Boris Johnson levélben kéri Donald Tuskot, kezdjenek valamit az ír határral

Szerző: Fekő Ádám
2019.08.20. 08:48

A brit miniszterelnök szerint a kötelező vámhatár sérti az országa szuverenitását, és inkább modern technológiával oldaná meg a kérdést.

Boris Johnson levélben kéri Donald Tuskot, kezdjenek valamit az ír határral

Úgy tűnik, Boris Johnson sem olyan elképesztően kemény, ha nem közvetlenül a választóihoz beszél: a brit miniszterelnök már hetek óta lobogtatja az alku nélküli brexit lehetőségét hangsúlyozva, hogy mennyira magabiztosan fogja tárgyalni, de közben egy levélben már jóval kedvesebb hangnemben kérte az Európai Tanács elnökét, Donald Tuskot, hogy nyissák újra a kilépési feltételek tárgyalását, főleg a brit-ír vámhatár visszaállításáról szóló részt – írja a Politico.

„A vámhatár kérdése jóval mélyebb probléma, mint egy egyszerű politikai ügy, amit már háromszor is leszavazott a brit parlament” – áll a szövegben, többek közt olyan állítások mellett,

hogy kötelező vámhatár csorbítja Egyesült Királyság szuverenitását, árt az EU-n kívüli jövőképének és gyengítheti azt a finom egyensúlyt, amit jelent az 1998-as békemegállapodás az észak-írekkel.

„A kormány nem fog semmiféle határátkelőt vagy ellenőrzést telepíteni Észak-Írország és Írország határára. Szeretnénk tenni egy kötelezettségvállalást is erre, és jó lenne, ha az Európai Unió is hasonlóképp cselekedne.”

A politikus technológiával oldaná meg a fizikai határ helyettesítését, és megbízható kereskedelmi rendszereket építene ki, bár az EU oldaláról többször is jelezték már még elődjének, Theresa Maynek, hogy ez nem fogja kiváltani a vámhatárt.

Boris Johnson egyelőre feloldhataltannak tűnő ellentétet kapott a nyakába: egyetlen ígérete volt az őt megválasztó Konzervatív Párt tagságának az, hogy kilépteti a briteket az Unióból, ha már elődjének két éven keresztül nem sikerült, viszont az Unió jól láthatóan hallani sem akar más feltételekről, mint amit még Theresa May alkudott ki. Csakhogy ezeket a feltételeket háromszor is leszavazta a brit parlament alsóháza, főleg az ír-határ miatt, hiszen ennek eltüntetése lett az egyik záloga annak, hogy véget ér az évtizedekig folyó, főleg vallási alapú vérontás a szigeten.

Közben már megindult a brexitre készülés az országban: egyelőre 31500 magyar jelezte, hogy kint maradnának a kilépés után is, a kormányzati tanácsadókat pedig visszahívták a szabadságukról annak érdekében, hogy fel tudjon készülni az ország az esetleges alku nélküli brexitre. 

FOTÓ: Annika Haas / Flickr

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek