+++ MIBEN FEJLŐDJÜNK, MIRŐL ÍRJUNK? MONDD EL A VÉLEMÉNYEDET AZ AZONNALIRÓL! +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 8. csütörtök, 19:35
Mondjuk ha nem is engedik az ellenzéket indulni, úgy jó nehéz lesz beavatkozni!

Immáron három hete zajlanak nagyszabású tüntetések Moszkva központjában, miután a rendszeren kívüli (tehát ténylegesen Putyin-ellenes) ellenzék körülbelül harminc tagját nem engedik indulni a moszkvai városi duma (törvényhozás) szeptemberben esedékes választásai során.

 

Provokációtól tart a Putyin-párt

 

Az első tüntetést még engedélyezték a hatóságok, ki is ment rá több mint húszezer ember, ám talán a tömeg láttán jobbnak látták, ha a következő hetekre időzített demonstrációk megtartására már nem adnak engedélyt: így történhetett, hogy múlt szombaton a Moszkva központjában megjelent javarészt békés tömeg tagjai közül százakat állítottak elő a rohamrendőrök, többekre pedig akár börtönbüntetés is várhat a nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt.

 

Ezt követően Andrej Klimov, az orosz parlament felsőháza, a Föderációs Tanács „szuverenitás védelméért felelős tanácsának” elnöke csütörtökön előállt azzal, hogy kiket is kell sejteni a hétről hétre megrendezésre kerülő moszkvai tüntetések mögött, minderről a RIA Novosztyi orosz hírügynökség tudósít:

 

a Putyin-féle Egységes Oroszország pártból érkező Klimov szerint vannak arra utaló jelek, hogy „külső beavatkozás történt Oroszország szuverén ügyeibe”.

 

„Mi már korábban is beszéltünk arról, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei megpróbálják kihasználni a moszkvai duma választásait arra, hogy beavatkozzanak és provokáljanak. Sajnos azon feltételezéseink, hogy kívülről történő provokációról lehet szó, beigazolódtak” – jelentette ki a honatya. Klimov szerint ugyanis a tüntetésen voltak olyan arcok, akiket külföldön képeztek ki, és pénzt is kaptak a provokációért, ráadásul a külföldi média sem tudósított tisztességesen a választások miatti tüntetésekről.

 

Éppen ezért a bizottság a szenátor elmondása szerint egyértelmű javaslatokat kíván kidolgozni „az Oroszország belügyeibe való beavatkozásra tett kísérletek elnyomására”.

 

Ellenzék nélkül

 

A moszkvai városi duma választásait szeptember 8-án tarthatják meg,

 

ugyanakkor miután egyelőre a tüntetések nem puhították meg a hatóságokat, úgy tűnik, számos helyen valós ellenzéki jelölt nélkül folyhat le a voksolás.

 

A választási bizottság főként elírásokra, rossz lakcímekre, valamint már elhunyt emberek az ajánlóíveken található aláírásaira hivatkozva utasították vissza az ellenzék jelöltjeinek indulását. A helyi választásokon ugyanis az adott kerületi lakosság három százalékának aláírását kell összegyűjteni az induláshoz, az aláírásokat pedig a választási bizottság vizsgálja át. Ha a szignók kevesebb, mint tíz százalékát találják érvénytelennek, a jelölt indulhat, de ha ennél többet, akkor visszautasítják a jelölését, ez pedig gyanúsan sok, a szükséges aláírásokat összegyűjtő moszkvai ellenzéki esetében bekövetkezett.

 

BORÍTÓKÉP: Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem áll jól a közvélemény-kutatásokban a hivatalosan vasárnap elnökjelöltnek választott PSD-s miniszterelnök.

Ez nem fenyegetőzés, hanem a valóság – mondta a brit miniszterelnök.

Nem politikai okokból takarították le, és tagadták, hogy hivatalos graffiti-eltávolító szakemberek lennének.

Nem a hagyományos könyvesbolti terjesztésbe kerülnek azok a romantikus könyvek, amelyek a KSH toplistáját vezetik.

Kik szavazhatnak az önkormányzati választáson? Mi kell ahhoz, hogy ajánlhasd a kedvenc polgármesterjelöltedet? Tudsz-e máshol szavazni, mint a lakóhelyed? Összeszedtük.

A hét kérdése

Miből néznéd ki, hogy valójában nem is létezik? Vagy mi az, amiről kifejezetten szeretnéd, hogy ne létezzen? Szavazz, és kiderül, mekkora a klubod!

Azért ide elnéznénk

Dumbledore wouldn't let this happen. Augusztus 31-én délután, Budapesten.

Gellért Ádám ad elő a Clio Intézet estjén szeptember 4-én.

Szeptember 7-én 15 órától Budapesten és minden megyeszékhelyen!

Kóstold végig Baranya legjobb ízeit egyetlen nap alatt, szeptember 8-án!

Tokaj-Hegyalja legszebb falujában szeptember 13-án végig lehet kóstolni a helyi borászatok legjobb borait.

Ezt is szerettétek

Mire elég, ha Zuzana Čaputová elnök azt mondja magyarul, hogy köszönöm? Jarábik Balázs felvidéki elemző elmagyarázza.

A Coca-Cola ugyanolyan politikai termék, mint a Fidesz. Kár, hogy az előbbinek a magyar ellenzék is bedőlt, írja Techet Péter.

A véleménybuborékok ártanak jobban a demokráciának, vagy pártízezer „hülye” szavazó?

Az Azonnali birtokába kerültek a 2018-as szerződéseik: volt, ahol a kutatási pénznek nevezett összegből focipályát újítottak fel. Hogy mi?! Tényfeltárás!

Twitter megosztás Google+ megosztás