+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 24. kedd, 20:01
A brazil elnök tett kicsit róla, hogy ne csak a 16 éves klímaaktivistáról szóljon a New York-i ENSZ-buli.

Az utóbbi időben akkorát ment Greta Thunberg, hogy szinte el is felejtettük a nyár legfontosabb klímaügyi történését, az Amazonas lángolását. Szerencsére Brazília elnöke, Jair Bolsonaro tett róla az ENSZ New York-i klímacsúcsán, hogy azért kicsit róla is szóljon ez a találkozó: az ENSZ közgyűlésén felszólalva tévedésként írta le azt, hogy az Amazonas az emberiség közös öröksége, és tévihtnek, hogy az őserdő lenne a bolygó tüdeje, illetve kritizálta a sajtót, amiért ilyen szenzációéhesen tudósított arról, hány helyen ég épp a világ legnagyobb egybefüggő őserdeje.

 

„Ezekre a tévedésekre építve sok ország a segítségnyújtás helyett tiszteletlenül, és gyarmatosító szellemben viselkedett. Megkérdőjelezték a legszentebb értékünket, a szuverenitásunkat”

 

– állt Bolsonaro beszédében.

 

Bolsonaro szerint az országnan élő őslakosok kitelepítése sem akkora probléma, hogy az országán kívül és belül is sokan meg vannak róla győződve, hogy az indiánjaikkal ősemberként kell bánni.

 

Az őserdő égését azért varrták sokan Bolsonaro nyakába, mivel bevallottan támogatja az Amazonas területének megművelését. Ennek érdekében hatalomra kerülése óta az állam sokszor félrenéz, amikor a farmerek leégetik az ősnövényzetet. Ehhez képest Bolsonaro a vele hasonló platformon lévő politikuskhoz hasonlóan a civil szervezetk nyakába akarta varrni az erdőtüzeket. Hogy pontosan mit kell tudni erről a tűzről, arról itt írtunk bővebben.

 

FOTÓ: Alzenir Ferreira de Souza / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás