+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. szeptember 16. hétfő, 19:43
Migránsozott-e Varga Judit? Megúszhat-e Magyarország bármit is azután, hogy Timmermanstól elveszik a jogállamiság-portfóliót? Nagyon bizalmasak az infók, de elmondjuk, amit tudni lehet.

Hétfő délután volt Magyarország meghallgatása a jogállamiság lebontása miatt megindított hetes cikkes eljárás ügyében az uniós tagállamok minisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsában, ahol Magyarországot Varga Judit igazságügyi miniszter képviselte. 

 

Maga a meghallgatás nem volt nyilvános, de a végén sajtótájékoztatót tartott Tytti Tuppurainen, a soros elnökséget betöltő Finnország európai ügyekért felelős minisztere, valamint Frans Timmermans, aki a jogállamiságért felelős bizottsági alelnöki tisztségről épp leköszön, és majd zöld ügyekért felelős alelnök lehet a jövőben.

 

Nagyon titkos minden, de kooperáció, az volt

 

Tuppurainen a hetes cikkes meghallgatással kapcsolatban csak annyit mondott, hogy az nagyon kooperatív szellemben zajlott, és

 

semmilyen lényegi értékelést nem tett a Tanács, csupán eljárási kérdésekben állapodtak meg: magyarul abban, hogy folytatják majd az eljárást.

 

A nagy semmi után a Népszava kérdésére Timmermans annyit még elárult, hogy mivel a 7-es cikkes eljárást megindító Sargentini-jelentés elég sok területet érintett, érdemes lenne egyes specifikus témák megvitatásához olyan, EU-n kívüli szakértői testületeket bevonni, mint a Velencei Bizottság, vagy a bírói tanácsokat tömörítő GRECO. A konstruktivitásról Timmermans már visszafogottabban nyilatkozott a finn miniszternél, inkább csak annyit mondott: megvolt az akarat a tagállamok részéről a kérdések feltevésére és Magyarország részéről arra, hogy próbálja azokat megválaszolni.

 

Volt-e vajon bevándorláspárti brüsszelezés a meghallgatáson?

 

Bárki, aki azt hiszi, hogy vége a történetnek, mert nem én viszem tovább a jogállamiság-portfóliót, nagyot téved

 

– mondta Timmermans a sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a Von der Leyen-féle Bizottság ugyanolyan elszántan fogja folytatni a jogállamiság iránti küzdelmet, mint ő. Épp ezért megnövekedett optimizmussal hagyja el ezt a posztot, amint fogalmazott.

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy a meghallgatáson is elhangzottak-e a szokásos bevándorláspárti, brüsszelezős érvek a kormány részéről, egyik politikus se volt hajlandó egyértelműen válaszolni. Tuppurainen csak megismételte, hogy bizalmas, ami az ülésen elhangzott, de hangsúlyosan visszautasította, hogy boszorkányüldözésről lenne szó. 

 

Timmermans viszont sztorizott egyet. Mint mondta, mikor szemtől szembe találkozik a magyar kormány képviselőivel, akkor mindig barátságosak vele, aztán meg hazamennek és csúnyákat írnak róla a Facebookon.

 

Varga Judit: Bevándorláspárti boszorkányüldözés!

 

A meghallgatáson

 

„semmi új nem hangzott el, ugyanabból a kottából játszottak a tagállamok, amit eddig is ismertünk: a magyar ellenzék politikai kérdéseit tették fel rendre”,

 

például a Stop Soros törvénycsomagot, a közigazgatási bíróságokat, az akadémia ügyét és a médiahelyzetet hozták fel – mondta külön sajtótájékoztatóján az igazságügyi miniszter. Ezekre „jogi szilárdságú válaszokat” adtak és megvilágították az intézményrendszeri kontextust, mondta Varga Judit.

 

Kilenc tagállam élt a kérdésfeltevés lehetőségével, voltak „megmosolyogtató, a magyar jogrendszer nem ismeréséről tanúskodó kérdések”, de kulturált európai dialógus zajlott elmondása szerint. Arra a kérdésre, hogy mikor lehet vége az eljárásnak, azt mondta: „ha nem politikai megrendelésre zajlana, akkor rögtön le is lehetne zárni az egészet”.

 

Kérdésre Varga Judit azt is elárulta, amit a finn minisztertől nem tudtunk meg: igen, az expozéjában említette „a liberális bevándorláspárti erők támadását”. Azzal kapcsolatban, hogy engedményekre hajlandók-e, az Európai Bíróság előtti eljárásokra utalt (például a CEU-törvény, a Stop Soros és a civiltörvény ügyében is folyamatban vannak ilyenek), mondván: az EuB ítéleteit be fogják tartani. Varga arra is kitért, hogy az Európai Bíróságon azzal kapcsolatban is van függőben egy eljárás, hogy a Sargentini-jelentés elfogadásánál megvolt-e a megkövetelt kétharmados többség (ezügyben kétely amiatt merült fel, mert a tartózkodásokat nem számították a leadott szavazatok közé).

 

NYITÓKÉP: Európai Unió Tanácsa

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

Kilenc méter mély kútba esett egy kecske a fővárosban, tűzoltók kellettek a megmentéséhez. Videós cukiságkontent a politikába belefáradt olvasóknak!

Zelenszkij elnöksége óta az orosz és az ukrán közvélemény is pozitívabban tekint a másik országra, amellyel de facto egyébként háborúban áll.

És azt, hogy egy csomó nagyvárosban tarolt az ellenzék? Pedig ott van, csak keresni kell.

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás