Itt a végső döntés: adóznia kell a cseh egyházaknak a kárpótlás után

Szerző: Pintér Bence
2019.04.24. 08:47

Hiába vétózta meg a szenátus, a cseh képviselők ismét megszavazták az egyházi kárpótlási pénzek megadóztatását, amit a kommunisták javasoltak.

Itt a végső döntés: adóznia kell a cseh egyházaknak a kárpótlás után

Immár biztos, hogy a cseh kormány kívülről támogató kommunisták javaslatára megadóztatják a cseh egyházak kárpótlási pénzeit, amit a nácik és a kommunisták által államosított, de hozzájuk a rendszerváltás után vissza nem juttatott ingatlanokért kapnak.

Az intézkedés a kommunisták egyik feltétele volt ahhoz, hogy továbbra is támogassák a liberális ANO és a szociáldemokraták kisebbségi kormányát. A Radio Praha tudósítása szerint

a cseh szenátus által megvétózott törvényt újra megszavazta ugyanis a képviselőház.

A hír szerint 114 képviselő szavazott a döntés mellett és 57 ellene a 200 fős testületben. Ez azt jelenti, hogy a kormánypártok és a kommunisták mellett a kárpótlás megadóztatására szavazott a cseh-japán Tomio Okamura jobboldali populista, euroszkeptikus, bevándorlásellenes pártja, az SPD is.

A 2012-ben a jobboldali Nečas-kormány által keresztülvitt kárpótlási törvény értelmében a 75 milliárd koronát (930 milliárd forintot) érő visszajuttatott ingatlanok és földek mellett összesen 59 milliárd koronás (731 milliárd forintos) kárpótlás fizetésére kötelezte magát az állam részletekben.

A kommunista javaslat szerint 380 millió koronányi (4,8 milliárd forintnyi) adót vetnek tehát most ki az évi kétmilliárd koronás (25 milliárd forintos) kifizetésekre, amit tizenhat egyháznak fizet ki az állam kétoldalú egyezmények alapján.

A szenátus szerint a döntés alkotmányellenes és igazságtalan, az egyházak pedig az alkotmánybíróságon tervezik megtámadni a törvényt.

FOTÓ: Maxpixel

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek