+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 9. hétfő, 19:05
Öt százalék alá ment a cseh kommunisták támogatottsága, gyengülésük meglepő módon a szélsőjobb erősödését hozhatja magával.

Egy közvélemény-kutatás szerint

 

története során először öt százalék alá esett a cseh kommunisták támogatottsága

 

írja a cseh közrádió.

 

Az Andrej Babiš által vezetett kisebbségi liberális-baloldali koalíciós kormányt kívülről támogató pártról már többször írtunk az Azonnalin: ők járták ki, hogy adóztassák meg az egyházak kárpótlását, amit azokért az ingatlanokért kapnak, amiket éppen a kommunisták (és a nácik) vettek el az egyházaktól; és ők aggódtak nagyon az amerikai helikopterek beszerzése miatt is.

 

A „kommunisták”, akik az ország egyik leggazdagabb emberét tartják hatalomban

 

A pártot vezető Vojtěch Filip szerint a kutatás nem megbízható, de a lapnak nyilatkozó elemző, Jiří Pehe szerint a szóban forgó cég, a Kantar mérései elég pontosak szoktak lenni; de azt is elmondta, hogy nyilván csak egy mérésről van szó, trendről majd csak két-három hasonló eredmény után lehet igazán beszélni.

 

Ennek ellenére az látszik Pehe szerint, hogy amióta Babiš kormányát támogatják a kommunisták, azóta nem javítottak a támogatottságukon, csak rontottak.

 

„A párt sok szavazója és tagja számára nehéz lehet megérteni, hogy a pártnak miért éri meg támogatni az ország második leggazdagabb emberét”

 

– mondta Pehe. Ráadásul úgy tűnik, hogy sok kommunista szavazó éppen a miniszterelnök pártjához pártolt át, mert az emelte a nyugdíjakat. De szipkázhat el szavazókat a Václav Klaus fia (képünkön jobbra) által vezetett új, EU-ellenes, szuverenista-konzervatív és kapitalista párt, a THO is, mivel a kommunista szavazók konzervatívak és EU-ellenesek lettek az elmúlt húsz évben.

 

Az elemző szerint bármennyire abszurd, a kommunista párt arra mindig jó volt, hogy egy sor olyan ember szavazott rájuk, akik egyébként szélsőjobboldali pártokra szavaztak volna; és az biztos volt, hogy sosem fognak kormányra kerülni – ez utóbbi dőlt meg áttételesen azzal, hogy Babiš kormányát most többször is tudták zsarolni.

 

Gyengülésük most tehát a szélsőjobboldali pártok megerősödését hozhatja a cseh politikában az elemző szerint.

 

NYITÓKÉP: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás