A Twittert akarta lelassítani az orosz kormány, helyette a kormányzati portálok álltak le

2021.03.10. 17:33

Ebben pedig semmi különös nincs, ugyanis az orosz vezetés régóta kísérletezik a digitális szuverenitással.

A Twittert akarta lelassítani az orosz kormány, helyette a kormányzati portálok álltak le

Miközben az orosz kormányzat a nagy techcégek – elsősorban a Twitter – ellen készült lépni kedden, a saját weboldalai is elérhetetlenné váltak, írja a Guardian.

Így nem lehetett elérni például a kremlin.ru vagy a government.ru oldalakat sem.

Hogyan kerülhetett erre sor?

Az orosz lépést elsősorban a még január elején letartóztatott Alekszej Navalnij ellenzéki politikus melletti tömegtüntetések indokolták, azokat ugyanis a Kreml szerint a Twitteren szervezték. Az Oroszországba való visszatérése apropóján Putyin környezetéről leleplező anyagokat publikáló Navalnij letartóztatása az elmúlt évtized legnagyobb protestmozgalmát indította el Oroszország-szerte, mire a föderáció elnöke, Vlagyimir Putyin a világhálót és a közösségi oldalakat „CIA-s projektnek” nevezte és ezeket okolta a tüntetésekért.

A keddi leállás kapcsán több Kreml-közeli szakértő is

amerikai hackertámadást sejtett az akció mögött, azonban később az orosz digitális kommunikációt felügyelő hivatal, a Roszkomnadzor pontosított: a probléma belföldi, állapították meg.

Szerintük mindössze annyi történt, hogy az állami internetszolgálató, a Rosztelekom routerjei leálltak és ez okozta a hibát. Az amerikai hackertámadás azért lehetett az elsődleges opció a Kreml számára, mivel a január elején hivatalba lépett Biden-adminisztráció az amerikai szervereket ért orosz hackertámadások miatt retorzióval fenyegette meg az orosz kiberteret.

Oroszországba orosz internetet!

A Guardian által megszólaltatott kiberszakértő, Andrej Szoldatov úgy véli, hogy a lépésben semmi különleges nincs:

a leállás, illetve a Twitter lassítása illeszkedik Oroszország „digitális szuverenitási tervébe”.

Ő arról beszélt, hogy a digitális kommunikációt felügyelő szerv, a Roszkomnadzor már régóta kísérletezett azzel a módszerrel, hogy régióról régióra, tagköztársaságról tagköztársaságra korlátozzák az internetes tartalmak forgalmát. Magyarra lefordítva körülbelül: egy tuvai tatár videót a közösségi oldalakon csak a tuvai köztársaságban lehessen megnézni, Dagesztánban meg mondjuk nem.

Ugyanakkor a Twitter csak egyike a szabályozni kívánt közösségi oldalaknak. A Roszkomnadzor egyik munkatársa még további nagy techcégek ellen helyezett adminisztratív lépést kilátásba, ha azok „diszkriminálják az orosz médiát”, valamint nem vetik alá magukat az orosz szabályozásnak.

Oroszországban sokan tartottak a kínaihoz hasonló totális digitális szabályozástól és tartalmi cenzúrától, ám úgy tűnik, egyelőre a Kreml még nem tudta mindezt megvalósítani. 2018-ban például megpróbálta letiltani a Telegram messengert, ám csődöt vallott annak technikai részleteivel: nem sikerült tiltani az appot, ezért 2020-ban eltörölte a Telegram tiltását is.

NYITÓKÉP: Vlagyimir Putyin / Kremlin.ru

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek