+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. augusztus 28. szerda, 07:24
Sikerülhet túllépni Jair Bolsonaro és Emmanuel Macron szappanoperákba illő üzengetésén, és elkezdhetik felhasználni a pénzt.

Úgy tűnik, Brazília hajlandó lesz elfogadni a G7 által megszavazott ingyen pénzt az Amazonas eloltására, legalább is erről árulkodik az elnöki szóvivő, Otavio Rego Barros tábornok nyilatkozata: „Brazília alapvetően nyitott arra, hogy elfogadja nemzetközi szervezetek és országok támogatását az amazóniai erdőtüzek megfékezésére, amíg az nem sérti a latin-amerikai ország szuverenitását, és a pénzek felhasználását a helyi kormány felügyelheti” – mondta a Reutersnek. 

 

A hírügynökség szerint a nyilatkozatot az Amazonas vidék államainak tanácskozása is megelőzte, ahol a kormányzók jelezték Jair Bolsonaro elnök felé, hogy nem most kéne visszautasítani ezeket a pénzeket a főleg Emmanuel Macronnal fojtatott csatározásának jegyében,

 

illetve diplomáciai forrásokra hivatkozva állítják, Nagy-Britannia tízmillió eurós segítségét már el is fogadták.
 

Az Amazonas eloltására nyújtott segélycsomag mögött egészen szappanoperai történet húzódik: Emmanuel Macron hétfőn jelentette be, hogy 20 millió eurós segélycsomagot szavazott meg a G7-csoport biarritzi csúcstalálkozóján, de Bolsonaro közölte, hogy addig nem fogadja el, ameddig a francia elnök nem kér tőle bocsánatot. Szerinte Macron hazugnak nevezte őt, és Brazília szuverenitását is megkérdőjelezte. Közben elindult a két politikus között egy másik sértegetősdi is: Bolsonaro Macron nála húsz évvel idősebb feleségén élcelődött, amire a francia csak annyit mondott, hogy reméli, Brazíliának hamarosan olyan elnöke lesz, amilyen ez a remek nép megérdemel.

 

A sértegetősdi közben persze továbbra is ég az őserdő, de erről a fontosabb tudnivalókat itt foglaltuk össze.

 

FOTÓ: Alzenir Ferreira de Souza / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás