+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. augusztus 16. péntek, 09:00
Főleg lengyelek és románok intéztek eddig letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban, de sokan még mindig nem gondolják ezt fontosnak.

A jelenleg hárommillióra becsült EU-s országból, illetve svájci munkavállalóból eddig egymillió szerezte meg a letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban a brexit után is – írja a Politico. Ez azoknak jár, akik 2020. december 30. előtt már öt éve az országban laknak, tehát lehettett kérni elő-letelepedési engedélyt is. A brit kormány még márciusban adta meg a lehetőséget az állandó tartózkodási lehetőség megszerzésére azért, hogy a már náluk élő EU-állampolgároknak ne kelljen elhagynia az országot a britek távozása után az Unióból.

 

Csak júliusban 150 ezer ott élő külföldi jelentkezett, nagyjából egy időben azzal, hogy Boris Johnson színre lépésével egyre valószínűbbé kezdett válni az alku nélküli brexit.

 

A legtöbb letelepedési engedélyt lengyel állampolgárok kérték, 179 800-an, a második Románia 141 200-zal, a harmadik pedig Olaszország 121 600-zal.

 

Eddig összesen 31 500 magyar intézte el a procedúrát, ami nagyon kevés azt nézve, hogy a becslések szerint nagyjából 350 ezren élnek az országban.

 

Catherine Bernard, az EU-s munkajogok professzora arról beszélt, hogy az egyszerű letelepedési procedúra mindenképp pozitívum, az viszont nem, hogy az ott élő külföldiek többsége még mindig nem kezdte el, és a tapasztalatai szerint leginkább azért nem, mert fel sem mérik a fontosságát.

 

Nagy-Britanniának július óta a konzervatív Boris Johnson a miniszterelnöke, miután párttársa, Theresa May képtelen volt kiléptetni az országot az Európai Unióból. Johnson azt ígérte, október 31-ig bármi áron teljesíti azt, amit az azóta is visszás megítélésű 2016-os népszavazáson szerettek volna az emberek, pedig arról még mindig nem tudni például semmit, mit akar kezdeni az ír-északír határral, aminek a megszűnése 1998-ban évtizedek véres harcát zárta le. 

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a Karácsony Gergely főpolgármester.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Utah állam republikánus kormányzójának nem tetszett, hogy az állam kreatív szexuális utalgatások tárgya lett.

Két katalán függetlenségpárti is beült nemrég az EP-be, de a spanyolok kérésére máris eljárás indult, hogy fosszák meg őket mentelmi joguktól.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Kapcsolódó fájl:
   fájl letöltése

Twitter megosztás Google+ megosztás