Ezeket a regényeket jelölték a fantasztikus irodalom Oscar-díjára, a Hugóra

Szerző: Pintér Bence
2019.04.02. 15:36

Idén a jelöltek között három olyan akad, ami már olvasható, vagy hamarosan olvasható lesz magyarul is. Takács Bogit pedig idén is jelölték a legjobb rajongói író kategóriában!

Ezeket a regényeket jelölték a fantasztikus irodalom Oscar-díjára, a Hugóra

Nyilvánosságra hozták, kiket jelöltek idén a most Dublinban tartott Worldcon – a legnagyobb sci-fi irodalmi találkozó – résztvevői a Hugo-díjra, amit a könnyű magyarázhatóság kedvéért szokás úgy emlegetni, hogy ez a sci-fi irodalom Oscar-díja, bár ez formailag inkább illene a szintén rangos Nebula-díjra, amelyről szakmabeliek (az SFWA nevű írószövetség tagjai) döntenek.

A Hugón a közönség szavaz, bár a Worldconon egyértelműen megjelenik a fantasztikus irodalom krémje is, tehát félig-meddig ez is értelmezhető szakmai díjként is, amit egyébként egyaránt megkaphatnak sci-fi- és fantasyregények (illetve a többi irodalmi kategóriában: kisregények, rövid regények és novellák) is.

Mindenesetre itt vannak az idén Hugóra jelölt regények:

+ Mary Robinette Kowal: The Calculating Stars (Tor)

+ Becky Chambers: Record of a Spaceborn Few (Harper Voyager)

+ Yoon Ha Lee: Revenant Gun (Solaris)

+ Catherynne M. Valente: Űropera (Saga / Gabo SFF)

+ Naomi Novik: Ezüstfonás (Del Rey / Gabo SFF)

+ Rebecca Roanhorse: Trail of Lightning (Saga)

Ezek közül Naomi Novik fantasykönyve tavaly jelent meg magyarul a Gabo SFF gondozásában, Catherynne M. Valente őrült eurovíziós űroperája pedig idén jelenik majd meg ugyanitt. Yoon Ha Lee trilógiájának ez a harmadik könyve, az első kötetet magyarul a Metropolis Media adta ki idén.

A kispróza kategóriában pedig jó pár olyan novellát és kisregényt is találunk, ami megjelenik a Könyvfesztiválon Az év legjobb science fiction és fantasynovellái című, Jonathan Strahan által szerkesztett antológiában, amit a Gabo SFF ad ki: T. Kingfisher, P. Djèlí Clark, Brooke Bolander, Alix E. Harrow, Zen Cho, Daryl Gregory és Simone Heller műveit. A legjobb kisregények között pedig ott van Martha Wells Mesterséges sors című munkája, amit a Fumax ad ki a Könyvfesztiválra.

Tavalyhoz hasonlóan idén is jelölt a legjobb rajongói író kategóriában Takács Bogi,

akinek a Tor.comon fut cikksorozata, tavaly pedig interjúztunk is vele. Takács Bogi Trans Space Octopus Congregation című novelláskötete egyébként júliusban jelenik majd meg.

Emellett pedig S. A. Chakrabortyt és R. F. Kuangot jelölték a legjobb új írónak járó John W. Campbell-díjra, mindkettejük regénye idén jelenik meg az Agave Könyveknél; míg az itt szintén jelölt Rivers Solomon regényét a Főnix Könyvműhely adta ki magyarul. (A Campbell-díj nem része a Hugónak.)

A jelölteket ebben a videóban jelentették be, itt pedig a teljes jelöltlistát el lehet olvasni.

Kultúrharc és Jemisin tarolása után

A Hugo-díj az évtized derekán a sci-fi és fantasy ünneplése helyett leginkább a kultúrharc terepe volt, ugyanis a Finnországban élő,  Steve Bannonnal remek viszonyt ápoló blogger, író és könyvkiadó, a szélsőjobboldali Vox Day és társai a 2015-ös jelölési szakaszt megpróbálták eltéríteni – sikertelenül, hiszen az általuk jelölt művek mind a „No award” opció alatt, tehát a tökutolsó helyen végeztek.

A fantasztikum olvasótábora nem volt vevő a szélsőjobboldalról érkező támadásra,

cserébe 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban is N. K. Jemisint díjazták a legjobb regényért, amivel a szerző történelmet írt: A megtört Föld című, egyébként kiváló fantasytrilógia mindhárom darabja nyert egy-egy Hugót – teljesen megérdemelten. Tavaly viszont már szinte papírformának tűnt Jemisin triplázása, ezért nem is volt annyira izgalmas a verseny, az idei év viszont újra izgalmas lehet.

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek