Kieshetnek a cseh kommunisták a parlamentből, a szélsőjobb jöhet a helyükre

Szerző: Pintér Bence
2019.09.09. 19:05

Öt százalék alá ment a cseh kommunisták támogatottsága, gyengülésük meglepő módon a szélsőjobb erősödését hozhatja magával.

Kieshetnek a cseh kommunisták a parlamentből, a szélsőjobb jöhet a helyükre

Egy közvélemény-kutatás szerint

története során először öt százalék alá esett a cseh kommunisták támogatottsága

írja a cseh közrádió.

Az Andrej Babiš által vezetett kisebbségi liberális-baloldali koalíciós kormányt kívülről támogató pártról már többször írtunk az Azonnalin: ők járták ki, hogy adóztassák meg az egyházak kárpótlását, amit azokért az ingatlanokért kapnak, amiket éppen a kommunisták (és a nácik) vettek el az egyházaktól; és ők aggódtak nagyon az amerikai helikopterek beszerzése miatt is.

A „kommunisták”, akik az ország egyik leggazdagabb emberét tartják hatalomban

A pártot vezető Vojtěch Filip szerint a kutatás nem megbízható, de a lapnak nyilatkozó elemző, Jiří Pehe szerint a szóban forgó cég, a Kantar mérései elég pontosak szoktak lenni; de azt is elmondta, hogy nyilván csak egy mérésről van szó, trendről majd csak két-három hasonló eredmény után lehet igazán beszélni.

Ennek ellenére az látszik Pehe szerint, hogy amióta Babiš kormányát támogatják a kommunisták, azóta nem javítottak a támogatottságukon, csak rontottak.

„A párt sok szavazója és tagja számára nehéz lehet megérteni, hogy a pártnak miért éri meg támogatni az ország második leggazdagabb emberét”

– mondta Pehe. Ráadásul úgy tűnik, hogy sok kommunista szavazó éppen a miniszterelnök pártjához pártolt át, mert az emelte a nyugdíjakat. De szipkázhat el szavazókat a Václav Klaus fia (képünkön jobbra) által vezetett új, EU-ellenes, szuverenista-konzervatív és kapitalista párt, a THO is, mivel a kommunista szavazók konzervatívak és EU-ellenesek lettek az elmúlt húsz évben.

Az elemző szerint bármennyire abszurd, a kommunista párt arra mindig jó volt, hogy egy sor olyan ember szavazott rájuk, akik egyébként szélsőjobboldali pártokra szavaztak volna; és az biztos volt, hogy sosem fognak kormányra kerülni – ez utóbbi dőlt meg áttételesen azzal, hogy Babiš kormányát most többször is tudták zsarolni.

Gyengülésük most tehát a szélsőjobboldali pártok megerősödését hozhatja a cseh politikában az elemző szerint.

NYITÓKÉP: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek