+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. július 20. szombat, 19:41
Az ellenzéki jelöltek indulását annak ellenére is akadályozzák, hogy azok elég aláírást gyűjtöttek össze az induláshoz. Nem csoda, hogy a helyiek kiakadtak.

Nagyszabású ellenzéki tüntetést tartottak az orosz fővárosban annak okán, hogy a hatóságok

 

körülbelül harminc ellenzéki jelölt indulását nem engedélyezték a szeptemberi önkormányzati választásokon annak ellenére, hogy azok összegyűjtötték az induláshoz szükséges aláírásokat

 

– írja a BBC.

 

A tüntetést – az ellenzéki jelöltek indulásával ellentétben – engedélyezték, így a 2011-12-es nagyszabású tüntetéshullám, valamint a nyugdíjkorhatárok emelése elleni tavalyi ellenzéki demonstrációk után idén újabb jól szervezett, és számottevő támogatottságot élvező demonstrációra kerülhetett sor. A tüntetéseken résztvevőket számláló civil szervezet, a Belij Szcsotcsik (Fehér Számláló) munkatársai szerint 22,4 ezer ember vett részt az eseményen, míg a hivatalos adatok szerint csupán 12 ezren voltak.

 

Szemet szúrhat, hogy miért most szerveznek tüntetést az orosz fővárosban, mikor az önkormányzati választásokra már tavaly ősszel sor került: akkor

 

Szergej Szobjanyin függetlenként induló, de Putyin pártjának támogatását élvező, regnáló polgármestert választották újra 70,2 százalékos többséggel,

 

ugyanakkor a rendszeren kívüli ellenzék szereplői nem indulhattak. Így például nem volt ott a szavazólapon Alekszej Navalnij neve sem, aki komoly ellenszél mellett tudott a 2013-as főpolgármester-választáson 27 százalék fölötti eredményt elérni.

 

Idén viszont szeptember 8-án Moszkvában a 45 fős törvényhozó szerv, a Városi Duma tagjait választják meg, itt pedig újfent nem engedik egyenlő feltételekhez jutni az ellenzéki jelölteket. Ugyanezen napon számos más városban, és Oroszországon belüli, úgynevezett föderális szubjektumban tartanak választásokat, de a legnagyobb belpolitikai jelentőséggel egyértelműen a moszkvai Duma megválasztása bír.

 

Egyébként a fentebb is említett Navalnij épp 2013-as, viszonylagos moszkvai sikere után vált az orosz rendszeren kívüli ellenzék vezető személyiségévé, azóta pedig korrupcióellenes harcával hívja fel magára a figyelmet. Navalnij ott volt a szombati tüntetésen is, ahol a húszezer demonstráló előtt kinyilatkoztatta:

 

a hatalom „veszélyes játékot játszik”, az ellenzék pedig ki fog állni saját jelöltjeiért.

 

Navalnij hozzátette: ha a hatóságok nem hajlandóak regisztrálni az indulástól eltiltott jelölteket a választásokra, jövő héten még nagyobb tüntetést szerveznek Moszkvába.

 

Az ellenzéki jelöltek visszautasításának módja egyébként igen érdekes: a helyi választásokon az adott kerületi lakosság három százalékának aláírását kell összegyűjteni az induláshoz, az aláírásokat pedig a választási bizottság vizsgálja át. Ha a szignók kevesebb, mint tíz százalékát találják érvénytelennek, a jelölt indulhat, de ha ennél többet, akkor visszautasítják a jelölését. Így elírásokra, rossz lakcímekre és egyéb kisebb hibákra hivatkozva a választási bizottság számos ellenzéki jelöltet fosztott meg az indulás jogától.

 

BORÍTÓKÉP: Lucian Kim / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban?
Az Azonnali utánajárt.

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Az UEFA nyilvános adatokból kijött statisztikái 3,3 millió forintról beszélnek ezzel szemben. De kinek van igaza?

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás