Feltételekkel, de elfogadja Brazília az Amazonas-segélycsomagot

Szerző: Fekő Ádám
2019.08.28. 07:24

Sikerülhet túllépni Jair Bolsonaro és Emmanuel Macron szappanoperákba illő üzengetésén, és elkezdhetik felhasználni a pénzt.

Feltételekkel, de elfogadja Brazília az Amazonas-segélycsomagot

Úgy tűnik, Brazília hajlandó lesz elfogadni a G7 által megszavazott ingyen pénzt az Amazonas eloltására, legalább is erről árulkodik az elnöki szóvivő, Otavio Rego Barros tábornok nyilatkozata: „Brazília alapvetően nyitott arra, hogy elfogadja nemzetközi szervezetek és országok támogatását az amazóniai erdőtüzek megfékezésére, amíg az nem sérti a latin-amerikai ország szuverenitását, és a pénzek felhasználását a helyi kormány felügyelheti” – mondta a Reutersnek. 

A hírügynökség szerint a nyilatkozatot az Amazonas vidék államainak tanácskozása is megelőzte, ahol a kormányzók jelezték Jair Bolsonaro elnök felé, hogy nem most kéne visszautasítani ezeket a pénzeket a főleg Emmanuel Macronnal fojtatott csatározásának jegyében,

illetve diplomáciai forrásokra hivatkozva állítják, Nagy-Britannia tízmillió eurós segítségét már el is fogadták.
 

Az Amazonas eloltására nyújtott segélycsomag mögött egészen szappanoperai történet húzódik: Emmanuel Macron hétfőn jelentette be, hogy 20 millió eurós segélycsomagot szavazott meg a G7-csoport biarritzi csúcstalálkozóján, de Bolsonaro közölte, hogy addig nem fogadja el, ameddig a francia elnök nem kér tőle bocsánatot. Szerinte Macron hazugnak nevezte őt, és Brazília szuverenitását is megkérdőjelezte. Közben elindult a két politikus között egy másik sértegetősdi is: Bolsonaro Macron nála húsz évvel idősebb feleségén élcelődött, amire a francia csak annyit mondott, hogy reméli, Brazíliának hamarosan olyan elnöke lesz, amilyen ez a remek nép megérdemel.

A sértegetősdi közben persze továbbra is ég az őserdő, de erről a fontosabb tudnivalókat itt foglaltuk össze.

FOTÓ: Alzenir Ferreira de Souza / Wikipedia

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek