A cseh komcsik újra zsaroló üzemmódba álltak: három miniszter távozását kérik

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.02.16. 10:03

Ha nem teljesül a kérésük, akkor a kisebbségi kormány bajba jut.

A cseh komcsik újra zsaroló üzemmódba álltak: három miniszter távozását kérik

A cseh Kommunista Párt mozgolódásba kezdett, és azt követeli, hogy Andrej Babiš kormányfő váltson le három minisztert is. A követelés pedig azért érdekes, mert

a cseh kisebbségi kormány jelenleg csupán a kommunisták támogatásával kormányzóképes.

Vojtěch Filip pártelnök azt mondta az újságíróknak a párt végrehajtó bizottságának pénteki gyűlése után, hogy szeretnék leváltani Tomáš Petříček szociáldemokrata párti külügyminisztert, Dan Ťok szállításügyi és Adam Adam Vojtěch egészségügyi miniszterrel egyetemben, mindketten az Andrej Babiš-féle ANO párt tagjai.

Filip szerint a külügyminiszternek azért kell távoznia, mert elismerte Juan Guaidót Venezuela elnökének, és ezzel áthágta a nemzetközi jogot, a szállításügyi miniszter ellenzi a Prága-Brno-Ostrava közötti D1-es autópálya kibővítését, valamint el akarta adni a cseh állami vasúttársasághoz tartozó ČD Cargo nevű vasúti teherszállítási vállalatot.

A kommunisták tulajdonképpen kényelmes zsaroló pozícióba rendezkedtek be a liberális ANO-ból és szociáldemokratákból álló kisebbségi koalíciós kormánnyal: minduntalan befenyítik Andrej Babišt, hogy megvonják a támogatásukat, ha nem teljesül a kérésük.

Nemrég például sikerült elérniük, hogy 380 millió koronányi (4,8 milliárd forintnyi) adót vessenek ki az évi kétmilliárd koronás (25 milliárd forintos) kifizetésekre, amit tizenhat egyháznak fizetnek ki kétoldalú egyezmények alapján, amely összeg a kommunizmusban elvett javakért kárpótolná őket.

Annyi bizonyos, hogy Filip és Babiš jövő héten fognak találkozni, és valamilyen kompromisszumos megoldás hiányában nehéz helyzetbe kerülhet a kormánykoalíció.

FOTÓ: a kormány megalakulása pillanatában/Reuters

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek