Húszezren követeltek szabad választásokat Moszkvában

Szerző: Illés Gergő
2019.07.20. 19:41

Az ellenzéki jelöltek indulását annak ellenére is akadályozzák, hogy azok elég aláírást gyűjtöttek össze az induláshoz. Nem csoda, hogy a helyiek kiakadtak.

Húszezren követeltek szabad választásokat Moszkvában

Nagyszabású ellenzéki tüntetést tartottak az orosz fővárosban annak okán, hogy a hatóságok

körülbelül harminc ellenzéki jelölt indulását nem engedélyezték a szeptemberi önkormányzati választásokon annak ellenére, hogy azok összegyűjtötték az induláshoz szükséges aláírásokat

– írja a BBC.

A tüntetést – az ellenzéki jelöltek indulásával ellentétben – engedélyezték, így a 2011-12-es nagyszabású tüntetéshullám, valamint a nyugdíjkorhatárok emelése elleni tavalyi ellenzéki demonstrációk után idén újabb jól szervezett, és számottevő támogatottságot élvező demonstrációra kerülhetett sor. A tüntetéseken résztvevőket számláló civil szervezet, a Belij Szcsotcsik (Fehér Számláló) munkatársai szerint 22,4 ezer ember vett részt az eseményen, míg a hivatalos adatok szerint csupán 12 ezren voltak.

Szemet szúrhat, hogy miért most szerveznek tüntetést az orosz fővárosban, mikor az önkormányzati választásokra már tavaly ősszel sor került: akkor

Szergej Szobjanyin függetlenként induló, de Putyin pártjának támogatását élvező, regnáló polgármestert választották újra 70,2 százalékos többséggel,

ugyanakkor a rendszeren kívüli ellenzék szereplői nem indulhattak. Így például nem volt ott a szavazólapon Alekszej Navalnij neve sem, aki komoly ellenszél mellett tudott a 2013-as főpolgármester-választáson 27 százalék fölötti eredményt elérni.

Idén viszont szeptember 8-án Moszkvában a 45 fős törvényhozó szerv, a Városi Duma tagjait választják meg, itt pedig újfent nem engedik egyenlő feltételekhez jutni az ellenzéki jelölteket. Ugyanezen napon számos más városban, és Oroszországon belüli, úgynevezett föderális szubjektumban tartanak választásokat, de a legnagyobb belpolitikai jelentőséggel egyértelműen a moszkvai Duma megválasztása bír.

Egyébként a fentebb is említett Navalnij épp 2013-as, viszonylagos moszkvai sikere után vált az orosz rendszeren kívüli ellenzék vezető személyiségévé, azóta pedig korrupcióellenes harcával hívja fel magára a figyelmet. Navalnij ott volt a szombati tüntetésen is, ahol a húszezer demonstráló előtt kinyilatkoztatta:

a hatalom „veszélyes játékot játszik”, az ellenzék pedig ki fog állni saját jelöltjeiért.

Navalnij hozzátette: ha a hatóságok nem hajlandóak regisztrálni az indulástól eltiltott jelölteket a választásokra, jövő héten még nagyobb tüntetést szerveznek Moszkvába.

Az ellenzéki jelöltek visszautasításának módja egyébként igen érdekes: a helyi választásokon az adott kerületi lakosság három százalékának aláírását kell összegyűjteni az induláshoz, az aláírásokat pedig a választási bizottság vizsgálja át. Ha a szignók kevesebb, mint tíz százalékát találják érvénytelennek, a jelölt indulhat, de ha ennél többet, akkor visszautasítják a jelölését. Így elírásokra, rossz lakcímekre és egyéb kisebb hibákra hivatkozva a választási bizottság számos ellenzéki jelöltet fosztott meg az indulás jogától.

BORÍTÓKÉP: Lucian Kim / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek