+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. július 20. szombat, 19:41
Az ellenzéki jelöltek indulását annak ellenére is akadályozzák, hogy azok elég aláírást gyűjtöttek össze az induláshoz. Nem csoda, hogy a helyiek kiakadtak.

Nagyszabású ellenzéki tüntetést tartottak az orosz fővárosban annak okán, hogy a hatóságok

 

körülbelül harminc ellenzéki jelölt indulását nem engedélyezték a szeptemberi önkormányzati választásokon annak ellenére, hogy azok összegyűjtötték az induláshoz szükséges aláírásokat

 

– írja a BBC.

 

A tüntetést – az ellenzéki jelöltek indulásával ellentétben – engedélyezték, így a 2011-12-es nagyszabású tüntetéshullám, valamint a nyugdíjkorhatárok emelése elleni tavalyi ellenzéki demonstrációk után idén újabb jól szervezett, és számottevő támogatottságot élvező demonstrációra kerülhetett sor. A tüntetéseken résztvevőket számláló civil szervezet, a Belij Szcsotcsik (Fehér Számláló) munkatársai szerint 22,4 ezer ember vett részt az eseményen, míg a hivatalos adatok szerint csupán 12 ezren voltak.

 

Szemet szúrhat, hogy miért most szerveznek tüntetést az orosz fővárosban, mikor az önkormányzati választásokra már tavaly ősszel sor került: akkor

 

Szergej Szobjanyin függetlenként induló, de Putyin pártjának támogatását élvező, regnáló polgármestert választották újra 70,2 százalékos többséggel,

 

ugyanakkor a rendszeren kívüli ellenzék szereplői nem indulhattak. Így például nem volt ott a szavazólapon Alekszej Navalnij neve sem, aki komoly ellenszél mellett tudott a 2013-as főpolgármester-választáson 27 százalék fölötti eredményt elérni.

 

Idén viszont szeptember 8-án Moszkvában a 45 fős törvényhozó szerv, a Városi Duma tagjait választják meg, itt pedig újfent nem engedik egyenlő feltételekhez jutni az ellenzéki jelölteket. Ugyanezen napon számos más városban, és Oroszországon belüli, úgynevezett föderális szubjektumban tartanak választásokat, de a legnagyobb belpolitikai jelentőséggel egyértelműen a moszkvai Duma megválasztása bír.

 

Egyébként a fentebb is említett Navalnij épp 2013-as, viszonylagos moszkvai sikere után vált az orosz rendszeren kívüli ellenzék vezető személyiségévé, azóta pedig korrupcióellenes harcával hívja fel magára a figyelmet. Navalnij ott volt a szombati tüntetésen is, ahol a húszezer demonstráló előtt kinyilatkoztatta:

 

a hatalom „veszélyes játékot játszik”, az ellenzék pedig ki fog állni saját jelöltjeiért.

 

Navalnij hozzátette: ha a hatóságok nem hajlandóak regisztrálni az indulástól eltiltott jelölteket a választásokra, jövő héten még nagyobb tüntetést szerveznek Moszkvába.

 

Az ellenzéki jelöltek visszautasításának módja egyébként igen érdekes: a helyi választásokon az adott kerületi lakosság három százalékának aláírását kell összegyűjteni az induláshoz, az aláírásokat pedig a választási bizottság vizsgálja át. Ha a szignók kevesebb, mint tíz százalékát találják érvénytelennek, a jelölt indulhat, de ha ennél többet, akkor visszautasítják a jelölését. Így elírásokra, rossz lakcímekre és egyéb kisebb hibákra hivatkozva a választási bizottság számos ellenzéki jelöltet fosztott meg az indulás jogától.

 

BORÍTÓKÉP: Lucian Kim / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kövér László szerint az európai integráció tulajdonképpen olyan, mint a nácizmus, a sztálinizmus, és az amerikai imperializmus.

Thierry Breton és Adina Vălean is átment a meghallgatáson, csak a magyar biztosjelölt fog kapni még plusz kérdéseket.

A magyar jelölt jó teljesítményt nyújtott, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként le tudna szakadni az Orbán-kormányról.

Csak azért, hogy aztán pár hét múlva ki is lépjenek – már ha tényleg kilépnek. Von der Leyennek főhet a feje, ki tudja, mikor lép hivatalba a már most is késő új Európai Bizottság.

Bedőlni látszik a Le Pen-ellenes fal: egyre több baloldali szavazó választaná egy második fordulóban a szélsőjobboldali politikust a jelenlegi elnök ellenében. Te hogy döntenél?

Megváltoztatta működési szabályait a YouTube: szakszervezetet alapítanának a platform alkotói.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás