31 500 magyar már biztos kint maradhat a brexit után is

Szerző: Fekő Ádám
2019.08.16. 09:00

Főleg lengyelek és románok intéztek eddig letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban, de sokan még mindig nem gondolják ezt fontosnak.

31 500 magyar már biztos kint maradhat a brexit után is

A jelenleg hárommillióra becsült EU-s országból, illetve svájci munkavállalóból eddig egymillió szerezte meg a letelepedési engedélyt az Egyesült Királyságban a brexit után is – írja a Politico. Ez azoknak jár, akik 2020. december 30. előtt már öt éve az országban laknak, tehát lehettett kérni elő-letelepedési engedélyt is. A brit kormány még márciusban adta meg a lehetőséget az állandó tartózkodási lehetőség megszerzésére azért, hogy a már náluk élő EU-állampolgároknak ne kelljen elhagynia az országot a britek távozása után az Unióból.

Csak júliusban 150 ezer ott élő külföldi jelentkezett, nagyjából egy időben azzal, hogy Boris Johnson színre lépésével egyre valószínűbbé kezdett válni az alku nélküli brexit.

A legtöbb letelepedési engedélyt lengyel állampolgárok kérték, 179 800-an, a második Románia 141 200-zal, a harmadik pedig Olaszország 121 600-zal.

Eddig összesen 31 500 magyar intézte el a procedúrát, ami nagyon kevés azt nézve, hogy a becslések szerint nagyjából 350 ezren élnek az országban.

Catherine Bernard, az EU-s munkajogok professzora arról beszélt, hogy az egyszerű letelepedési procedúra mindenképp pozitívum, az viszont nem, hogy az ott élő külföldiek többsége még mindig nem kezdte el, és a tapasztalatai szerint leginkább azért nem, mert fel sem mérik a fontosságát.

Nagy-Britanniának július óta a konzervatív Boris Johnson a miniszterelnöke, miután párttársa, Theresa May képtelen volt kiléptetni az országot az Európai Unióból. Johnson azt ígérte, október 31-ig bármi áron teljesíti azt, amit az azóta is visszás megítélésű 2016-os népszavazáson szerettek volna az emberek, pedig arról még mindig nem tudni például semmit, mit akar kezdeni az ír-északír határral, aminek a megszűnése 1998-ban évtizedek véres harcát zárta le. 

FOTÓ: Flickr

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek