+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. július 17. szerda, 18:10
Mindeközben a francia pénzügyminiszter nekiment a Facebook saját tervezett kriptovalutájának.

Rossz napja volt ma Európában a techóriásoknak: először a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire közölte, hogy a Facebook tervezett kriptovalutája, a Facebook sem vonhatja majd ki magát a szabályozás alól, aztán

 

Margrethe Vestager versenyjogi EU-biztos jelentette be, hogy megvizsgálják az Amazon adatkezelési módszereit,

 

egészen pontosan azt, hogy hogyan kezelik és használják a platformjukat használó viszonteladók adatait.

 

Vestager szerint egyre többen vásárolnak online, és teszik ezt sokan olyan nagy platformokon, mint az Amazon. Szerinte ki kell vizsgálni, hogy az Amazon – ami egyszerre nyújt felületet a tranzakciókhoz, és vesz részt maga is a kereskedelemben – menyiben próbálja korlátozni a szabad versenyt, megkárosítva ezzel az európai fogyasztókat.

 

Az Európai Bizottság előzetes vizsgálata ugyanis azt mutatta, hogy az Amazon felhasználja azokat az adatokat, amelyek akkor keletkeznek, amikor az Amazonon más eladók üzletelnek. Vestager ezért megígérte, hogy alaposan körmére fog nézni az amerikai techóriásnak: megvizsgálják, milyen szerződéseket kötnek ezekkel a cégekkel, illetve hogy pontosan milyen metódussal kerülnek be termékek az Amazon keresőfelületén megjelenő kiemelt dobozba.

 

Eközben Párizsban is terítéken a Facebook pénze, a Libra

 

A Facebook jövőre tervezi elindítani saját pénzét, a Librát, amit már most kritizált a brit és az amerikai kormányzat, illetve az IMF is.

 

A kritikusok közé most beállt a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire is, aki szerint egyértelműen szükség lesz a Libra rendes szabályozására,

 

hiszen ha nem szabályoznák, akkor simán lehetne például pénzmosásra használni. A pénzt jövőre vezetné be a Facebook.

 

Kevésbé nagy az egyetértés Washington és Párizs között a techcégekre kivetett adóról, amelynek bevezetését Franciaországon kívül Ausztriában és Csehországban is fontolgatják: az USA már bedobta, hogy ha ezt tényleg bevezetik Franciaországban, akkor megduplázzák a francia cégek adóit. Olyan cégekre vonatkozna Franciaországban a három százalékos adó, akik világszerte 750 millió eurós (kb. 236 milliárd forintos) forgalmat generálnak, és ebből legalább 25 millió eurót (kb. nyolcmilliárd forintot) Franciaországban.

 

FOTÓ: Pexels

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Minden hónap első péntekje támogatói nap a Bandcampen: azaz ha most veszel meg ott egy lemezt, a teljes összeg a zenészeknél landol.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Varsó kötelező érvényű értelmezést kér az EU-s pénzek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmusról.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás