Két nappal a moszkvai választás előtt rendőrök szállták meg az ellenzéki Navalnij irodáit

Szerző: Illés Gergő
2019.09.06. 11:05

Szervereket, dokumentumokat, monitorokat, kamerákat, de még az ételeket is elvitték a Navalnij-féle Korrupcióellenes Alapítványtól.

Két nappal a moszkvai választás előtt rendőrök szállták meg az ellenzéki Navalnij irodáit

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus három irodáján is rajtaütöttek a hatóságok csupán két nappal a szeptember 8-án esedékes moszkvai Városi Duma választásai előtt – írja a The Moscow Times.

Taktikai szavazás orosz módra

Navalnij már régóta számít a Kreml éles kritikusának, ennek megfelelően őt magát is gyakran tartóztatják le (például tüntetéseken való részvétel miatt), illetve az általa gründolt Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) civil szervezet irodáit is sokszor szállták már meg a hatóságok. Az FBK volt az, amely a putyinista orosz elitre nézve rengeteg kellemetlen leleplező filmecskével állt már elő: volt, hogy a Kreml-közeli oligarcháról, Oleg Gyeripaszkáról rántották le a leplet egy eszkortlány Instagram-bejegyzéseit követve, de még híresebb oknyomozó filmjükben Navalnijék Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök luxusvilláinak és érdekeltségeinek járnak utána.

Tehát az FBK kellemetlen, ráadásul a fentebb is említett filmek akkora hírverést generáltak, hogy az orosz ellenzéki közeg Navalnijra – aki egyébként 2013-ban óriási ellenszélben már megpróbált moszkvai polgármester lenni, nem is szerepelt rosszul - nagyon is odafigyel. Navalnij pedig a moszkvai Városi Duma választása előtt

bedobta saját ötletét az ellenzék erősítésére: az „okos szavazást”, mely magyarra fordítva körülbelül a taktikai szavazás megfelelője.

Ennek lényege ugyanis, hogy az ellenzékiek szavazzanak le a Kreml-párti jelölt legyőzésére legesélyesebb ellenzékire annak érdekében, hogy ne osztódjanak fel az ellenzéki szavazatok több jelölt között.

RAJTAÜTÉS KÖZBEN. FORRÁS: TWITTER / NAVALNIJ LIVE

Navalnijék meg vannak győződve róla, hogy a rendőrségi rajtaütés az irodájukban pont emiatt történhetett: az FBK irodájából kilenc embert tartóztattak le, majd miután semmilyen jogsértést nem állapítottak meg náluk, péntek hajnalban ki is engedték őket a rendőrségről. A rendőrség közlése szerint a rajtaütés a július 27-i tüntetésen történt „tömeges zavargásokat” követő hatósági nyomozás része.

Mindent, de tényleg mindent elvittek

Valójában ugyanakkor Navalnijék munkájának nehezítése is közrejátszhatott. Az ellenzéki politikus Twitter-csatornáján arról számol be, irodájukban jóformán semmi nem maradt, a hatóságok

a kamerákat, a számítógépeket, a monitorokat, a világítást, a szervergépeket, a merevlemezeket, a telefonokat, a laptopokat, a széfekben található dokumentumokat, de még az ételt is elvitték az irodából.

Ljubov Szobol, egy indulástól eltiltott ellenzéki jelölt szerint valójában „nem is rajtaütésről, hanem betörésről” van szó. Az orosz hatóságok ezen felül nemrég indítottak büntetőeljárást az FBK ellen pénzmosás vádjával: szerintük Navalnijék egy demonstráció alkalmával egymilliárd rubelt mostak át.

A vasárnapi választáson egyébként sok körzetben a valóban Putyin-ellenes ellenzéket nem is lehet majd megtalálni: a hatóságok körülbelül harminc ellenzékit nem engedtek rajthoz állni a vasárnapi voksoláson, akik összegyűjtötték az induláshoz szükséges ajánlásokat. A Választási Bizottság érvénytelen ajánlóívekre hivatkozott, ám ezt a fővárosi közvélemény nem igazán emésztette meg – a nyár a rég nem látott tömegtüntetések jegyében telt Moszkvában, melyeket a hatóságok hol engedélyeztek, hol nem. Előbbi esetben volt, hogy ötvenezren gyűltek össze szabad választásokat követelve Moszkva belvárosában, míg utóbbi esetben a még szintén többezres tömegből a rendőrök százával tartóztatták le a résztvevőket, mivel nem engedélyezett tüntetésen jelentek meg.

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek