Több mint hatszáz, szabad választásokat követelő ellenzékit vettek őrizetbe Moszkvában

Szerző: Illés Gergő
2019.08.03. 19:31

A tüntetés helyszínén blokkolták a mobilhálózatot, saslikfesztivált szerveztek rá az ellenzékiekre, ügyvédet alig engednek a fogvatartottakhoz, a moszkvai polgármester pedig zimbabwei káosztól tart. Elmondjuk, kik és miért tüntetnek az orosz fővárosban!

Több mint hatszáz, szabad választásokat követelő ellenzékit vettek őrizetbe Moszkvában

Szombatonként újabb és újabb ellenzéki tüntetéseket tartanak Moszkva központjában, ahol a Putyin-ellenes erők szabad választásokat és egyenlő feltételeket követelnek: két hete már az Azonnali is írt arról, hogy több mint húszezer ember gyűlhetett össze az orosz fővárosban annak okán, hogy az ősszel esedékes moszkvai Városi Duma (képviselőtestület) választásán a rendszeren kívüli – tehát nem Putyin-közeli – ellenzék politikusait

mondvacsinált okokkal akadályozzák meg a választáson való részvételben.

Hirtelen pont most mosott pénzt Navalnij

Akkor arról írtunk: körülbelül harminc ellenzéki indulását nem engedélyezték annak ellenére, hogy azok összegyűjtötték az induláshoz szükséges aláírásokat. A helyi választásokon ugyanis az adott kerületi lakosság három százalékának aláírását kell összegyűjteni az induláshoz, az aláírásokat pedig a választási bizottság vizsgálja át. Ha a szignók kevesebb, mint tíz százalékát találják érvénytelennek, a jelölt indulhat, de ha ennél többet, akkor visszautasítják a jelölését. Így elírásokra, rossz lakcímekre és egyéb kisebb hibákra hivatkozva a választási bizottság számos ellenzéki jelöltet fosztott meg az indulás jogától.

És bár a két héttel ezelőtti tüntetés megszervezését kisebb meglepetésre engedélyezték a hatóságok, ezt követően úgy határozhattak: veszélyes lehet a hatalomra nézve egy újabb, több tízezer fős ellenzéki tüntetés, ezért a további demonstrációkat nem hagyták jóvá. Ezen felül több ellenzéki politikust is őrizetbe vett a rendőrség, legismertebb tagjukat,

a korrupcióellenes aktivista Alekszej Navalnijt épp szokásos esti futása előtt vezették el, majd pénzmosás vádjával indítottak ellene büntetőeljárást:

a hatóságok szerint Navalnij 1 milliárd rubelt moshatott át, ám könnyen lehet, hogy leginkább a politikus korrupcióellenes kisfilmjei zavarták őket.

A várható retorziók ellenére már egy hete is nagy tömeg gyűlt össze Moszkvában: akkor 1400 tüntetőt tartóztattak le, közülük 88 ellen börtönbüntetést helyeztek kilátásba, míg 330 demonstráló pénzbírságra számíthat. Egy egyetemistát egyenesen nyolc év letöltendő börtönre ítélnének a tüntetés miatt.

Ügyvéd? Minek?

Most szombaton is ennek tudatában gyülekeztek az ellenzékiek a fővárosban, a rendőrség szerint körülbelül 1500-an voltak. A Moscow Times tudósítása szerint a betiltott tüntetés helyszíne fölött helikopter körözött, ezen felül pedig balaklavás rohamrendőrök özönlötték el az utcákat. A moszkvai helyzetet jól jellemzi, hogy a különböző ellenzéki portálok már hírként sem kezelik, ha valakit a tüntetésen való részvétel miatt őrizetbe vettek a hatóságok: ehelyett a Dozsgy TV élő közvetítésében inkább a rendőrség által előállítottak számáról beszélnek – a legfrissebb információk szerint több mint hatszáz tüntetőt tartóztattak le a tüntetésen szombat estig.

A negyven moszkvai rendőrkapitányság közül ugyanakkor csak nyolc kapitányságra engedtek be ügyvédeket a fogvatartottakhoz.

Köztük volt a szabad választásokat követelő ellenzékiek kulcsfigurája, az egyik eltiltott jelölt Ljubov Szobol is, aki éhségsztrájkot folytat a választási indulásának a hatóságok általi akadályozása miatt. Szobol mellett még sokakat eltiltottak: Alekszej Navalnij, Ivan Zsdanov, Ilja Jasin és Dmitrij Gudkov Putyin-ellenes ellenzéki politikusok sem vehetnek részt az ilyen körülmények között minimum megkérdőjelezhető tisztaságú voksoláson. A harmincnapos elzárását töltő Navalnijon kívül a hatóságok egyébként Gudkovot is ugyaneddig tartják börtönben, míg Navalnij munkatársa, Zsdanov 15, és a kerületi képviselő Jasin 12 nap elzárást kapott.

DDoS-támadások, saslikfesztivál, Zimbabwe

A hatóságok egyébként az ellenzékiségtől nemcsak a helyszínen, hanem a világhálón is szeretnék eltántorítani a potenciális résztvevőket: a Moscow Times tudósítója szerint

a mobilhálózat Moszkva belvárosában a tüntetés idején alig, vagy csak akadozva működött, míg a Dozsgy TV élő közvetítése több ízben is túlterheléses (DDoS) online támadások miatt vált elérhetetlenné.

A moszkvai önkormányzat is bevetett minden tőle telhetőt: július 31-én „Saslik Live” néven gyorsan leszerveztek egy zenei fesztivált pont a tüntetés idejére a moszkvai Gorkij Parkba: itt a népszerű orosz húsétel elfogyasztása mellett orosz rockzenekarokat lehetett hallgatni – ingyen.

És mivel indokolják a hatóságok a tüntetők elleni kemény fellépést? Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester például a káosztól tart: figyelmeztette az ellenzéket, hogy nem engedi, hogy egy protesztmozgalom káoszba taszítsa az orosz fővárost. „Nem Zimbabwében vagyunk” – nyilatkozta Szobjanyin az állami tévében, aki szerint az ellenzék illegitim módon akar hatalomhoz jutni.

BORÍTÓKÉP: OVD-Info / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek