Faképnél hagyták a kommunisták a cseh miniszterelnököt, kisebbségben kell kormányoznia

2021.04.07. 13:08

Csehország és Morvaország Kommunista Pártja nem támogatja tovább Andrej Babiš ANO-ját, így ugrott a képviselőházi többség a prágai kormánynak. Babiš mégis maradhat, mert a jobbközép ellenzék jobban fél Miloš Zeman államelnöktől.

Faképnél hagyták a kommunisták a cseh miniszterelnököt, kisebbségben kell kormányoznia

A kormánynak nyújtott, eddigi külső támogatása megvonásáról döntött április 7-én Csehország és Morvaország Kommunista Pártja, a KSČM. A Prague Morning Post híradása szerint a kommunisták lépése ugyan hat hónappal a cseh választás előtt érzékenyen érintheti Babiš kormányát, viszont súlyos fenyegetést így sem jelent a kabinet túlélésére.

A támogatást a csehszlovák állampárt csehországi utódpártja azért vonta most meg, mert a kormánykoalíciós kabinet több olyan lépést is tervez, amellyel a párt frakciója és kongresszusa sem ért egyet. A leginkább sérelmes ilyen terv a cseh katonai kiadások tervezett csökkentése volt.

Vojtech Filip, a kommunisták szóvivője azt közölte, még a támogatás felmondásának napján, április 7-én találkoznak majd Babišsal egyeztetés céljából.

Ugyan a lépés után a KSČM azt is közölte, mindenféle, a miniszterelnök elleni parlamenti bizalmatlansági indítványt támogatni fognak, még így sem teljesen bizonyos, hogy Babišnak záros határidőn belül távoznia kell majd. A kormányfő ugyanis pártján, az ANO-n kívül a koalícióban tudhatja az egykori fő kormánypártot, a szociáldemokratákat is, de több ellenzéki párt is előre jelezte, nem értene egyet Babiš mostani, előrehozott megbuktatásának céljával.

Ennek a Prague Morning Post szerint az az oka, hogy a Babišsal összekülömböző cseh elnök, Miloš Zeman a kormányválságot arra használná fel, hogy egy új miniszterelnökkel együttműködve meggyorsítsa az atomerőmű-projektet, amelybe orosz állami cégeket is meghívna. Cseh nemzetbiztonsági források és a jobbközép ellenzék azonban hevesen ellenzi, hogy az oroszok is részt vegyenek egy erőműre március 25-én kiírt tenderen, így ezt mindenképpen megpróbálják majd megakadályozni.

Zeman terveit ellenzi az amúgy a liberális Renew pártcsaládba tartozó ANO, és maga Babiš is, így a jobbközép ODS, és közte egyfajta technikai összefogás is elképzelhető, hogy Zeman esetleges terveit keresztülhúzhassák.

A most ellenzéki ODS-ben felmerülhettek a 2013-as emlékek is. Ekkor, épp a párt élén az országot kormányzó Petr Nečas kormánya omlott össze, ekkor pedig az elnöki terminusát épp megkezdő Zeman a pártok parlamenti erejét teljesen figyelmen kívül hagyva, önhatalmúlag szövetségesét, a szociáldemokrata Jiří Rusnokot bízta meg.

Az „elnöki puccs” emlékei pedig elevenen élnek a jobbközépen, és nem igazán szeretnék, ha Zemannak erre most is alkalma nyílhatna.

Az óbaloldali, és például migrációval is kritikus cseh kommunisták 2018 júliusában, egy másik kormányválság után segítették ki végül Babišt azzal, hogy a szavazásoknál külső támogatásról egyeztek meg vele.

Ezzel 1989 óta 2018-ban történt meg először, hogy az amúgy 1990 óta is rendszeresen 10 százalék körüli eredményeket hozó, utódpárt KSČM a hatalom közelébe került. Ezért is súlyos kritikák érték nyugatról és országon belülről Babišt, ahogyan a kommunistákat pedig feltűnően jó kínai gazdasági kapcsolataik miatt érte folytonos bírálat.

Andrej Babiš amúgy nem az egyetlen közép-európai Orbán-barát kormányfő, aki elveszítette mostanában a parlamenti többséget: Janez Janša szlovén kormányfőt például március 26-án hagyta ott a vele addig koalícióban kormányzó Modern Centrumos házelnök, Igor Zorčič, és több frakciótársa, akiket azután a nemzetgyűlésben sem tudott leváltani.

NYITÓKÉP: Andrej Babiš cseh miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben, 2018-ban / Fotó: NATO, Flickr / Licensz: CC-NC-SA 2.0

Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor az Azonnali korábbi újságírója

Történészdiplomával rendelkezik, de 2013 óta főleg blogol, 2015 óta pedig újságcikkeket is ír. Sokszor Európáról és a Közel-Keletről. Az Izrael-párti sajtó kedvenc magyar firkásza. Eléggé baloldali.
Facebook
Twitter

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek