+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. október 19. szombat, 08:20
A mai Észak-Macedónia adta az egykori Jugoszlávia bortermelésének kétharmadát. Ma amerikai, brit, orosz és kínai piacokat céloznak, és világmárkákat hoznának létre a Balkánon.

EGY ALTERNATÍV IDŐSÍKON ÉSZAK-MACEDÓNIA A BORTURIZMUS FELLEGVÁRA LENNE. A BALKÁNI ORSZÁG HARMINCVALAHÁNYEZER HEKTÁRNYI SZŐLŐTERÜLETE (EBBŐL 28 EZER HEKTÁRON TERMESZTENEK BORSZŐLŐFAJTÁKAT) SZEBBNÉL SZEBB TÁJAKON TALÁLHATÓ, MÉGIS, MÉG CSAK MOST KEZDENEK RÁJÖNNI, HOGY IDE AKÁR TURISTÁK IS JÖHETNÉNEK.

 

EZ A HELY PÉLDÁUL TÍZ PERCNYI TAXIZÁSRA VAN A FŐVÁROS, SZKOPJE BELVÁROSÁTÓL. A BORÁSZATON TÚL ÉTTEREM, BORTERASZ ÉS MÉG LŐTÉR IS VAN A HELYSZÍNEN.

 

AMÍG VOLT JUGOSZLÁVIA, ADDIG INNEN JÖTT A DÉLSZLÁV RÉGIÓ BORAINAK KÉTHARMADA. MA AMI EBBŐL MEGMARADT, AZ AZ, HOGY A BORÁSZATOK TÖBBSÉGE TOVÁBBRA IS RENGETEG SZŐLŐT VÁSÁROL FEL, AMIBŐL RENGETEG BORT KÉSZÍT, NEM TÚL DRÁGÁN.

 

A FŐ HELYSZÍN A TIKVES-BORRÉGIÓ, A VARDAR FOLYÓ MELLETTI TERÜLET. A LEGTÖBB HÍRES PINCÉSZET MIND ERRŐL A MINDEN PONTON GYÖNYÖRŰ TERÜLETRŐL KÉSZÍT BORT.

 

A NAGYOBB BORÁSZATOKNÁL PINCEÁRON NAGYJÁBÓL 2,50-3 EURÓBA (800-900 FORINTBA) KERÜL EGY OLYAN MINŐSÉGŰ BOR, AMIÉRT ITTHON A DUPLÁJÁT KÉRNÉK.

 

EZ AZ ÁR AZ ÉSZAK-MACEDÓNIAI BORPIACON MÉG ÍGY IS DRÁGA PERSZE, OTT ~0,90 EURÓS BEKERÜLÉSI ÁRAT KELL HOZNIA A PINCÉKNEK. AKI ERRE NEM HAJLANDÓ, EXPORTÁL. A LEGTÖBBEN MÉG MINDIG AZ EXJUGÓ ORSZÁGOKRA TÁMASZKODNAK, DE EGYRE NAGYOBB SZEREPET KAP OROSZORSZÁG ÉS AZ UTÓBBI PÁR ÉVBEN RITKA SZOMJASSÁ VÁLÓ KÍNA.

 

VAGY HOLLANDIA, AHOL A SZLOVÉN PUKLAVEC CSALÁD ÉRTÉKESÍTI NEGOTINO MELLETTI BORÁSZATÁNAK PALACKJAIT. 

 

ÉSZAK-MACEDÓNIÁBAN ALAPVETŐEN RITKA NAGY SZÁRAZSÁG VAN: A NAPSÜTÉSES ÓRÁK SZÁMA NAGYON MAGAS, ESŐ ALIG ESIK. ÍGY MINDENKI RÁSZORUL ARRA, HOGY ÖNTÖZZÖN – EZ VISZONT ÓRIÁSI TERMÉSHOZAMOKAT EREDMÉNYEZ, MINT AZT A KÉPEN IS LÁTNI.

 

A SZŐLŐFELVÁSÁRLÁSI ÁRAK HASONLÓ MÉRTÉKŰEK, MINT ITTHON – EZ INKÁBB A MAGYAR SZŐLÉSZET-BORÁSZAT CSŐDJÉT MUTATJA, MINT AZ ÉSZAK-MACEDÓN FEJLŐDÉST.

 

EGY ÁTLAGOS BORÁSZAT ENNEK MEGFELELŐEN LEGALÁBB FÉLMILLIÓ PALACKNYI BORT TERMEL EGY ÉVBEN, ÉS HA EZ NEM IS JÖN ÖSSZE, A KAPACITÁSA MÁR MEGLENNE HOZZÁ.

 

A LEGNAGYOBB HELYI BORÁSZATOK, PÉLDÁUL A TÖBBTÍZMILLIÓ BORT ÉRTÉKESÍTŐ TIKVES, MÉG A JUGOSZLÁV IDŐK ÖRÖKÖSE. IGAZ, MEG TUDTÁK MAGUKAT ÚJÍTANI MINDEN TÉREN.

 

A BORÁSZATOK RENGETEG PÉNZT FEKTETTEK TECHNOLÓGIÁBA ÉS SZAKTUDÁSBA. A MODERN ESZKÖZÖK ÉS A KÜLFÖLDÖN VÉGZETT BORÁSZOK ITT ALAPNAK SZÁMÍTANAK.

 

EGY FIATAL BORÁSZ, MIKOR ARRÓL KÉRDEZTEM, MITŐL KÜLÖNLEGESEK A MACEDÓN BOROK, AZT MONDTA, HOGY ATTÓL, HOGY SZINTE FEKETE A SZÍNÜK, ÉS HOGY RENDKÍVÜL MAGAS AZ EXTRAKTTARTALMUK. VAGYIS VASTAGOK, FŰSZERESEK, TESTESEK. FŐLEG A LEGTÖBBET TERMESZTETT SZŐLŐFAJTÁJUK, A VRANEC ILYEN: ERRE ÉPÍTENÉNEK A JÖVŐBEN MAJD.

 

A BORÁSZ NEM VICCELT, AMIKOR A FEKETE SZÍNT EMLÍTETTE.

 

A VRANEC RÁADÁSUL AZÉRT IS JÓ VÁLASZTÁS, MERT TEREM BELŐLE MONTENEGRÓBAN, SZERBIÁBAN, KOSZOVÓBAN ÉS BULGÁRIÁBAN IS, ÍGY IGAZI BALKÁNI BRAND LEHET.

 

IDÉN RENDEZTÉK MEG A VRANEC ELSŐ VILÁGNAPJÁT IS SZKOPJÉBAN, AHOL SZÁMOS KÜLFÖLDI SZAKÉRTŐ IS EGYETÉRTETT ABBAN, HOGY A VRANCEC NEMZETKÖZI SZŐLŐFAJTÁKKAL HÁZASÍTVA SIMÁN FELDOBJA ÉS FŰSZEREZI MONDJUK A MERLOT-T. ÉS HA MEGÁLLJA A HELYÉT EGY ILYEN CUVÉE-BEN, MÁR ÖNMAGÁBAN IS ÉRDEKES LEHET.

 

A KÉKSZŐLŐ VRANECEN KÍVÜL RENGETEG FAJTÁT TERMESZTENEK AZ ORSZÁGBAN. A NEMZETKÖZI FAJTÁKON (SAUVIGNON BLANC, CHARDONNAY, CABERNET-K, PINOT-K) TÚL AKÁR GRÚZ (RKATSITELI) ÉS KÖZÉP-EURÓPAI (OLASZRIZLING) IS SZEREPEL A REPERTOÁRBAN. PERSZE ŐK IS ÉRZIK, HOGY EZ SOK, EZÉRT IS MENNÉNEK RÁ A VRANECRA.

 

A TÖBBI KELET-EURÓPAI ORSZÁG SZÁMÁRA A ROSSZ HÍR AZ, HOGY AZ ALACSONY ÁRAKAT TARTANI TUDJÁK TOVÁBBRA IS: ELKEZDTÉK UGYANIS GÉPESÍTENI A SZŐLÉSZETET. A KÉPEN ÉPPEN EGY EU-S TÁMOGATÁSBÓL VÁSÁROLT SZÜRETELŐ KOMBÁJN VÉGZI NAGYON HATÉKONYAN HÚSZ EMBER TÖBBÓRÁS MUNKÁJÁT, JÓVAL KEVESEBB IDŐ ALATT.

 

VAGYIS ÉRDEMES A JÖVŐBEN KIPRÓBÁLNI AZ ÉSZAK-MACEDÓN BOROKAT, HA ESETLEG VALAHOL SZEMBEJÖNNEK. MERT ITTHON PIACI JELENLÉTÜK EGYELŐRE NINCS TÚL STABILAN. IGAZ, MI TÚLSÁGOSAN PATRIÓTA PIACNAK SZÁMÍTUNK, ÉS IDE (FŐLEG VILLÁNYBA) AZ ÉSZAK-MACEDÓNIAI BORÁSZOK INKÁBB TANULNI ÉS INSPIRÁLNI JÁRNAK, NEM ELADNI. 

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Három fertőzési gócpontot azonosítottak be, ebből egy bánsági, egy erdélyi.

A főváros már beszerezte az ehhez szükséges maszkokokat, de kell pár nap, míg ezek meg is érkeznek, tudtuk meg Karácsony Gergely főpolgármestertől.

Csütörtök tizenhárom EPP-tagpárt szólított fel a Fidesz kizárására a pártcsaládból, Orbán azt mondja, most a magyar embereket védi, ezért nincs ideje erről beszélni.

Az országos tisztifőorvos szerint ez nem segíti a járvány kezelését. Összefoglaltuk, mi hangzott el a pénteki koronatájékoztatón!

Míg Belaruszban szinte az élet változatlanul folyik tovább járvány idején, és az ország elnöke is inkább traktorozásra szólítja fel lakosait, Litvánia szerint Belarusz titkolózik és próbálja eltussolni a járvány valódi mértékét.

A halálos áldozatok mindegyike krónikus beteg volt, a regisztrált fertőzöttek száma pedig elhagyta a hatszáz főt.

A mikroblog-szolgáltató összesen öt ország kamuhálózatát törölte, de ebből Szerbiának nagyobb bázisa volt, mint a másik négynek összesen.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás