Megadóztatná a Google-t és a Facebookot a cseh kormány is

Szerző: Pintér Bence
2019.04.30. 14:58

EU-s szabályozás még nincs, de Franciaország, Ausztria és Csehország már adóztatná a techcégeket.

Megadóztatná a Google-t és a Facebookot a cseh kormány is

Hét százalékos adót vetne ki a nagy techcégekre, például a Facebookra és a Google-re a cseh kormány – írja a Radio Praha. A kedden bejelentett intézkedés lényege az, hogy a cégek ne csak a székhelyükön fizessenek adót, hanem ott is, ahol szert tesznek bevételre.

A cseh kormány ötmilliárd koronás (63 milliárd forintos) bevételt vár az intézkedéstől,

melynek részleteit május végéig dolgozzák ki.

A korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy a nagyobbik kormánypárt, a liberális ANO nem igazán támogatja az elképzelést, de koalíciós partnerük, a szociáldemokraták, illetve a kisebbségben lévő kormányt kívülről támogató kommunisták annál inkább. Az ANO korábban legfeljebb 3-5 százalékos adót tartott elképzelhetőnek, a két baloldali párt viszont magasabb rátát szeretett volna, láthatóan ez utóbbi akarat érvényesült.

Franciaország és Ausztria már tárgyal a dologról

Az EU-ban egyelőre nincs egységes szabályozás erre a területre, de francia képviselők már tárgyalnak az ún. GAFA-adóról, amit az azt majd fizető nagy cégekről (Google, Apple, Amazon, Facebook) neveztek el. Ott olyan cégekre vonatkozik a három százalékos adó, akik világszerte 750 millió eurós (kb. 236 milliárd forintos) forgalmat generálnak, és ebből legalább 25 millió eurót (kb. nyolcmilliárd forintot) Franciaországban.

Az osztrák kormány pedig április elején jelentett be hasonló tervet, ott öt százalékos adót vetnének ki a például Facebook, a Google és az Amazon reklámbevételeire hasonló feltételekkel, mint Franciaországban. Ausztriában 200 millió eurós (kb. 63 milliárd forintos) bevételt várnak az intézkedéstől.

FOTÓ: Pxhere

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek