százaléka náluk landolt.

 

Ráadásul november óta létezik a Disney+ streamingszolgáltató is, és bár még csak tizenkét országban érhető el, a cég kapacitásait ismerve rövid időn belül az egész világ hozzáférhet, hogy havidíjért cserébe ott nézze mondjuk a céghez tartozó Star Wars-sorozatot.

 

A cég nem csak azért hoz össze ennyi pénzt, mert kis túlzással minden értékes és örökké folytatható franchise-t megvásárolt, hanem azért is, mert igyekszik a legbiztosabbra menni: az előrejelzések szerint idén is érkezik a kötelező élőszereplős rajzfilmadaptáció (Mulan), a szokásos X-Men mellett, de lesz sztárokkal teletűzdelt szuperhős film is (Örökkévalók), rajzfilmek, és persze régi történetek leporolása (Halál a Níluson), és bár a sormintába nem illik teljesen, azért az is kijelenthető, hogy a West Side Story leforgatásával sem a zavarosban halászik az óriáscég.

 

Külön érdemes kiemelni, hogy rendes multiként a Disneyt a legkevésbé sem érdekli a például Scorsese által képviselt szakma: az Oroszlánkirály számítógépesített, egyébként az eredeti 1994-es rajzfilmhez képest nulla eltérést tartalmazó változata, vagy az Aladdin élőszereplős tragédiája úgy hozott felfoghatatlan pénzeket, hogy kis túlzással mindenki utálta az egészet. Mármint azok, akik cikket írtak róla, ugyanis a többség jól láthatóan mégis elment inkább a moziba nosztalgiázni kicsit a fiatalságán.

 

Nagyon úgy tűnik, hogy

 

a filmipar most szembesül vele, amit az irodalom már átélt: a sértett művész megírhatja a világ legérdekesebb történetét is, a nap végére úgysem az fogja vezetni a listákat, hanem Paulo Coelho aktuális remekműve.

 

Kérdés, hogy mit lehet ezzel kezdeni: a Netflix és pláne a szerencsére Európában is kimagaslóan jó tartalmakban utazó HBO miatt nem lehet azt mondani, hogy vége lenne a minőségi filmek idejének, de a monopolhelyzetben lévő multiplexek miatt a klasszikus moziélményt már jóval nehezebb megszerezni. És ezt nem is én mondtam, hanem Martin Scorsese:

 

„Az új technika elhozza nekünk, ami eddig elképzelhetetlennek tűnt, és ez nem csak a történeteket elbeszélő filmek számára hihetetlenül jó, de újra megmutatja, valójában mit is jelent a mozizás, ami olyannyira megváltozott az idők során. Az egyetlen, amit mindenképpen meg kell óvni, az a közösségi élmény, amit a legjobb azért egy moziban átélni.”

 

FOTÓ: Disney

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tüntetők közel nyolc órán át állták körbe a bevándorlási hivatal autóját, így végül nem tudták deportálni a két indiai férfit. Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy Skóciának legyen saját bevándorláspolitikája.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás