+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 8. csütörtök, 19:35
Mondjuk ha nem is engedik az ellenzéket indulni, úgy jó nehéz lesz beavatkozni!

Immáron három hete zajlanak nagyszabású tüntetések Moszkva központjában, miután a rendszeren kívüli (tehát ténylegesen Putyin-ellenes) ellenzék körülbelül harminc tagját nem engedik indulni a moszkvai városi duma (törvényhozás) szeptemberben esedékes választásai során.

 

Provokációtól tart a Putyin-párt

 

Az első tüntetést még engedélyezték a hatóságok, ki is ment rá több mint húszezer ember, ám talán a tömeg láttán jobbnak látták, ha a következő hetekre időzített demonstrációk megtartására már nem adnak engedélyt: így történhetett, hogy múlt szombaton a Moszkva központjában megjelent javarészt békés tömeg tagjai közül százakat állítottak elő a rohamrendőrök, többekre pedig akár börtönbüntetés is várhat a nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt.

 

Ezt követően Andrej Klimov, az orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács „szuverenitás védelméért felelős tanácsának” elnöke csütörtökön előállt azzal, hogy kiket is kell sejteni a hétről hétre megrendezésre kerülő moszkvai tüntetések mögött, minderről a RIA Novosztyi orosz hírügynökség tudósít:

 

a Putyin-féle Egységes Oroszország pártból érkező Klimov szerint vannak arra utaló jelek, hogy „külső beavatkozás történt Oroszország szuverén ügyeibe”.

 

„Mi már korábban is beszéltünk arról, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei megpróbálják kihasználni a moszkvai duma választásait arra, hogy beavatkozzanak és provokáljanak. Sajnos azon feltételezéseink, hogy kívülről történő provokációról lehet szó, beigazolódtak” – jelentette ki a honatya. Klimov szerint ugyanis a tüntetésen voltak olyan arcok, akiket külföldön képeztek ki, és pénzt is kaptak a provokációért, ráadásul a külföldi média sem tudósított tisztességesen a választások miatti tüntetésekről.

 

Éppen ezért a bizottság a szenátor elmondása szerint egyértelmű javaslatokat kíván kidolgozni „az Oroszország belügyeibe való beavatkozásra tett kísérletek elnyomására”.

 

Ellenzék nélkül

 

A moszkvai városi duma választásait szeptember 8-án tarthatják meg,

 

ugyanakkor miután egyelőre a tüntetések nem puhították meg a hatóságokat, úgy tűnik, számos helyen valós ellenzéki jelölt nélkül folyhat le a voksolás.

 

A választási bizottság főként elírásokra, rossz lakcímekre, valamint már elhunyt emberek az ajánlóíveken található aláírásaira hivatkozva utasították vissza az ellenzék jelöltjeinek indulását. A helyi választásokon ugyanis az adott kerületi lakosság három százalékának aláírását kell összegyűjteni az induláshoz, az aláírásokat pedig a választási bizottság vizsgálja át. Ha a szignók kevesebb, mint tíz százalékát találják érvénytelennek, a jelölt indulhat, de ha ennél többet, akkor visszautasítják a jelölését, ez pedig gyanúsan sok, a szükséges aláírásokat összegyűjtő moszkvai ellenzéki esetében bekövetkezett.

 

BORÍTÓKÉP: Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akikhez elér a botrány.

Miért van műanyagból a volt főpolgármester karácsonyfája? Tarlós István az Azonnali karácsonyi körkérdésében!

A pártelnök azért lemondásával megvárja, amíg a katasztrofális választási eredménnyel záró Labour rendezi sorait.

Mit jelent, ha valaki küld neked egy tüzet? És ha barackot? Ha padlizsánt? Mit jelent a szív? És az, ha egy majom befogja a szemét? 16 kérdés, hajrá!

Csütörtök van, választanak a britek, eldőlhet a szigetország sorsa. Egy gendersemleges pingvin tegnap megjósolta, hogy Corbyn nyer, de mit mondasz te?

Életében először tesz újévi fogadalmat Ferencváros független polgármestere. Hogy mégis mi lesz az, azt az Azonnalinak árulta el.

A hét kérdése

Végre kilépnek a britek? Vagy folytatódik a komédia? Esetleg az egész brexit csak egy kitűnő médiahekk volt arra, hogy végre figyeljen a britekre valaki? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás