Annyiszor tartóztattak már le egy moszkvai ellenzékit, hogy rekordot döntött vele

Szerző: Illés Gergő
2019.08.29. 08:05

Ilja Jasint csak idén már ötödször vitték el a rendőrök. Most éppen azért, mert a politikus a betiltott tüntetéseken való részvételre buzdította az embereket.

Annyiszor tartóztattak már le egy moszkvai ellenzékit, hogy rekordot döntött vele

Több, mint egy hónapja tart már Moszkvában a városi Duma választásai körüli visszaélések miatti tüntetéssorozat. Az orosz főváros törvényhozó szervének szeptember 8-i megválasztása előtt ugyanis a hatóságok számos ellenzéki jelöltet eltiltottak az azon való indulástól formai hibákra hivatkozva. Az ellenzék csalásról beszél: szerintük a hatalom fél a Moszkvában a szokottnál erősebb, valóban Putyin-ellenes rendszeren kívüli ellenzék erőitől, ezért nem engedi indulni őket.

Ilyen tüntetésekre nyolc éve nem volt példa

Ezt a narratívát látszik alátámasztani a valóság is, hiszen mint arról már korábban is írtunk, a voksolás előtt az egész fővárosban körülbelül harminc ellenzékit nem engedett indulni a választási bizottság mondván, hogy

azok hiába gyűjtöttek össze elég aláírást az induláshoz, miután a szelvényeken sok esetben hamis aláírásokat találtak, kizárták az érintett ellenzékieket.

Az álmosnak és unalmasnak hitt választási kampánynak mindez új lendületet adott: a moszkvaiak szombatonként azóta az utcára vonulnak, hogy tiltakozzanak a megkérdőjelezhető tisztaságú lépés ellen. A tüntetéseket a hatóságok hol engedélyezték, hol nem: előbbi esetben volt, hogy ötvenezer embert hívott az utcára az ellenzék, ilyen nagy tüntetésre pedig a 2011-es nagyszabású tüntetéssorozat óta aligha volt példa. Utóbbi esetben a hatósági tiltás ellenére is több ezren vonultak utcára, a többnyire békés tüntetőket pedig százával vitték el a rendőrök.

Így érkeztünk meg Ilja Jasin, a harminchat éves moszkvai ellenzéki politikus ügyéhez, akit a választási bizottság szintén eltiltott az indulástól. Az időközben országos hírnevet nyerő Jasin ugyanakkor nem nyugodott bele helyzetébe, és a hétről hétre megrendezett tüntetések kulcsfigurájává vált. Emiatt Jasinnak többször meggyűlt a baja a hatóságokkal, olyan vádak miatt például, hogy nem engedélyezett tüntetésekre hívta az embereket, már többször is kapott rövid időtartamú börtönbüntetést.

Az önkormányzati képviselőként tevékenykedő politikust szerda délután például már sorozatban ötödször helyezte a rendőrség úgynevezett adminisztratív letartóztatásba,

melyet saját Twitter-oldalán élőben is rögzített. A letartóztatás már egész békésen folyik, a Jasin háza előtt álló rendőr mosolyogva fogadja a politikust, majd beinvitálja a tüntetésekről is jól ismert rabomobilba. Az ellene felhozott vád, hogy augusztus 3-án a betiltott tüntetéseken való részvételre buzdított.

Letartóztatott ellenzékiekkel tele a padlás

„Ez az első alkalom, hogy valakit öt egymást követő alkalommal tartóztatnak le Oroszországban”

mondja az Agora tüntetők érdekeit védő emberi jogi szervezet jogásza a Moscow Times-nak. Alekszej Glukhov szerint bár elméletileg jogszerű valakit ilyen sokszor egymás után letartóztatni, Jasin esetét leginkább „a törvénnyel való visszaélés” kategóriájába lehetne helyezni.

Az, hogy a rendőrségi gyakorlat folytatódni fog-e, nagyban függ a szeptember 8-i választás utáni közhangulattól is. Ha a feldühödött moszkvaiakat sikerül lecsillapítani, és abbamaradnak a tüntetések, a választástól eltiltott Jasin egymást érő letartóztatásai is abbamaradhatnak, „de ha folytatódnak a tüntetések, úgy folytatódnak majd Jasin letartóztatásai is” – vélte Glukhov.

Az orosz ellenzékieknek számos alkalommal szembe kell nézniük különféle, mondvacsinált ügyekben hozott börtönbüntetésekkel tevékenységük miatt. Legismertebb képviselőjüket, Alekszej Navalnijt például már rengetegszer vitték el a rendőrök, legutóbb szokásos esti futása előtt csaptak le rá. De hosszú azon ellenzékiek listája is, akiket a moszkvai városi Duma választásairól tiltottak el, majd a tüntetéseken való részvétel, és az arra való felbujtás miatt kaptak rövid úton pár hetes börtönbüntetéseket.

FOTÓ: Jasin egy júliusi tüntetésen / Wikipédia

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek