+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. február 16. szombat, 10:03
Ha nem teljesül a kérésük, akkor a kisebbségi kormány bajba jut.

A cseh Kommunista Párt mozgolódásba kezdett, és azt követeli, hogy Andrej Babiš kormányfő váltson le három minisztert is. A követelés pedig azért érdekes, mert

 

a cseh kisebbségi kormány jelenleg csupán a kommunisták támogatásával kormányzóképes.

 

Vojtěch Filip pártelnök azt mondta az újságíróknak a párt végrehajtó bizottságának pénteki gyűlése után, hogy szeretnék leváltani Tomáš Petříček szociáldemokrata párti külügyminisztert, Dan Ťok szállításügyi és Adam Adam Vojtěch egészségügyi miniszterrel egyetemben, mindketten az Andrej Babiš-féle ANO párt tagjai.

 

Filip szerint a külügyminiszternek azért kell távoznia, mert elismerte Juan Guaidót Venezuela elnökének, és ezzel áthágta a nemzetközi jogot, a szállításügyi miniszter ellenzi a Prága-Brno-Ostrava közötti D1-es autópálya kibővítését, valamint el akarta adni a cseh állami vasúttársasághoz tartozó ČD Cargo nevű vasúti teherszállítási vállalatot.

 

A kommunisták tulajdonképpen kényelmes zsaroló pozícióba rendezkedtek be a liberális ANO-ból és szociáldemokratákból álló kisebbségi koalíciós kormánnyal: minduntalan befenyítik Andrej Babišt, hogy megvonják a támogatásukat, ha nem teljesül a kérésük.

 

Nemrég például sikerült elérniük, hogy 380 millió koronányi (4,8 milliárd forintnyi) adót vessenek ki az évi kétmilliárd koronás (25 milliárd forintos) kifizetésekre, amit tizenhat egyháznak fizetnek ki kétoldalú egyezmények alapján, amely összeg a kommunizmusban elvett javakért kárpótolná őket.

 

Annyi bizonyos, hogy Filip és Babiš jövő héten fognak találkozni, és valamilyen kompromisszumos megoldás hiányában nehéz helyzetbe kerülhet a kormánykoalíció.

 

FOTÓ: a kormány megalakulása pillanatában/Reuters

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás