+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. augusztus 28. szerda, 07:24
Sikerülhet túllépni Jair Bolsonaro és Emmanuel Macron szappanoperákba illő üzengetésén, és elkezdhetik felhasználni a pénzt.

Úgy tűnik, Brazília hajlandó lesz elfogadni a G7 által megszavazott ingyen pénzt az Amazonas eloltására, legalább is erről árulkodik az elnöki szóvivő, Otavio Rego Barros tábornok nyilatkozata: „Brazília alapvetően nyitott arra, hogy elfogadja nemzetközi szervezetek és országok támogatását az amazóniai erdőtüzek megfékezésére, amíg az nem sérti a latin-amerikai ország szuverenitását, és a pénzek felhasználását a helyi kormány felügyelheti” – mondta a Reutersnek. 

 

A hírügynökség szerint a nyilatkozatot az Amazonas vidék államainak tanácskozása is megelőzte, ahol a kormányzók jelezték Jair Bolsonaro elnök felé, hogy nem most kéne visszautasítani ezeket a pénzeket a főleg Emmanuel Macronnal fojtatott csatározásának jegyében,

 

illetve diplomáciai forrásokra hivatkozva állítják, Nagy-Britannia tízmillió eurós segítségét már el is fogadták.
 

Az Amazonas eloltására nyújtott segélycsomag mögött egészen szappanoperai történet húzódik: Emmanuel Macron hétfőn jelentette be, hogy 20 millió eurós segélycsomagot szavazott meg a G7-csoport biarritzi csúcstalálkozóján, de Bolsonaro közölte, hogy addig nem fogadja el, ameddig a francia elnök nem kér tőle bocsánatot. Szerinte Macron hazugnak nevezte őt, és Brazília szuverenitását is megkérdőjelezte. Közben elindult a két politikus között egy másik sértegetősdi is: Bolsonaro Macron nála húsz évvel idősebb feleségén élcelődött, amire a francia csak annyit mondott, hogy reméli, Brazíliának hamarosan olyan elnöke lesz, amilyen ez a remek nép megérdemel.

 

A sértegetősdi közben persze továbbra is ég az őserdő, de erről a fontosabb tudnivalókat itt foglaltuk össze.

 

FOTÓ: Alzenir Ferreira de Souza / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Páran összeáltak egy Facebook-csoportban, hogy önkéntesen pajzsokat gyártsanak kórházaknak a 3D-s nyomtatóikkal. Azóta több cég, iskola és egyetem is beszállt a védőfelszerelések gyártásába.

Kérdés, hogy mekkora sikerrel: a különösen befolyásos, német, spanyol, francia vagy olasz néppárti tagpártok továbbra is hallgatnak a Fideszről.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Mekkora tartalékkal rendelkeznek a kórházak védőfelszerelések tekintetében, és van-e valamiből hiány? Mit csináljon az a házi karanténra ítélt ember, akit baleset ér?

Az elmúlt 24 órában 950-en haltak bele a fertőzésbe. A terjedés viszont lassul, a kormány is bizakodó.

A Stacy's Mom című alterrock himnusz szerzője, Adam Schlesinger 52 éves volt.

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás