+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. augusztus 28. szerda, 07:24
Sikerülhet túllépni Jair Bolsonaro és Emmanuel Macron szappanoperákba illő üzengetésén, és elkezdhetik felhasználni a pénzt.

Úgy tűnik, Brazília hajlandó lesz elfogadni a G7 által megszavazott ingyen pénzt az Amazonas eloltására, legalább is erről árulkodik az elnöki szóvivő, Otavio Rego Barros tábornok nyilatkozata: „Brazília alapvetően nyitott arra, hogy elfogadja nemzetközi szervezetek és országok támogatását az amazóniai erdőtüzek megfékezésére, amíg az nem sérti a latin-amerikai ország szuverenitását, és a pénzek felhasználását a helyi kormány felügyelheti” – mondta a Reutersnek. 

 

A hírügynökség szerint a nyilatkozatot az Amazonas vidék államainak tanácskozása is megelőzte, ahol a kormányzók jelezték Jair Bolsonaro elnök felé, hogy nem most kéne visszautasítani ezeket a pénzeket a főleg Emmanuel Macronnal fojtatott csatározásának jegyében,

 

illetve diplomáciai forrásokra hivatkozva állítják, Nagy-Britannia tízmillió eurós segítségét már el is fogadták.
 

Az Amazonas eloltására nyújtott segélycsomag mögött egészen szappanoperai történet húzódik: Emmanuel Macron hétfőn jelentette be, hogy 20 millió eurós segélycsomagot szavazott meg a G7-csoport biarritzi csúcstalálkozóján, de Bolsonaro közölte, hogy addig nem fogadja el, ameddig a francia elnök nem kér tőle bocsánatot. Szerinte Macron hazugnak nevezte őt, és Brazília szuverenitását is megkérdőjelezte. Közben elindult a két politikus között egy másik sértegetősdi is: Bolsonaro Macron nála húsz évvel idősebb feleségén élcelődött, amire a francia csak annyit mondott, hogy reméli, Brazíliának hamarosan olyan elnöke lesz, amilyen ez a remek nép megérdemel.

 

A sértegetősdi közben persze továbbra is ég az őserdő, de erről a fontosabb tudnivalókat itt foglaltuk össze.

 

FOTÓ: Alzenir Ferreira de Souza / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Úgy tűnik, a Vatikán azért nem ölt bele túl sok energiát az eddigi legmodernebb termékének fejlesztésébe.

Michael Gove szerint Boris Johnson halasztási kérelme semmit nem jelent, és a kormány tervei változatlanok.

Miután Salvini 2018 tavaszán elárulta a többi olasz jobboldali pártot az Öt Csillag Mozgalommal való kormányzás kedvéért, most, hogy kitaktikázta magát a hatalomból, azok békejobbot nyújtottak neki.

Egyelőre az élettani hatásait tesztelték az eddigi leghosszabb repülőútnak, ráadásul rakomány és csomagok nélkül indult a gép.

A KDNP-s Aradszki András szerint ha az új ellenzéki polgármester, Csőzik László bocsánatot kér, akkor azzal bizonyítja jó szándékát.

Kína hivatalosan még csak nem is jelezte, miért halasztják el a Volt egyszer egy Hollywood című film premierjét.

Ha jogerős lesz az illetékes területi választási bizottság döntése, november 10-én kell ismét szavazniuk a jászberényieknek.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás