Világmárka-kreálás, balkáni összefogás: így éled újra az észak-macedón borászat

Szerző: Bukovics Martin
2019.10.19. 08:20

A mai Észak-Macedónia adta az egykori Jugoszlávia bortermelésének kétharmadát. Ma amerikai, brit, orosz és kínai piacokat céloznak, és világmárkákat hoznának létre a Balkánon.

Világmárka-kreálás, balkáni összefogás: így éled újra az észak-macedón borászat

EGY ALTERNATÍV IDŐSÍKON ÉSZAK-MACEDÓNIA A BORTURIZMUS FELLEGVÁRA LENNE. A BALKÁNI ORSZÁG HARMINCVALAHÁNYEZER HEKTÁRNYI SZŐLŐTERÜLETE (EBBŐL 28 EZER HEKTÁRON TERMESZTENEK BORSZŐLŐFAJTÁKAT) SZEBBNÉL SZEBB TÁJAKON TALÁLHATÓ, MÉGIS, MÉG CSAK MOST KEZDENEK RÁJÖNNI, HOGY IDE AKÁR TURISTÁK IS JÖHETNÉNEK.

EZ A HELY PÉLDÁUL TÍZ PERCNYI TAXIZÁSRA VAN A FŐVÁROS, SZKOPJE BELVÁROSÁTÓL. A BORÁSZATON TÚL ÉTTEREM, BORTERASZ ÉS MÉG LŐTÉR IS VAN A HELYSZÍNEN.

AMÍG VOLT JUGOSZLÁVIA, ADDIG INNEN JÖTT A DÉLSZLÁV RÉGIÓ BORAINAK KÉTHARMADA. MA AMI EBBŐL MEGMARADT, AZ AZ, HOGY A BORÁSZATOK TÖBBSÉGE TOVÁBBRA IS RENGETEG SZŐLŐT VÁSÁROL FEL, AMIBŐL RENGETEG BORT KÉSZÍT, NEM TÚL DRÁGÁN.

A FŐ HELYSZÍN A TIKVES-BORRÉGIÓ, A VARDAR FOLYÓ MELLETTI TERÜLET. A LEGTÖBB HÍRES PINCÉSZET MIND ERRŐL A MINDEN PONTON GYÖNYÖRŰ TERÜLETRŐL KÉSZÍT BORT.

A NAGYOBB BORÁSZATOKNÁL PINCEÁRON NAGYJÁBÓL 2,50-3 EURÓBA (800-900 FORINTBA) KERÜL EGY OLYAN MINŐSÉGŰ BOR, AMIÉRT ITTHON A DUPLÁJÁT KÉRNÉK.

EZ AZ ÁR AZ ÉSZAK-MACEDÓNIAI BORPIACON MÉG ÍGY IS DRÁGA PERSZE, OTT ~0,90 EURÓS BEKERÜLÉSI ÁRAT KELL HOZNIA A PINCÉKNEK. AKI ERRE NEM HAJLANDÓ, EXPORTÁL. A LEGTÖBBEN MÉG MINDIG AZ EXJUGÓ ORSZÁGOKRA TÁMASZKODNAK, DE EGYRE NAGYOBB SZEREPET KAP OROSZORSZÁG ÉS AZ UTÓBBI PÁR ÉVBEN RITKA SZOMJASSÁ VÁLÓ KÍNA.

VAGY HOLLANDIA, AHOL A SZLOVÉN PUKLAVEC CSALÁD ÉRTÉKESÍTI NEGOTINO MELLETTI BORÁSZATÁNAK PALACKJAIT. 

ÉSZAK-MACEDÓNIÁBAN ALAPVETŐEN RITKA NAGY SZÁRAZSÁG VAN: A NAPSÜTÉSES ÓRÁK SZÁMA NAGYON MAGAS, ESŐ ALIG ESIK. ÍGY MINDENKI RÁSZORUL ARRA, HOGY ÖNTÖZZÖN – EZ VISZONT ÓRIÁSI TERMÉSHOZAMOKAT EREDMÉNYEZ, MINT AZT A KÉPEN IS LÁTNI.

A SZŐLŐFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK HASONLÓ MÉRTÉKŰEK, MINT ITTHON – EZ INKÁBB A MAGYAR SZŐLÉSZET-BORÁSZAT CSŐDJÉT MUTATJA, MINT AZ ÉSZAK-MACEDÓN FEJLŐDÉST.

EGY ÁTLAGOS BORÁSZAT ENNEK MEGFELELŐEN LEGALÁBB FÉLMILLIÓ PALACKNYI BORT TERMEL EGY ÉVBEN, ÉS HA EZ NEM IS JÖN ÖSSZE, A KAPACITÁSA MÁR MEGLENNE HOZZÁ.

A LEGNAGYOBB HELYI BORÁSZATOK, PÉLDÁUL A TÖBBTÍZMILLIÓ BORT ÉRTÉKESÍTŐ TIKVES, MÉG A JUGOSZLÁV IDŐK ÖRÖKÖSE. IGAZ, MEG TUDTÁK MAGUKAT ÚJÍTANI MINDEN TÉREN.

A BORÁSZATOK RENGETEG PÉNZT FEKTETTEK TECHNOLÓGIÁBA ÉS SZAKTUDÁSBA. A MODERN ESZKÖZÖK ÉS A KÜLFÖLDÖN VÉGZETT BORÁSZOK ITT ALAPNAK SZÁMÍTANAK.

EGY FIATAL BORÁSZ, MIKOR ARRÓL KÉRDEZTEM, MITŐL KÜLÖNLEGESEK A MACEDÓN BOROK, AZT MONDTA, HOGY ATTÓL, HOGY SZINTE FEKETE A SZÍNÜK, ÉS HOGY RENDKÍVÜL MAGAS AZ EXTRAKTTARTALMUK. VAGYIS VASTAGOK, FŰSZERESEK, TESTESEK. FŐLEG A LEGTÖBBET TERMESZTETT SZŐLŐFAJTÁJUK, A VRANEC ILYEN: ERRE ÉPÍTENÉNEK A JÖVŐBEN MAJD.

A BORÁSZ NEM VICCELT, AMIKOR A FEKETE SZÍNT EMLÍTETTE.

A VRANEC RÁADÁSUL AZÉRT IS JÓ VÁLASZTÁS, MERT TEREM BELŐLE MONTENEGRÓBAN, SZERBIÁBAN, KOSZOVÓBAN ÉS BULGÁRIÁBAN IS, ÍGY IGAZI BALKÁNI BRAND LEHET.

IDÉN RENDEZTÉK MEG A VRANEC ELSŐ VILÁGNAPJÁT IS SZKOPJÉBAN, AHOL SZÁMOS KÜLFÖLDI SZAKÉRTŐ IS EGYETÉRTETT ABBAN, HOGY A VRANCEC NEMZETKÖZI SZŐLŐFAJTÁKKAL HÁZASÍTVA SIMÁN FELDOBJA ÉS FŰSZEREZI MONDJUK A MERLOT-T. ÉS HA MEGÁLLJA A HELYÉT EGY ILYEN CUVÉE-BEN, MÁR ÖNMAGÁBAN IS ÉRDEKES LEHET.

A KÉKSZŐLŐ VRANECEN KÍVÜL RENGETEG FAJTÁT TERMESZTENEK AZ ORSZÁGBAN. A NEMZETKÖZI FAJTÁKON (SAUVIGNON BLANC, CHARDONNAY, CABERNET-K, PINOT-K) TÚL AKÁR GRÚZ (RKATSITELI) ÉS KÖZÉP-EURÓPAI (OLASZRIZLING) IS SZEREPEL A REPERTOÁRBAN. PERSZE ŐK IS ÉRZIK, HOGY EZ SOK, EZÉRT IS MENNÉNEK RÁ A VRANECRA.

A TÖBBI KELET-EURÓPAI ORSZÁG SZÁMÁRA A ROSSZ HÍR AZ, HOGY AZ ALACSONY ÁRAKAT TARTANI TUDJÁK TOVÁBBRA IS: ELKEZDTÉK UGYANIS GÉPESÍTENI A SZŐLÉSZETET. A KÉPEN ÉPPEN EGY EU-S TÁMOGATÁSBÓL VÁSÁROLT SZÜRETELŐ KOMBÁJN VÉGZI NAGYON HATÉKONYAN HÚSZ EMBER TÖBBÓRÁS MUNKÁJÁT, JÓVAL KEVESEBB IDŐ ALATT.

VAGYIS ÉRDEMES A JÖVŐBEN KIPRÓBÁLNI AZ ÉSZAK-MACEDÓN BOROKAT, HA ESETLEG VALAHOL SZEMBEJÖNNEK. MERT ITTHON PIACI JELENLÉTÜK EGYELŐRE NINCS TÚL STABILAN. IGAZ, MI TÚLSÁGOSAN PATRIÓTA PIACNAK SZÁMÍTUNK, ÉS IDE (FŐLEG VILLÁNYBA) AZ ÉSZAK-MACEDÓNIAI BORÁSZOK INKÁBB TANULNI ÉS INSPIRÁLNI JÁRNAK, NEM ELADNI. 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek