+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. július 28. vasárnap, 17:24
Magyarul is megjelennek az elmúlt harmincöt év legjobb sci-fi novellái, jön A szolgálólány meséje folytatása, folytatódik Ian McDonald Holdon játszódó trilógiája, és érkezik a távol-keleti fantasy, amit már nyolc díjra jelöltek idén. Az év második felében sem maradunk csodálatos sci-fi és fantasykönyvek nélkül, felsoroltunk párat!

Elég erős év az idei is a fantasztikus irodalom terén, nem meglepetés, már évek óta így van ez: megjelent idén is egy sor friss és érdekes cím, érkeznek folyamatosan nem ismert, vagy ismert, de rég kiadott klasszikusok is, és a képregényes szektor is tovább pörög.

 

Az év első fele rendben volt, de mi várható az év második felében sci-fi- és fantasyfronton?

 

+++

 

Philip K. Dick: Lenn a sivár Földön (Agave Könyvek)

 

Épp a napokban egy eddig magyarul nem olvasható regénye jelent meg a vizionárius sci-fi szerzőnek (akiről itt írtam nemrég), szeptember elején pedig új borítóval érkezik az egyik korábbi novelláskötete, a Lenn a sivár földön.

 

Philip K. Dicket talán a novelláin keresztül a legjobb megismerni,

 

így a szerzővel ismerkedőknek, illetve azoknak nagy öröm ez a kiadvány, akik évek óta sikertelenül vadásznak az eredetileg 2005-ben kiadott kötetre. Annyi különbség van ahhoz a kiadáshoz képest, hogy három novella kikerült belőle, ezek a 2018-as Elektronikus álmok kötetben vannak bent, amiből egyébként jön újranyomás.

 

Kleinheincz Csilla: Ezüstkéz (Gabo SFF)

 

Borító, fülszöveg, miegyéb egyelőre nincs, csak egy tavaly decemberi ígéret arra, hogy

 

sok-sok év után újabb résszel, egészen pontosan egy regénnyel és egy kisregénnyel fejeződik be Kleinheincz Csilla magyar mondavilágon, népmeséken alapuló Ólomerdő-trilógiája.

 

Az Üveghegy meghasadt, és Emesének döntenie kell: felvállalja-e a feladatot, amit neki szántak a végzetnők, vagy átengedi Rabonbánnak a hős szerepét. A tündérek birodalma azonban változóban van, és hamarosan már senki nem választhatja meg a sorsát, sem a születés, sem a halál nem lesz többé ugyanaz.

 

Cixin Liu: A halál vége (Európa)

 

Cixin Liu A háromtest-probléma című regényének győzelme 2015-ben a Hugo-díjon megelőlegezte a kínai fanatsztikus irodalom iránti ugrásszerű érdeklődést. Azóta az amerikai piacon teljesen alap dolog lett a kínai fantasztikum, ennek hatásai pedig már itthon is látszanak: a Láthatatlan bolygók című, kínai fantasztikus novellákat gyűjtő antológia idén jelent meg az Agave Könyveknél.

 

És a végéhez ér szeptember közepén Cixin Liu trilógiája is az Európánál,

 

amiben ugye egy teljesen élhetetlen naprendszerben létező faj indult el, hogy elfoglalja a Földet az emberektől.

 

Az idegenek ráadásul ugye le is tudták hallgatni az embereket, ezért ellenük terveket kovácsolni viszonylag nehéz volt (erről szólt a második kötet), a harmadik kötetben pedig az emberek kezébe kerül a kezdeményezés, és felmerül a kérdés, hogy nem lenne-e érdemes inkább a két fajnak együttműködni?

 

R. F. Kuang: Mákháború (Agave Könyvek)

 

Júliusra már általában jól kirajzolódnak az adott év díjszezonjának erőviszonyai: megvannak a jelölések, sőt, egy-két díjnál már a győztesek is. A kínai R. F. Kuang fantasyregényét például nyolc díjra jelölték, ami egészen kiemelkedő arányt jelent, ebben ráadásul olyan nem apró díjak is vannak, mint a Nebula-, a British Fantasy-, a Locus- és a World Fantasy-díj.

 

A könyv főszereplője Rin, aki kiváló eredményt ér el a kedzsun – a birodalmi vizsgán, amely a legtehetségesebb fiatalokat válogatja ki az akadémiákra

 

– ezzel pedig mindenkit meglep, hiszen semmi nem predesztinálja erre, ráadásul a legkiválóbb katonai iskolába nyer felvételt. És szükség is van a képességeire, mert háború van: hogy miért, az nagyon szövevényes, és a fülszövegben el tudjátok olvasni. A kötet szeptemberben érkezik, és addig még akár be is zsebelhet pár díjat az eddig megnyert kettő mellé.

 

Margaret Atwood: Testamentumok (Jelenkor)

 

És ha már díjak: A szolgálólány meséjének folytatása úgy került fel a rangos Man Booker-díj hosszúlistájára, hogy gyakorlatilag még meg sem jelent, csak szeptemberben jön angolul, magyarul meg októberben. Az 1986-ban megjelent, azóta egy (legalábbis az első évadát tekintve) sikeres sorozatban adaptált történet függővéggel ér véget,

 

egészen mostanáig nem lehetett tudni, hogy mi lett a nőket elnyomó vallási fundamentalista államban sínylődő Fredé sorsa Atwood szerint.

 

Az új regényben három gileádi nő mesél tizenöt évvel azután, hogy Fredé belépett az ismeretlenbe. Atwoodnak nem ez az első fontos megjelenése idén itthon, a Könyvfesztiválra érkezett tőle a teljes MaddAddam-trilógia új kiadásban.

 

Gardner Dozois: A legjobbak legjobbjai: Harmincöt év legjobb science fiction novellái (Gabo SFF)

 

Nagy öröm, hogy egyre inkább van itthon piaca a fantasztikus kisprózának. Az elmúlt években szabad szemmel láthatóan több novelláskötet és antológia jelent meg mindenféle fronton: örülhettünk a már említett kínai szerzők mellett például Ted Chiang, Ken Liu, Ursula K. Le Guin és Veres Attila novelláinak, illetve a Gabo SFF gondozásában Jonathan Strahan éves „Best of”-kötetének.

 

Most pedig nagy csemegével készül a kiadó, hiszen jön a tavaly elhunyt legendás Gardner Dozois egyik utolsó szerkesztése,

 

amiben az általa szerkesztett, az év legjobb sci-fi novelláit tartalmazó antológiák harmincöt évének legjobb novellái jelennek meg egy sor nagy névvel, röpke 900 oldalon. Tartalomjegyzék itt.

 

 

Kleinheincz Csilla, Roboz Gábor: Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2019 (Gabo SFF)

 

Maradva a Gabo SFF-nél és a kisprózánál: idén is megjelenik a kötet, amiben magyar szerzők fantasztikus novelláit gyűjti a kiadó. Ehhez immár másodszor hirdettek novellapályázatot, amire rengeteg mű érkezett – ezekből egyelőre tizenhármat válogattak ki a szerkesztők.

 

A tavalyi kötet érdekes keresztmetszetet adott a ma itthon fantasy-, sci-fi- és horrorvonalon alkotó írókról,

 

én azt írtam róla, hogy akinek a nevét ebben a kötetben olvasod, annak a regényeit/köteteit is érdemes csekkolni; ha pedig még nincs regénye/kötete, akkor jó eséllyel itt az ideje, hogy legyen neki.

 

Tom Sweterlitsch: Angyalok pokla (Agave Könyvek)

 

A tavalyi év egyik legkellemesebb meglepetése volt Sweterlitsch Letűnt világok című időutazós-nyomozós-weird sci-fije, amit a kritikusok és az olvasók is remekül fogadtak, talán ezért is érkezik idén a szerző első regénye, amelyben

 

Pittsburgh-öt elpusztította egy tűzvész, de az egyik túlélő, Dominic nem tud túllépni ezen. A terhes feleségét elvesztő férfi folyamatosan visszatér az Archívumba, ami a város interaktv digitális rekonstrukciója,

 

és amelyből valaki megpróbált törölni valamit. De ki? És miért?

 

Ian McDonald: Luna – Ordashold (Gabo SFF)

 

A Holdon játszódó Dallas: így jellemeztem korábban a veterán ír szerző, Ian McDonald trilógiáját. És hát tényleg erről van szó: a jövőben a Holdon öt család verseng a hatalomért –

 

vagyis versengett, amíg az első kötet végén egy leszámolás következtében fel nem borult az egyensúly a Holdon.

 

A trilógia augusztus végén megjelenő második kötetéből kiderül, hogy talpra tudnak-e állni a Corták, és milyen bosszút forral a hélimkitermeléssel foglalkozó család egyik tagja, aki a Földre is hajlandó elmenni új szövetségesekért? McDonald rendkívül élő képet fest a Hold színes társadalmáról, miközben keményebben bánik a karakterekkel, mint George R. R. Martin, és legalább olyan szövevényesre kuszálja a holdi játszmát, mint a Trónok harca szerzője.

 

+++

 

Persze júliusban még nem lehet mindent tudni, illetve van egy sor könyv, amiről különösebb részleteket még nem tudni, csak azt, hogy meg fognak jelenni. Ez a helyzet például a Fumaxnál, ahol az ipari méreteket öltő (de továbbra is minőségi) képregénykiadás mellett jön szeptemberben Mark Lawrence Az Ős könyve-trilógiájának befejező darabja, ami angolul Holy Sister néven fut, jön Brian McClellan soron következő könyve, illetve érkezik októberben Adrian Tchaikovsky Az idő gyermekei című könyvének folytatása, a Children of Ruin és Nicholas Eames A Wadon királyai című könyvének folytatása, a Véres rózsa.

 

A Gabo SFF-nél pedig a fent tételesen sorolt könyvek mellett tovább dolgozik Isaac Asimov életművének új kiadásán: a magyarul korábban Űrvadász néven futó ifjúsági sorozatának első két kisregénye (Az űrvándor / Az aszterodiák kalózai) egy kötetben jelenik meg, új fordításban; és megjelenik az Én, a robot című novelláskötet is a szerző klasszikus robotnovelláival. Folytatódik itt Jack Campbell sorozata is. Az Agave Könyveknél az említetteken túl Marko Kloos katonai sci-fi sorozatánk új darabja, és Octavia E. Butler Xenogenezis-trilógiájának második része.

 

Olvasnál valamit, de nem tudod, mit? Könyves Kálmán segít!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Páran összeáltak egy Facebook-csoportban, hogy önkéntesen pajzsokat gyártsanak kórházaknak a 3D-s nyomtatóikkal. Azóta több cég, iskola és egyetem is beszállt a védőfelszerelések gyártásába.

Kérdés, hogy mekkora sikerrel: a különösen befolyásos, német, spanyol, francia vagy olasz néppárti tagpártok továbbra is hallgatnak a Fideszről.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Mekkora tartalékkal rendelkeznek a kórházak védőfelszerelések tekintetében, és van-e valamiből hiány? Mit csináljon az a házi karanténra ítélt ember, akit baleset ér?

Az elmúlt 24 órában 950-en haltak bele a fertőzésbe. A terjedés viszont lassul, a kormány is bizakodó.

A Stacy's Mom című alterrock himnusz szerzője, Adam Schlesinger 52 éves volt.

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás