Megint a kommunisták zsarolják a cseh kormányt, ezúttal a szovjet helikoptereket féltik

Szerző: Pintér Bence
2019.06.20. 20:11

A cseh kommunistáknak 1989 óta először van beleszólásuk az ország dolgaiba, ki is használják rendesen.

Megint a kommunisták zsarolják a cseh kormányt, ezúttal a szovjet helikoptereket féltik

Végigkövettük az elmúlt hónapokban, hogy Csehország liberális-szocdem koalíciós kormánya kommunista nyomásra abszurd módon adót vezetett be az egyházak kárpótlási pénzeire – azokra a pénzekre, amelyeket többek között azért kapnak a cseh egyházak, mert a kommunisták államosították a tulajdonaikat. Történhetett mindez azért, mert Andrej Babiš egyre inkább megtépázott kisebbségi kormánykoalíciója csak azért működhet, mert bizonyos dolgokért cserébe a kommunista frakció kívülről támogatja őket.

A Moszkvával a mai napig szimpatizáló, NATO-ellenes cseh kommunisták most újabb zsarolási manőverbe kezdtek:

most az a bajuk, hogy a cseh kormány amerikai gépekre akarja cserélni az öreg, szovjet gyártmányú MI-24 helikoptereket.

A cseh kormány egészen pontosan tizenkét gépet venne, darabját nagyjából egymilliárd koronáért (tizenkétmilliárd-hatszázhatvanmillió forintért), de a cseh kommunista párt elnöke, Vojtěch Filip szerint jó gépek a jó öreg szovjet gépek, így új helikopterek beszerzése helyett inkább az azok javítására fordított büdzsét duplázná meg.

Filip pártelnök nagy szerencsétlenségére azonban épp aznap, amikor erről beszélt, az egyik szóban forgó szovjet gyártmányú helikopternek kényszerleszállást kellett végrehajtania, ezért aztán az összes többi helikopter is a reptéren marad, amíg kivizsgálják az okát. Ráadásul ez nem is az első eset: tavaly novemberben egyszer már három hónapra kivonták őket a forgalomból.

Kérdés, hogy Andrej Babiš behódol-e a zsarolásnak: eddig a NATO ügyeit érintő követelésekben nem engedett a kommunistáknak, például amikor azt követelték, hogy csökkentse Csehország a balti országokba küldött csapatai számát. A miniszterelnök egyébként maga is szeretné, ha olcsóbban kapná meg Csehország az amerikai helikoptereket.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek