+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2021. január 17. vasárnap, 19:30
A tavaly augusztusban megmérgezett politikus vasárnap repült haza Berlinből. A hatóságok még a gépét is egy másik reptérre irányították át, hogy ne találkozhasson az ott gyülekező támogatóival. A letartóztatásokat az összegyűlt Navalnij-szimpatizánsok és az újságírók sem úszták meg.

Hazaérkezése után azonnal letartóztatták Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust a moszkvai Seremetyevó reptéren, számol be a Dozsgy orosz hírcsatorna. Navalnij gépe eredetileg a Vnukovói Nemzetközi Repülőtérre érkezett volna Berlinből, ám a repteret pár perccel Navalnij érkezése előtt lezárták. A gép ehelyett a szintén a főváros melletti, seremetyevói reptéren landolt csaknem egy órával a moszkvai idő szerinti este 19:20-as, menetrend szerinti érkezés után.

 

 

A hatóságok még arról is gondoskodtak, hogy Navalnij üdvözlésére ne rohanja meg a többi aktivista a seremetyevói repteret: a rendőrök találomra állítják meg a reptérre érkező taxikat, az utasoktól pedig a beszállókártyáikat kérik. A cél nyilvánvalóan az, hogy csak az utazók juthassanak be a reptérre, a Navalnij-szimpatizánsok már ne. 

 

A politikus érkezése után a vele egy géppel utazó újságíróknak azt nyilatkozta: ez a legjobb nap az életében az elmúlt öt hónapban.

 

„Most kimegyek és hazamegyek, azért, mert igazam van, hiszen az összes büntetőügy koholt.

 

Nemcsak az igazság, hanem a bíróság is az én oldalamon áll. Semmitől sem félek, és önök se féljenek semmitől!”

 

 

Ezután a politikus az útlevélvizsgálatra indult, ahol a rendőrök letartóztatták. 

 

A hatóságok szerint megsértette a felfüggesztett börtönt, Navalnij szerint koncepciós perről van szó

 

Navalnij még január 13-án jelentette be, hogy a Pobjeda fapados társaság vasárnapi gépével hazautazik Berlinből Moszkvába. A politikus-aktivista hozzátette: a vnukovói reptérre vár mindenkit, aki a leszállása után köszönteni akarja. Minden valószínűség szerint úgy kalkulált, hogy a reptéren hirtelen megjelenő több ezer ellenzéki aktivista előtt kínos helyzetbe kerülnek az orosz hatóságok, ha leszállása után azonnal letartóztatják. Az orosz börtönszolgálat ugyanis még december végén adott a politikusnak ultimátumot arra, hogy másnapra térjen haza Oroszországba, máskülönben letartóztatják. Navalnijt ugyanis még 2014-ben ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre az úgynevezett Yves Rocher-ügyben.

 

Az ítélet szerint Navalnij és öccse 26,8 millió rubeles kárt okozott a kozmetikai cég orosz leányvállalatának, a politikus szerint viszont koncepciós per történt. Navalnij próbaideje tavaly december 30-án járt volna le, ám

 

a büntetésvégrehajtás szerint azzal, hogy már nincs kórházban, ám Oroszországba sem tért vissza, megsérti a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

 

A politikus a hatósági kérésnek nem tett eleget, és csak január 17-én tért vissza. Ekkorra azonban már a börtönszolgálat is közölte, az országba való belépése után azonnal letartóztatják a fentiek miatt. Úgy lett, ahogyan megígérték, a letartóztatás után pedig a TASZSZ-nak eljuttatott közleményükben fejtették ki: Navalnijt az előzetes letartóztatása feltételeinek többszörös megsértésével vádolják. A politikus a bírósági tárgyalásáig őrizetben marad. 

 

RENDŐRI KÉSZÜLTSÉG A VNUKOVÓI REPTÉREN RÖVIDDEL A REPTÉRZÁR ELŐTT. FOTÓ: KORRUPCIÓELLENES ALAPÍTVÁNY / TWITTER

 

Reptércsere

 

Navalnij fogadására a közösségi médiában több eseményt is szerveztek, és az érkezés előtt pár órával több száz ellenzéki jelent meg a vnukovói reptéren. Mindezt annak ellenére, hogy Moszkvában még orosz mércével nézve is fogcsikorgató a hideg, vasárnap este körülbelül mínusz 20-22 fokot mutatnak a hőmérők.

 

Az ellenzékiek a reptér fogadócsarnokában várakoztak órákon át, idővel azonban őket a reptér biztonsági szolgálata kezdte felszólítani a távozásra. Nem sokkal ezután a rohamrendőrség OMON a reptér előtt tömeges őrizetbe vételekbe kezdett – pedig volt, aki még csak nemis Navalnij fogadására jelent meg a reptéren, hanem a híres orosz énekes Olga Buzovát várta. A hatóságok már előzetesen is figyelmeztettek, hogy Vnukovón nem lesz majd szabad tüntetni Navalnij érkezésekor, aki pedig így tesz, az illegális tüntetésen vesz részt.

 

 

Többek között őrizetbe vétel várt több, a helyszínen tartózkodó újságíróra és Navalnij csapatának embereire is. Mihelyst kiderült, hogy Navalnij gépe mégsem Vnukovóra érkezik, a reptér rövidesen kiürült.

 

Mérgezés és kémfilmbe illő leleplezés

 

Alekszej Navalnij még tavaly augusztus 20-án lett rosszul egy Tomszkból Moszkvába tartó menetrendszerinti repülőjáraton. A megmérgezett politikus állapota gyorsan romlott, a gép pedig emiatt kénytelen volt Omszkban leszállni, ahol kórházba szállították. Innen hozzátartozói kérésére került augusztus 22-én Berlinbe, ahol csodával határos módon túlélte a mérgezést, és alig egy hónappal az eset után már a kórházból posztolt az Instagramjára. Nem sok idő kellett, hogy német, francia és svéd laboratóriumi eredmények is azt a novicsok idegmérget mutassák ki Navalnij szervezetében, amivel Szergej Szkripal brit-orosz kettős ügynököt is próbálták – sikertelenül – megmérgezni 2018-ban.

 

Az ügyben a következő fordulópontot az jelentette, amikor decemberben a Bellingcat brit oknyomozóportál több hírügynökség és oknyomozó újságíró bevonásával arra jutott:

 

az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat ügynökei éveken át követték Navalnijt, ha az egy többnapos országjárásra indult Oroszországon belül.

 

Az ügyről maga a politikus is készített egy részletes összefoglalót, ami rövid időn belül 22 millió megtekintést ért el a YouTube-n. A videót (orosz nyelven, de angol felirattal) itt lehet megnézni.

 

 

Pár nappal az oknyomozás publikálása után pedig Navalnij álnéven fel is hívta az egyik megmérgezőjét, akiből még azt is sikerült kihúznia, hogy az ügynökök Navalnij kék alsónadrágjára juttatták az idegmérget úgy, hogy az a repülés ideje alatt kezdjen hatni. 

 

BORÍTÓKÉP: Navalnij a seremetyevói reptér útlevélvizsgálatán, másodpercekkel a letartóztatása előtt. Kira Jarmis / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb humanitárius válság van kialakulóban a spanyol-marokkói partoknál. Az okok a két állam közötti feszültségre vezethetők vissza.

Összesen 53 ötlet közül választhatnak a budapestiek, amik közül a legtöbb szavazatot kapó projekteket a főváros meg is fogja valósítani.

A veszélyhelyzetet ugyan már ősz előtt is feloldhatja a kormány, de ez sokat nem jelent.

A 2014-ben és 2018-ban is Budapest 16. számú választókerületét megnyerő Hiller így a hat ellenzéki pártból már három támogatását bírja.

A Momentum korábban amellett kardoskodott, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

A szervezet jelentése szerint csak így érhetjük el globálisan a karbonsemlegességet 2050-re.

A román szocdemek volt elnöke jelenleg is börtönben ül, azonban most egy újabb ügyben ismét vádat emeltek ellene.

A hét kérdése

Ha igen, mivel oltottak? Ha nem, miért nem oltattad még be magad? Nem reprezentatív felmérés az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás