+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. augusztus 28. szerda, 07:24
Sikerülhet túllépni Jair Bolsonaro és Emmanuel Macron szappanoperákba illő üzengetésén, és elkezdhetik felhasználni a pénzt.

Úgy tűnik, Brazília hajlandó lesz elfogadni a G7 által megszavazott ingyen pénzt az Amazonas eloltására, legalább is erről árulkodik az elnöki szóvivő, Otavio Rego Barros tábornok nyilatkozata: „Brazília alapvetően nyitott arra, hogy elfogadja nemzetközi szervezetek és országok támogatását az amazóniai erdőtüzek megfékezésére, amíg az nem sérti a latin-amerikai ország szuverenitását, és a pénzek felhasználását a helyi kormány felügyelheti” – mondta a Reutersnek. 

 

A hírügynökség szerint a nyilatkozatot az Amazonas vidék államainak tanácskozása is megelőzte, ahol a kormányzók jelezték Jair Bolsonaro elnök felé, hogy nem most kéne visszautasítani ezeket a pénzeket a főleg Emmanuel Macronnal fojtatott csatározásának jegyében,

 

illetve diplomáciai forrásokra hivatkozva állítják, Nagy-Britannia tízmillió eurós segítségét már el is fogadták.
 

Az Amazonas eloltására nyújtott segélycsomag mögött egészen szappanoperai történet húzódik: Emmanuel Macron hétfőn jelentette be, hogy 20 millió eurós segélycsomagot szavazott meg a G7-csoport biarritzi csúcstalálkozóján, de Bolsonaro közölte, hogy addig nem fogadja el, ameddig a francia elnök nem kér tőle bocsánatot. Szerinte Macron hazugnak nevezte őt, és Brazília szuverenitását is megkérdőjelezte. Közben elindult a két politikus között egy másik sértegetősdi is: Bolsonaro Macron nála húsz évvel idősebb feleségén élcelődött, amire a francia csak annyit mondott, hogy reméli, Brazíliának hamarosan olyan elnöke lesz, amilyen ez a remek nép megérdemel.

 

A sértegetősdi közben persze továbbra is ég az őserdő, de erről a fontosabb tudnivalókat itt foglaltuk össze.

 

FOTÓ: Alzenir Ferreira de Souza / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás