Szűk többséggel, de megszavazta von der Leyent az Európai Parlament. Kövesd végig, hogyan!

2019.07.16. 08:13

Élőben tudósítunk Strasbourgból, ahol kedden szűk többséggel ugyan, de megszavazta az Európai Parlament az Európai Bizottság élére Ursula von der Leyen német védelmi minisztert: a bizottsági elnökjelölt úgy látszik, ügyesen lobbizott, egyre többen állnak ki mellette. Percről percre mutatjuk, mi folyik az EP-ben!

Szűk többséggel, de megszavazta von der Leyent az Európai Parlament. Kövesd végig, hogyan!

+ + + CIKKÜNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL, FRISSÍTÉSHEZ NYOMOGASD BUZGÓN AZ F5 GOMBOT! + + +

Győz a „background politics” – vagyis a titkos tárgyalószobák politikája –, avagy az Európai Parlament szétbarmolja az EU-s állam- és kormányfők nyári vakációját? Leginkább ez a kérdés az EP keddi strasbourgi plenáris ülésén, ahol a képviselők arról szavaznak majd, hogy elfogadják-e az Európai Tanács jelöltjét, Ursula von der Leyen német védelmi minisztert a leginkább az EU kormányának számító Európai Bizottság elnöki tisztségére.

Ha felszáll a fehér füst, új uniós vezetőt avathatunk, ám ha a Parlament vétóz, az állam- és kormányfőknek 30 napon belül kell új jelöltet találniuk, jó eséllyel nyári szabadságuk közepén.

Frissítés

Illés Gergő

Minden jónak vége szakad egyszer

20:40 Illés Gergő

Így az én percről percre tudósításom sem tarthat örökké. Még szerencse, hiszen elegetek lehet már az uniós politikáról mára, hát még az arcomból minden második bejegyzés mellett.

Azért összegzek egyet gyorsan:

+Ursula von der Leyen ma még mosolyog. Még. A kilencfős többségre nem lehet várat építeni, az hamar összedőlhet. Akár már azzal is, ha a britek kihullanak az EP-ből a brexittel.

+Jól tippeltem, bár majdnem ráfáztam. Végül viszont működtek a háttéralkuk és a pártcsoportoknak tett ígérgetések, úgy látszik az Európai Parlamentet is meg lehet kerülni, ha az hagyja magát megkerülni.

+Törékeny Európai Bizottságra számítok. Von der Leyennek sokkal több érdeket kell szem előtt tartania, sokkal több ígéretet fognak rajta számon kérni, mivel sokkal többet kellett ígérnie, hogy elég támogatást nyerjen magának. 

+A Fidesz megakadályozhatta volna a migránssimogató globalista, föderalista von der Leyen jelölését, aki múltjával és lépéseivel minden okot megadott erre. A Fidesz gyengeségét jelzi a Néppárton belül, hogy ezt nem tudták, vagy nem merték megtenni.

Ennyi volt, mára búcsúzom, de annyi biztos, hogy fogunk még hallani von der Leyenről. Addig is, au revoir!

Illés Gergő

Ilyen sokan még nem szavaztak bizottsági elnökjelölt ellen az EP-ben

20:32 Illés Gergő

+1999-ben Romano Prodit 392 szavazattal, 72 ellenszavazat mellett választották meg, 
+2004-ben José Manuel Barroso 413 voksot kapott 251 ellenében, 
+2009-ben ugyanő 382 szavazatot kapott, 219 ellenzés mellett.
+Jean-Claude Juncker jelölését 2014-ben 422-en támogatták és 250-en ellenezték,
+idén viszont von der Leyen jelölésére 383-an nyomtak igent, és 327-en nemet.

Ilyen szűk többség mellett nehéz lesz a munka, de az is igaz, amit VDL mondott, hogy csupán tizenhárom napja kezdte meg kampányát, ez pedig elég rövid idő.

Illés Gergő

Kitűnő kérdések, kitérő válaszok

20:26 Illés Gergő

Itt van három kérdés, amelyet olyan uniós újságírók tettek fel, akiket velem ellentétben fel is szólítottak. De nem bánom, a kérdések egytől egyik kiválóak, egy a közös bennük, hogy normális választ nem kaptunk rájuk:

+Teljesen elfeledkeztek Közép- és Kelet-Európáról az uniós csúcspozíciók elosztásánál, mit tenne ezért von der Leyen?

+Nagyon szűk volt a többség, mellyel végül megválasztották az új elnököt, és egy rakás brit képviselő is volt a támogatói között, akik novembertől lehet, hogy már nem ülnek majd a parlamentben. Szóval fog újabb szavazást tartani magáról a brexit után annak fényében, hogy lehet, hogy a britek nélkül többsége sem lenne?

+Jelölti beszédében kiállt Európa egysége és az EU mellett is. Ennek fényében dolgozna együtt euroszkeptikus EU-biztosokkal, például ha Olaszország egy olyat jelöl?

Nos, talán ezekre az idő majd megadja a választ.

Illés Gergő

Egyáltalán miért akar bizottsági elnökké válni von der Leyen?

20:15 Illés Gergő

Ezt a kérdést tette fel a sajtótájékoztató folyamán egy újságíró. Hát azért, mondja von der Leyen, „mert európainak születtem”, az új bizottsági elnök Brüsszelben nőtt fel, és mindig is vissza akart térni. Kicsit meg is dicsérte Angela Merkelt, a mellette töltött 13 év alatt rengeteget tanult, mondta. 

Egyébként ez volt az egész sajtótájékoztató során az egyetlen kérdés, amire von der Leyen egyenesen tudott válaszolni, ami egy kicsit is kellemetlenebb volt, arra adott valami kitűnő kitérő választ. Mindjárt mondok is egy-két kérdést, amire nem sikerült normális választ adni!

Illés Gergő

Férfi és női biztosok

20:02 Illés Gergő

Örömmel fogja az EU-ban tölteni a nyári időszakot az újdonsült elnök, aki rögtön elkezdené a munkát, például kéri majd a tagállamoktól az EU-biztosjelölteket: egy férfit és egy nőt, ugyanis nemi egyenlőség lesz az új Bizottságon belül.

Illés Gergő

A többség az többség, mondja von der Leyen

19:58 Illés Gergő

A sajtótájékoztatón az első kérdést rögtön azzal kapcsolatban kapta VDL, hogy csak kilenccel több szavazatot szerzett a minimumnál. Az újdonsült elnök szerint a többség az többség, és két hete még álmodni sem mert volna ilyen eredményről. Ezért folyamatosan dolgozni fog, hogy meggyőzze a pártcsoportokat. Ez egy erős alap, melyre lehet építkezni, vélte.

Bukovics Martin

Lehetne rosszabb nála

19:57 Bukovics Martin

A berlini baloldali Die Tageszeitung holnapi címlapja rezignáltan veszi tudomásul, hogy öt éven keresztül egy sikertelen német minisztert kell nézniük az EU topvezetőjének szerepében. A főcím az, hogy nem ettől [a döntéstől] fog Európa hanyatlani.

Illés Gergő

Von der Leyen sajtót tájékoztat

19:52 Illés Gergő

Az Azonnali előkelő helyről, a második sorból tudósít.

Illés Gergő

Hölgyeim és Uraim, új bizottsági elnökünk van!

19:34 Illés Gergő

Ursula von der Leyen hivatalosan is elnyerte az Európai Bizottság elnöki tisztségét, de sokkal szorosabban, mint arra számítani lehetett. A 733 megjelent képviselőből 374 szavazatra volt szükség.

Ebből von der Leyen 383 szavazatot nyert el, ellene 327-en szavaztak. 22-en tartózkodtak, míg egyvalaki üresen hagyta a szavazólapot.

Illés Gergő

Barroso máris gratulált

19:32 Illés Gergő

Pedig még nincsenek is hivatalos eredmények! Mindenesetre az Európai Bizottságot 2004 és 2014 között vezető portugál politikus gratuálciója talán tekinthető egy félhivatalos megerősítésnek is...

Illés Gergő

Ha az euroszkeptikus lengyel kormánypárt is leszavaz VDL-re, ott már tényleg nincs visszaút

19:28 Illés Gergő

Márpedig ez fog történni, Twitteren cirkuláló EP-s belsős források szerint a párt EP-képviselői beálltak von der Leyen mögé még akkor is, ha pártcsaládjuk, az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) eléggé VDL ellen vannak. A Kaczynski-féle Jog és Igazságosságnak 26 képviselője van, ez pedig már az Európai Parlamentben sem kis szám.

Ha még mindez nem lenne elég vicces, az EU-ból kifelé evickélő britek négy tory képviselője is igent mond von der Leyenre, pedig ők is az ECR-ben ülnek. 

Illés Gergő

Perceken belül jön az eredmény

19:20 Illés Gergő

Ezt már az EP sajtószolgálata ígéri Twitteren az igencsak megfáradt újságíróknak. Sajnos titkos szavazás van, szóval nem tudjuk majd név szerint, ki az, aki támogatta, és ki az aki ellenezte von der Leyen jelölését, bár találgatni azért lehet.

Illés Gergő

Így néz ki egy szavazólap

19:02 Illés Gergő

Ezt például Manon Aubry, a szélsőbalos Engedetlen Franciaország EP-képviselője posztolta Twitterére. A nem-szavazat sem véletlen: a parlamentben ülő 41 fős GUE/NGL baloldali frakció nem szavazza meg von der Leyen jelölését.

Illés Gergő

A szocialisták is beállnak VDL mögé, sima lesz a győzelem?

18:52 Illés Gergő

Neccesnek indult, de sima győzelem lehet belőle, mi az? Hát mi más, mint Ursula von der Leyen bizottsági elnöki jelölése. Miután Dacian Cioloș európamegújító liberálisai is támogatásukról biztosították VDL-t, most a 154 fős S&D képviselőcsoport adott ki közleményt, melyben szintén odaálltak a német védelmi miniszter mögé. Aki mellesleg mára egész közel került ahhoz, hogy ne német védelmi miniszter, hanem az Európai Bizottság leendő elnöke legyen.

Aki viszont a szocialistáktól biztosan nem szavaz majd von der Leyenre, az Ujhelyi István az MSZP-ből (elvi okokból), valamint a német szocdem frakció, akik otthon együtt kormányozzák a CDU/CSU-szövetséggel Németországot, és nem túl elégedettek a védelmi miniszter tevékenységével.

Illés Gergő

Vezetékneveik kezdőbetűi alapján szavaznak a képviselők

18:33 Illés Gergő

Például Ujhelyi Istvánnak a képen látható U-Z-szekcióba kellett mennie szavazni, míg Szájer József a kép sarkában levő S-T urnánál szavazhatott.

Illés Gergő

Micsoda csődület, micsoda pezsgés!

18:29 Illés Gergő

Hát így néz ki egy szavazás az Európai Parlamentben az Európai Bizottság következő elnökéről:

Illés Gergő

Kezdődik a szavazás

18:07 Illés Gergő

Csordulásig megtelt az ülésterem, lassan mindenki lecsücsül, s kezdődhet a szavazás. Körömrágás indul.

Emlékeztető: 374 szavazat kell az abszolút többséghez, a VDL mögött álló, vagy támogatásával kapcsolatban nem elutasító képviselők 444-en vannak, vagyis jó esélyekkel indul a jelölt.

Illés Gergő

A magyar képviselők 90 százaléka von der Leyen mögött

18:01 Illés Gergő

Halmai Katalin, a Népszava uniós tudósítója megnézte, a magyar pártok közül ki is áll majd be a német védelmi miniszter mögé, és ki az, aki ellene szavaz. Ha itthon kéne megválasztani von der Leyent könnyebb dolga lenne, ugyanis:

+A Fidesz 13, a DK 4 és a Momentum 2 képviselője igennel fog szavazni a kinevezésre, ez 19 fő a 21-ből

+Az MSZP-től Ujhelyi István és a Jobbiktól Gyöngyösi Márton pedig nemmel, ez pedig csak kettő.

Pár képviselőt a szavazás előtt már mi is megkérdeztünk, körképünket itt olvashatod el.

Illés Gergő

Hogy lehet Európa megújításának nevezni egy kompromisszumjelölt megválasztását?

17:48 Illés Gergő

Ezt kérdeztük Cioloș sajtótájékoztatóján Renew Europe (Újítsuk meg Európát) frakció elnökétől. A román politikus az Azonnali kérdésére elmondta: ahhoz, hogy megkezdődjön Európa megújítása, szükség lesz a többek között von der Leyen által is támogatott kétéves európai konferenciára, ahol a jövőben tisztáznák a Spitzenkandidat-rendszerrel kapcsolatos kérdéseket is.

Egyébként is számos baja van a jelenlegi csúcsjelölti rendszernek, mert nagyon limitált, kevesen tudnak csak közvetlenül az Európai Bizottság leendő elnökére szavazni, mondta Cioloș, aki szerint jelenleg remek helyzetben vannak, hogy a reform felé tolják a tárgyalásokat: a parlamentben többséget élvez a konferencia ötlete, az Európai Tanács új elnöke, a liberális Charles Michel pedig szintén támogatja azt. 

Cioloș emellett kiemelte: legtöbb követelésük a napirendre került, és az Európai Parlamentnek sosem volt ekkora szava a leendő elnök napirendjének alakításában, még akkor is, ha a Spitzenkandidat-rendszert nem alkalmazták. Első alkalommal kellett ugyanis az elnökjelöltnek több politikai csoportnál is házalni és ígéreteket tennie, hogy elnyerje a megválasztáshoz elégséges szavazatokat.

Illés Gergő

A liberálisok rábólintanak VDL-re

17:39 Illés Gergő

Dacian Cioloș, a liberális Renew Europe frakcióvezetője délutáni sajtótájékoztatóján közölte, támogatják Ursula von der Leyen megválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára. Ezzel a 182 fős EPP biztos támogatása mellett VDL maga mögött tudhatja a 108 fős Renew Europe frakciójának támogatását is. A nagy kérdőjel: a szocdemek, nekik 154 helyük van, ők hiányoznak az abszolút többséghez.

Cioloș kérdésre hozzátette: a Renew-frakcióból kevesebb, mint öt ember nem támogatja csak VDL megválasztását.

Illés Gergő

Az ő többségük, az ő gondjuk

17:12 Illés Gergő

Körülbelül így foglalható össze az, ami Philippe Lamberts, a Zöldek frakcióvezetője a Néppárt, a szocialisták és a Renew Europe fejéhez vágott, mikor az Azonnali arról kérdezte, hogy nem tart-e egy intézményes válságtól, ha von der Leyen jelöltségét visszautasítják. „Ha nem tudnak rendet tartani a saját többségükben, az már az ő gondjuk, nem a miénk! Ha a jelöltet visszautasítják, az élet megy tovább” – fogalmazott a zöld vezető.

Megkérdeztük azt is, hogy a Zöldek frakciója teljesen egységesen áll-e von der Leyennel szemben, de ez csak majdnem igaz: a pártcsalád skót tagjai például leszavaznak VDL-re, de a csoport eléggé egységes a védelmi miniszter ellenzésében, egyes ügyek és témák mentén viszont készek szavazatukkal támogatni őt, emlékeztetett a politikus. 

Lamberts egyébként egész indulatosan arról is beszélt, hogy az EPP és a szocialisták csak morzsákat dobáltak a Zöldeknek, és nem voltak hajlandóak egyenlő félként kezelni a 74 fős csoportot. Például arra is nemet mondtak volna, ha ajánlanak nekik egy biztosi pozíciót, mert van bennük méltóság, számukra pedig először jön a tartalom, és csak azután a pozíciók, és egyébként sem látnak érdemesnek támogatni egy olyan többséget, amely nélkülük jön létre.

És ha von der Leyent nem akarják, akkor kit akarnak a Zöldek? Erre az volt a válasz, hogy volt még bőven Spitzenkandidat Weberen és Timmermanson kívül, őket is fontolóra lehetett volna megvan: például a zöld Ska Keller/Bas Eickhout duót nem is említve ott volt Margrethe Vestager dán versenyképességi EU-biztos a liberálisoktól, őt meg lehetett volna fontolni, vélte a sajtótájékoztatón szintén jelen lévő Keller.

Techet Péter

A horvát Živi Zid VDL ellen szavaz

15:59 Techet Péter

Miközben az olasz rendszerellenes Öt Csillag meglepő módon beáll VDL mögé, a grilloistákkal együttműködő (még egykoron közös EP-frakciót is tervező) horvát Élő Fal egyetlen képviselője, a párt elnöke, Ivan Vilibor Sinčić bejelentette: VDL „a centralizáció” jelöltje, az ő elnöksége „a periféria kárára” válik majd.

Techet Péter

Az oszrák Momentumot nem győzte meg VDL

15:52 Techet Péter

Az osztrák pártok közül VDL beszéde után – kevéssé meglepő módon – egyedül a néppárti ÖVP áll ki, ők a botrányos német védelmi miniszterre szavaznak. A szocdemeket (SPÖ) és a zöldeket nem győzte meg VDL. De a Renew Europe-ban a Momentummal együtt ülő, neoliberális NEOS képviselője, Claudia Gamon is nemmel fog szavazni VDL-re. A fiatal politikusnőnek az a gondja, hogy VDL nem szüntetné meg a bizottságon és a tanácson belüli, főszabály szerinti egyhangúság elvét. Így viszont Gamon szerint elég nehéz bármiféle reformot – a blokkoló kisebbségek miatt – keresztül vinni.

Techet Péter

Védje meg magát az Európai Parlament VDL-től!

15:27 Techet Péter

Ezt kéri Gregor Gysi, a német Die Linke politikusa, a radikális baloldaliakat tömörítö Európai Balpárt elnöke az északnémet közszolgálati tévének nyilatkozva. A radikális balosok EP-frakciója nemmel fog szavazni a status quo jelöltjére.

Illés Gergő

A Zöldek csúcsjelöltje egyre kevésbé érti, mitől Renew a Renew Europe

15:12 Illés Gergő

Igazi zöld beszédet mondott Ursula von der Leyen reggel, felmerül tehát a kérdés, hogy mindez elég volt-e ahhoz, hogy az EP Zöld pártcsaládja felülbírálja saját magát, és mégis megszavazza a német védelmi miniszter jelölését. Ezért meg is kérdeztük Bas Eickhoutot, a Zöldek EP-kampánybeli férfi csúcsjelöltjét (akivel van egy menő vonatos interjúnk), hogy mit gondol most VDL-ről.

„Nagy az előrelépés az egy héttel ezelőttihez képest, mikor a Zöldek csoportjánál járt, semmi konkrétumot nem mondott, nagyon gyengén szerepelt. Legyünk őszinték, ma már jobban teljesített”, de ez megmutatja, hogy mekkorát is fordult egy hét alatt, ezért is nehéz rá azt mondani, hogy ő lenne a megfelelő jelölt, mondta von der Leyenről. Eickhout kiemelte továbbá, hogy a jogállamiság kérdésében és a hetes cikkely szerinti eljárások ügyében sem mondott semmi érdemlegeset. „Az az érzésem, hogy valaki itt nagyon jó szavakban, megnyugtató dolgokat mond, de ahol egy kemény döntést kéne meghozni, ott nem látszik, mit is lépne” – tette hozzá.

És van még valami, amivel meggyőzhetők lennének a Zöldek? Persze, csak nem ilyen rövid idő alatt, fogalmazott a csúcsjelölt. Ezért Eickhout például támogatná a szavazás elhalasztását is, de ehhez ezt von der Leyennek külön kérnie kéne. „Ezért a mai szavazáson a Zöldek ellene fognak szavazni” – összegzett. 

Sok a kérdés a parlamenti pozíciók elosztásával kapcsolatban is, itt a Néppárt, a szocdemek és a Renew Europe szépen leosztották maguknak a fontosabb tisztségeket, erről is megkérdeztük a Zöldek holland politikusát: „Ebben a koalícióban mi nem vettünk részt, ezt a politikai játszmát meghagytuk a többi csoportnak”, fogalmazott Eickhout, majd hozzátette, hogy „egyre kevésbé érti” a Renew Europe nevét, a liberális csoport ugyanis részt vett az egyezkedésben, és Európa megújítása nem egészen így nézne ki. 

Techet Péter

Az európai zöldekkel ellentétben a német Zöldek volt elnökének tetszik VDL

15:10 Techet Péter

Cem Özdemir szerint VDL beszédében minden benne volt, ami kell: klímakrízis, Európa, illetve fellépés azok ellen, akik Európát szétvernék. A német Zöldek volt elnöke úgy véli: mindebből több kéne még. Alakul ám ez a status-quo-nagykoalíció!

Illés Gergő

De hogy szavaznak majd a magyarok? Megkérdeztük őket!

14:27 Illés Gergő

Nem akarok szpojlerezni, de úgy néz ki, hogy alakul a Fidesz-DK-Momentum szuperkoalíció Ursula von der Leyen jelölése mellett! Te jó ég, ilyet sem láttunk még, hogyan sikerült ennyi árkot betemetnie a német védelmi miniszternek? Azt már a magyar EP-képviselők mondják el az Azonnalinak!

Illés Gergő

Nem láttad jönni: az olasz elitellenes Öt Csillag Mozgalom leszavaz VDL-re

13:36 Illés Gergő

Erre ki számított volna? A politikai elit ellen rendszeresen kirohanó nagyobbik olasz kormánypárt – akit lassan felőröl a szélsőjobbos Ligával való közös kormányzás – támogatja a politikai elit által jelentősen megtámogatott von der Leyen jelölését, ezt az Öt Csillag Mozgalom (M5S) képviselőjén, Tiziana Beghinen keresztül közölte. Hogy mik az indokok?

VDL támogatja, hogy Európa-szerte minimálbért vezessenek be, kiállt egy új migrációs megállapodás mellett, jogalkotói szerepet adna az Európai Parlamentnek, és fellépne a klímaváltozás ellen. „A következő öt évben minden nap igazolnia kell, hogy méltó a bizalmunkra” – tette hozzá felszólalásában Beghin, pártjának egyébként tizennégy képviselője van.

Persze a globális elit jelöltje ettől még a globális elit jelöltje marad, el sem merem képzelni, mit szól ehhez Beppe Grillo.

Illés Gergő

Az EP előző, néppárti elnöke szerint pártcsaládja egységes

13:24 Illés Gergő

Antonio Tajani szerint az Európai Néppárton belül mindenki támogatja Ursula von der Leyen jelölését, s a 182 tagú képviselőcsoport egységes a kérdésben, mondta az Azonnalinak. Azt is megkérdeztem tőle, hogy a fideszesek is támogatják-e a német védelmi minisztert, mire Tajani igennel felelt. Ezt egyébként a Fidesz uniós erősembere, Szájer József is megerősítette nekünk.

Illés Gergő

Szájer az Azonnalinak: Támogatni fogjuk a jelölést

13:12 Illés Gergő

A fideszesek megszavazzák von der Leyent. Szájer József szűkszavúan annyit mondott a kérdésemre, hogy támogatni fogják a jelölését. Pedig von der Leyen minden, ami a Fidesz nem: Európai Egyesült Államokat akarna létrehozni, Bilderberg-konferenciákra jár, és még egy menekültet is befogadott a házába.

Illés Gergő

Meg fogják választani von der Leyent

13:10 Illés Gergő

És azt is leírtam, hogy miért.

Bakó Bea

Vége a vitának, most kicsit lelassulunk, később beszámolunk a szavazás fejleményeiről

13:05 Bakó Bea

Vége a vitának, a maradék képviselők is szétszélednek az ülésteremből. A délután folyamán Illés Gergő jelentkezik még az infókkal, este pedig beszámolunk a szavazásról, szóval érdemes később is visszanézni az Azonnalira.

Bakó Bea

Von der Leyen zárásul hízeleg: az EP-nek és a keleti tagállamoknak

12:59 Bakó Bea

Ez a vita is bizonyította, hogy mennyire él a demokrácia Európában – kezdte von der Leyen egy kis hízelgéssel a válaszát. Kelet-nyugati törést érzékel, ahogy hallgatja az EP-képviselőket, és tisztában van vele, hogy milyen erőfeszítés volt a keleti tagállamoknak az EU-csatlakozás. Tiszteletben kell tartani, ha valaki egyszer teljesítette a feltételeket. Hogy ezzel a Schengenhez csatlakozni akaró egyik felszólaló bolgár EP-képviselőnek válaszolt, vagy a lengyel és a magyar jogállamisági eljárásokra akart utalni, az sajnos nem derült ki. Azok az EP-képviselők, akik konkrét válaszokat vártak tőle, most elég csalódottak lehetnek.

Bakó Bea

Az osztrák Momentum képviselője reméli, hogy VDL sikerrel jár

12:55 Bakó Bea

Végre egy egyértelmű állásfoglalás a liberális Renew Europe-ból! Az osztrák NEOS-os Claudia Gamon mondta azt von der Leyennek, hogy reméli, hogy sikerrel jár. Persze utána azért mondott egy kis Európa megújításáról szóló bullshitet is, hiszen mégis csak egy háttértárgyalásos jelölt mellett állt ki az imént.

Illés Gergő

Dobrev az Azonnalinak: Az elnökség fog dönteni arról, hogy hogyan szavazzunk

12:45 Illés Gergő

Elsősorban a párt elnökségének döntése, hogy megszavazzák-e von der Leyent, az elnökség pedig másfél-két órán belül dönt erről – mondta Dobrev Klára DK-s EP-képviselő, akivel a MEP bar előtt futottam össze. Arra a felvetésre, hogy erről konzultációt is tartottak, és eszerint nem feltétlenül annak az eredménye alapján szavaznak-e, nem válaszolt egyértelműen, csak annyit mondott: „egy konzultációt tartottunk és végül az elnökség fog dönteni róla.”

Bakó Bea

A PiS a „nevetséges” hetes cikk leállítását kéri VDL-től

12:16 Bakó Bea

Megalázó hetes cikkes eljárást indítottak Lengyelországgal szemben, pedig ők csak az emberek kontrollját akarják visszaállítani az igazságszolgáltatás fölött – mondja Orbánék baráti pártjának, a lengyel PiS-nek az EP-képviselője, Patryk Jaki. (Ezzel arra a lengyel igazságügyi reformra utalt, amelynek keretében többek között Orbánékhoz hasonlóan nyugdíjba küldenének egy csomó bírót, és a bírói önigazgatási szervekbe a parlament által választott tagokat ültetnének). Von der Leyent következetesen Madam Ministernek szólította a felszólalásában, és nekiszegezte a kérdést: „befejezi-e ezt a nevetséges 7-es cikkes eljárást”? Mindezt csak Lengyelországra vonatkoztatta, úgy tűnik, egy percbe nem fér bele a „lengyel, magyar, két jó barát”.

Patryk Jaki amúgy a lengyel kormánypárt, a PiS ifjú felívelő csillaga, kábé olyan a PiS-nek, mint a Fidesznek Gulyás Gergely. Hősiesen angolul szólalt fel, bár ezt lehet, hogy jobban meg kellett volna gondolnia. Volt már ő igazságügyi miniszterhelyettes, akart lenni varsói főpolgármester, majd miután elbukott a PO-s jelölttel szemben a fővárosban tavaly ősszel, most tavasszal az EP-választáson már a PiS krakkói listáján bukkant fel, ahonnan bejutott az EP-be. 

Bukovics Martin

Megszavazzák-e ma VDL-t?

11:58 Bukovics Martin

Itt lehet szavazni az Azonnalin.

Bakó Bea

Gyöngyösi Márton szerint cinikus, ahogy VDL a Spitzenkandidat-rendszerről beszél

11:43 Bakó Bea

Sokan azt hittük, hogy a brexit egy lecke és egy lehetőség az európai elitnek, hogy felismerje: irányváltásra van szükség – kezdte felszólalását a Jobbik egyetlen EP-képviselője, Gyöngyösi Márton. Von der Leyen utalása a Spitzenkandidat-rendszer javítására szerinte ironikus, ha nem cinikus (ezt a kiszólást többen megtapsolták), hiszen annak a meghekkelésével, az európai választók akaratának semmibe vételével jelölték őt a bizottsági elnöki posztra. Ne lepődjön meg, ha ezek után nő az euroszkepticizmus – mondta VDL-nek, hozzátéve, hogy ez ugyan nem az ő hibája, de ehhez a csalódottsághoz nagyban hozzájárult az ő jelölése.

Illés Gergő

Cseh Katalin orbánozott, majd nem beszélt semmiről

11:37 Illés Gergő

Új EP-képviselő vagyok Magyarországról, amely gyönyörű ország, de legtöbbször valami jogállamiság elleni támadással kerül be a hírekbe – kezdte felszólalását Cseh Katalin a liberális frakcióból. Hozzátette: eddig az európai elit szemet hunyt az Orbán-kormány jogtalanságai felett. Most azonban valódi vezetői képességekre van szükség, amely nem fél megvédeni az európai értékeket.

Manapság az Európa melletti kiállás gyakran egyet jelent a status quo melletti kiállással, de a status quo nem elég jó, összegzett a momentumos politikus, akitől a felszólalása alapján nem sok konkrétumot hallottunk.

Illés Gergő

Langyos a vita, az újságírók közül sem sokan püfölik a billentyűket

11:23 Illés Gergő

A sajtósokkal szemben levő vendégkarzaton senki sem ma fogja megszeretni az európai politikát, próbálhatnám őket meggyőzni, hogy az EU-s hírek baromi érdekesek, de legyünk őszinték, ez nem így van. Az újságírók is csak csendben telefonoznak leginkább, mikor éppen nem bámulják opálos tekintettel az üléstermet.

Ami amúgy szépen ki is ürült, a VDL-beszéd alatt még szinte mindenki itt volt, már a képviselők harmada lézeng csak benn. Von der Leyent amúgy szépen odaültették a szélsőjobbosok mellé, Jörg Meuthen AfD-s képviselővel sokszor nézhetett farkasszemet a politikus. Életkép: a képen bal szélen az első sorban VDL, mellette kéne tele lennie az ülésteremnek, de végül nem így hozta az élet.

Bakó Bea

Egy magyar származású holland képviselő is a Magyarország elleni hetes cikkes eljárásról kérdez

11:20 Bakó Bea

„A magyar és a lengyel kormány a saját sikereként kommunikálja az ön jelöltségét. Nyilván ön erről nem tehet, de épp ezért nagyon határozottan kell állást foglalnia a jogállamisággal kapcsolatban” – mondta a holland Munkáspárt színeiben az S&D-ben ülő Piri Kati von der Leyennek, és felszólította, hogy egyértelműen válaszolja meg a kérdést: támogatja-e a Magyarország és Lengyelország ellen folyamatban lévő hetes cikkes eljárásokat. 

Bakó Bea

Von der Leyen jobb, mint egy intézményi válság

11:03 Bakó Bea

Nem volt megfelelő, ahogy jelölték von der Leyent, de most nem engedhetünk meg magunknak egy intézményi válságot – ezzel indokolta VDL támogatását a spanyol néppárti Esteban Gonzáles Pons. Mindenesetre elvárja, hogy von der Leyen mutasson tiszteletet az  Európai Parlament és az európai demokrácia iránt. A spanyol egység megőrzésében is számít VDL-re Pons. (Ugye a katalán képviselők nem vehették fel a mandátumukat, jó nagy tüntetés is volt emiatt az alakuló ülés előtt.)

Illés Gergő

A zöldek arra kíváncsiak, hogy VDL cseszegetné-e a magyar kormányt

10:55 Illés Gergő

A Zöldek képviselőcsoportjának excsúcsjelöltje konkrétumokat akar, hogy végre nekimenne-e Magyarországnak von der Leyen. „Támogatja a Magyarország ellen szóló hetes cikkely szerinti eljárást, vagy nem? Itt lenne az ideje ebben a kérdésben konkrétnak lenni!” – mondta Bas Eickhout, a holland politikussal egyébként mi is csináltunk interjút, mégpedig a bécsi Railjeten!

Bakó Bea

Mi lesz a Magyarország elleni hetes cikkes eljárással? Ezt akarják tudni a Zöldek

10:55 Bakó Bea

A Zöldek egyik EP-kampánybeli csúcsjelöltje, Bas Eickhout (vonatozós riportunk vele itt) nem rizsázást akar hallani a jogállamiságról, hanem tudni akarja, hogy von der Leyen támogatni fogja-e az Európai Parlament által Magyarország ellen indított hetes cikkes eljárást. Ezügyben konkrét választ akarnak, jelentette ki határozottan, mire jól meg is tapsolták.

Techet Péter

VDL egy ideig Rose Ladson név alatt élt Londonban: „ne kérdezzenek részleteket”

10:52 Techet Péter

Ursula von der Leyen az egykori nagyhatalmú alsószász miniszterelnök, Ernst Albrecht gyereke. Jelenleg férje, Heiko von der Leyen orvosprofesszor nevét viseli.

Az Albrecht és a von der Leyen nevek mellett volt azonban egy harmadik név is, ami feltűnik az EB-elnökjelölt életrajzában: Rose Ladson. Ennek a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) az oka. Mármint nem az abban való részvétel, hanem az attól való félelem. Először Göttingenben kezdett el közgazdaságtant tanulni, de mivel apja ekkor már tartományi kormányfő volt, a titkosszolgálat azt tanácsolta: a lánya váltson inkább egyetemet. Felmerült Braunschweig is, de London mégiscsak izgalmasabb.

Ezért a London School of Economics-on kezdett el tanulni. Hogy a RAF terroristái ne érhessék utol, itt Rose Ladson néven tanult és élt. Bár maga is elismerte egy 2016-os interjúban: Londonban, a hetvenes évek partivilágában, inkább élt, semmint tanult. Részleteket nem akart elárulni: „1978-ban alámerültem egy évre ebbe a máló, nemzetközi, színes városba.”

Illés Gergő

A Fidesz három pontja VDL-támogatásáért

10:50 Illés Gergő

Deutsch Tamás ismertette, mihez kötik az esti szavazáson von der Leyen támogatását. 

1. BEVÁNDORLÁSELLENESSÉG! Az Európai Bizottság új elnöke akkor jár el helyesen, ha megállítja a bevándorlást. Az illegális migráció fenyegeti az európaiak biztonságát, ezért el kell ismerni és támogatni az unió külső határait védő országok erőfeszítéseit.

2. IDENTITÁSVÉDELEM! Tiszteletben kell tartani a tagállamok szerződések szerinti egyenlőségét és nemzeti identitását. Az elmúlt években az EP „baloldali, bevándorláspárti többsége ezeket a jogokat próbálta felszámolni” például azzal, hogy 7-es cikkes eljárást indított Magyarország ellen. Ezért von der Leyentől azt várják, hogy biztosítsa a tagállamok szuverenitásának és az indentitásának a védelmét.

3. ADJANAK SOK PÉNZT! Ez utóbbi nem szó szerinti idézet, de Deutsch ezt így írta körbe: a regionális fejlesztési és agrártámogatási pénzek nem könyöradományok, hanem az unió működésének alapvető célját szolgáló befektetések. Az unió következő hétéves költségvetése ezért ne büntesse, hanem támogassa a nagyobb ütemben fejlődő, felzárkózó V4-országokat.

Bukovics Martin

Német viccpárt: Már nem én vagyok itt a legkomolytalanabb

10:50 Bukovics Martin

Most jön az általam leginkább várt beszéd, a német viccpárt, a Die Partei elnökének kinyilatkoztatása. Martin Sonneborn így kezdte: „Kedves von der izé, Leyen asszony, üdvözlöm! Örülök, hogy már nem én vagyok itt az európai demokrácia legkomolytalabb képviselője!” A humorista felsorolta az Európai Tanács által a fontos EU-s pozíciókba dealelt személyek botrányait, majd azt mondta, ezt az inkompetenciaparádét csak tetézi, hogy von der Leyen személyében egy az EU-s politikát alig ismerő német védelmi miniszter lenne a Bizottság elnöke, addig leginkább csak a tanácsadói szerződéseivel tűnt ki.

Sonneborn arra is kitért, hogy úgy tudja, von der Leyen a PiS-nél, az olasz Legánál és a Fidesznél is kifejezetten jól fekszik: „Ön az illiberális PiS-szel, a wannabe fasiszta Orbánnal és Benito Salvinivel paktál azért, hogy megválasszák. Ne adjuk Európát amatőrök kezébe!” (Az utóbbi mondat egy szóvicc, ezért az EP-ben dolgozó tolmácsok rémálma: a Laien németül laikusok, amatőrök, nem hozzáértők, amit ugyanúgy ejtenek, mint azt, hogy Leyen.)

Bukovics Martin

Német humor

10:40 Bukovics Martin

Martin Sonneborn, a német viccpárt függetlenként az EP-ben helyet foglaló elnöke szúrta ki, hogy a német Ursula von der Leyen fülhallgatóval, tolmácsolással hallgatta a bajor Manfred Weber felszólalását: „Hihihi, von der Leyen túlzásba viszi: fejhallgató van rajta, noha Manfred Streber is valamiféle németet beszél.” A nem bajoroknál állandó gúny tárgya a bajor dialektus, de Weber a csak közepesen feltűnő bajoros hangzása ellenére egyébként még a nyelvet egyelőre tanulók számára is jól érthetően beszél németül.

Techet Péter

VDL garancia az EU gyengítésére

10:33 Techet Péter

Noha VDL számos politikai nézete (például az elnökjelölti beszédében is megcsillantott menekültpártisága) teljességgel eltér a visegrádi államok kormányfőinek világképétől, mégsem teljesen illogikus, ha nem csak Orbán Viktor, de a neokonzervatív Die Welt berlini napilap is Orbán győzelmeként értekeli VDL esetleges megválasztását. Amintt az EU-kritikus The European portál írja:

„Aki nem különösképpen kedveli az EU-t, e személyi döntésben [ti. VDL jelöltségében] az EU további gyengülésének garanciáját látta talán“,

és éppen ezért érthető, ha a gyenge EU-ban érdekelt kelet-európai autoriter és korrupt politikusok egy szavakban talán EU-föderalista, de legitimáció és önálló politika akarat híjján úgyis béna EB-elnököt támogatnak.

Illés Gergő

Párttársa széttámogatja VDL-t

10:31 Illés Gergő

A Néppárt mindent megtesz, hogy este 6-ra egyértelmű legyen, hogy von der Leyen lesz a Bizottság elnöke, mondja Daniel Caspary, von der Leyen párttársa a CDU-ból. Persze kiemelte: az új elnöknek sok dolga lesz, és erősítenie kell majd az Európai Parlament szerepét.

Bukovics Martin

A német viccpárté az első érdemi felszólalás

10:31 Bukovics Martin

A mindig kapucnit hordó Nico Semsrott, aki a német viccpárt listáján került be az Európai Parlamentbe, és most azért ült be a zöldfrakcióba, hogy az nagyobb legyen, mint a szélsőjobb, két dolgot kért: az Európai Parlament kötelezze arra Ursula von der Leyent, hogy a német politikus tegye ki az ablakba pénzügyeit, valamint a jelölt jelezze, hogy fennáll-e bármiféle érdekkonfliktus a bizottsági elnökséggel. Hogy ezt hogyan kellene tennie, azt meg is mutatta azzal, hogy levette a felsőjét, és a pólóján megjelent egy csomó tanácsadócég:

PWC, KPMG, McKinsey, Accenture.

Bakó Bea

Von der Leyen percek óta a semmiről beszél

10:28 Bakó Bea

Ezzel a felszólalással nem sok mindenkit fog meggyőzni. Európa vezető szerepét ismételgeti, meg azt, hogy a tagállamoknak jobb együtt, és a végén kicsit beszél a digitalizációról meg a mesterséges intelligenciáról, hogy legyen valami 21. századi agenda is. A válaszkörre jobban fel kellett volna készülni.

FOTÓ: MATHIEU CUGNOT / EURÓPAI PARLAMENT SAJTÓSZOLGÁLATA
Bakó Bea

Von der Leyen válaszol

10:24 Bakó Bea

Először is szép semmitmondó tirádákat mond az európai integrációról, meg a szociális piacgazdaságról, ami arról szól, vissza is kell adni az embereknek a gazdaság nyereségeiből. „Sosem leszünk tökéletesek, de törekszünk, hogy jobbak legyünk.” Micsoda bölcsesség. Ketyeg az óra, cselekedni kell, mondja a klímaváltozással kapcsolatban, hátha a zöldek elhiszik a zöld ígéreteit.

Illés Gergő

Komcsikkal riogat, napóleonoz Farage

10:22 Illés Gergő

Felszólal a kedvenc ripacsom is az EP-ben: naná, hogy Nigel Farage az, akinek már nincsen pártcsoportja, ezért függetlenként mond beszédet. De beszédet mond, és ez a lényeg!

Ahogy múltkor is megjósoltam, az EP-választásokon a Brexit Párt előretört. Az Európai Tanács sokáig impotensként kezelte az EP-t, de most végre szava van az EP-nek, ezt pedig használnia kell, vélte a brexit atyja, aki szerint von der Leyen

egy centralizált, felfrissített formájú kommunizmust akar építeni, ahol a nemzetállamoknak nincs beleszólása.

„Nagyon elégedett vagyok, épp most tették a brexitet sokkal népszerűbbé az Egyesült Királyságban. Hála istennek, hogy kilépünk!” – kommentált, ezután az EU-s hadseregről beszélt, ahol Farage gyorsan lenapóleonozta Emmanuel Macron francia elnököt. 

Bakó Bea

Hiába ígérte meg a brexit tiszteletben tartását, a Brexitpártot nem győzte meg VDL

10:20 Bakó Bea

A brexitpárti Claire Fox szerint von der Leyen annyira népszerűtlen, hogy minden trükköt bevet, hogy szavazatokat vegyen. Ezért ígérget a zöldeknek és a szocdemeknek is, akiket ki is pipálhat. A nemi egyenlőségre vonatkozó ígéretével pedig azt éri el, hogy még több nő diktáljon a szuverén államoknak, amiből Fox (nagyinterjúnk vele itt) nem kér. A brexitpárti EP-képviselő amúgy nem szólalt fel, hogy ezt elmondja, csak kiírta a Twitterre.

Bukovics Martin

Szélsőbalos nem VDL-re

10:18 Bukovics Martin

Martin Schirdewan, a német Die Linke politikusa a szélsőbaloldali GUE/NGL-frakció szónokaként – akik ugye eleve nem támogatják von der Leyen bizottsági elnökségét – rögtön az európai démoszra hivatkozik, majd a beérkezett e-mailjeiből olvas fel, amiben az EU militarizálásának (azaz valószínűleg az európai hadsereg ötletének) elutasításáról volt szó. Szerinte az EU jövőjéhez fel kell hagyni a megszorítások politikájával, és a pénzt az egészségügybe, a környezetvédelembe és az oktatásba kell rakni, ám mivel von der Leyen a neoliberális elit embere Schirdewan szerint, ezért általuk nem támogatható. Szép szavak helyett szociális offenzíva kell az EU-nak, az adózási kérdésekhez selyemkesztyűben nem lehet hozzányúlni, adta ki a jelszót a baloldali politikus, aki szerint az európai politika csődje, hogy naponta halnak meg emberek a világ legveszélyesebb határán, az EU külső határain. Von der Leyen ebben sem mondott olyat, amit a balos frakciónak tetszett volna, szóval tőlük sem kap voksot.

Techet Péter

Hogyan plagizálta a doktoriját Dr. Ursula von der Leyen?

10:16 Techet Péter

VDL 1990-ben orvostudománybol doktorált Hannoverben. Mint később kiderült: főleg a munka bevezető részében nem idézett pontosan, nem lehetett elkülöníteni a saját eredményeit mások munkáitől. Ezért indult elllene már honvédelmi miniszterként eljárás 2015-ben. Végül a hannoveri főiskola a hatvankét oldalas doktori dolgozat kapcsán „hibákat, hiányosságokat” állapított meg, de „nem hibás magatartást”, azaz csalásra való szándékot. Ezért Dr. Ursula von der Leyen megtarthatta a doktori címét.

Egy korábbi német honvédelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg nem járt ennyire jól: tőle elvette a bayreuthi egyetem a jogi doktorátusát. Igaz, abban a munkában alig volt pár mondat, ami a CSU-s politikus fejéből pattant volna ki.

Illés Gergő

A konzervatívok nehezményezik, hogy nem kaptak csúcspozíciókat

10:14 Illés Gergő

Az ön szavaiban nagy a változás ahhoz képest, mint amit múlt héten hallottunk, emlékeztet Raffaele Fitto az Európai Konzervatívok és Reformisták csoportjától. Például a károsanyagok kibocsátásában hol ötven, hol ötvenöt százalékos csökkenést ígért von der Leyen, ez pedig nagyon nagy különbség Fitto szerint, ezért eléggé kaotikusnak tűnik így a jelölés és az ígéretek.

Ha szabályokról beszélünk, nem lehetünk álszentek, nem várhatunk konszenzust, ha nem tartjuk tiszteletben a D'Hondt-módszert: ezzel Fitto arra utal, hogy a mainstream pártcsoportok szépen leosztották egymás között a parlamenti pozíciókat, míg a konzervatívoknak egy pozíció sem jutott, pedig van egy pár képviselőjük, szám szerint hatvankettő.

És ott van a migrációs ügy: nemcsak menekültek vannak, hanem illegális bevándorlók is, erre is emlékeznünk kéne, emeli ki az Olaszország Testvérei párt politikusa. 

Bukovics Martin

Szélsőjobb: VDL nem alkalmas, össze-vissza ígérget

10:09 Bukovics Martin

Jörg Meuthenen, a német bevándorlásellenes AfD társelnökén (nagyinterjúnk vele itt) a sor, a szélsőjobboldali pártokat tömörítő, Salvini-féle Identitás és Demokrácia-frakció részéről. Szerinte Von der Leyen az eddigi németországi politikai karrierje alapján nem alkalmas a bizottsági elnökségre, lényegében mindegyik eddigi szerepében megbukott, pláne az utolsóban, a német védelmi miniszterségben, a Bundeswehr ugyanis romokban hever, emlékeztet Meuthen, aki szerint ezek alapján nem lehet arra következtetni, hogy bizottsági elnökként jobb munkát végezne. Meuthen emlékeztet:

eklatáns ellentmondások vannak von der Leyen frakcióknak tett ígéreteiben: a liberálisoknak és a balközépnél kíméletlen jogállamisági mechanizmust ígér, a lengyel PiS köré felépült konzervatív ECR-ben viszont szoftabbat.

Az Identitás és Demokrácia ezért nemmel szavaz majd, ígérte Meuthen.

Techet Péter

Mennyi pénzt dobált ki felesleges tanácsadókra és haverokra Berlinben VDL?

10:08 Techet Péter

Ursula von der Leyen 2013-ban lett német honvédelmi miniszter. Azóta több, mint kétszáz millió eurót adott ki a tárcája külső tanácsadó cégeknek. Több tanácsadó VDL személyes baráti köréhez tartozott. Mivel a legtöbb tanácsadás mögött nem volt látható érdemi munka, csak személyes jóviszony a miniszterasszonyhoz, a botrány már majdnem elsöpörte az amúgy is csak Angela Merkelhez való feltétlen hűsége miatt miniszteri széket nyert VDL-t. Az Európai Bizottság elnöki széke tehát éppen időben jöhet! Reméljük, ott is lesz alkalma sok tanácsadónak és ismerősnek megélhetést biztosítania.

Bakó Bea

Zöldek: szépek a nagy szavak, de nem meggyőzők a részletek

10:08 Bakó Bea

”Három hete még ön sem tudta, hogy az EU legmagasabb vezető pozíciójára jelölik” – mondta von der Leyennek Philippe Lamberts, a Zöldek frakcióvezetője. Az előbbi beszéde nagy lépés előre, zöld ideákat is felsorolt. De mindennek ellenére is a zöldek kételkednek, a részletekből ugyanis úgy tűnik, hogy ezek a zöld elköteleződések feltételekhez kötöttek. A környezet nem csak klíma: VDL nem beszélt a biodiverzitásról, az ivóvízről, sorolta Lamberts. Azt is kifogásolta, hogy a migráció kezelése kapcsán az EU olyan bukott államokra támaszkodik, mint Líbia. A jogállaisággal kapcsolatban gyengék a konkrét javaslatai VDL-nek, még ha a szavai szigorúak is – folytatta Lamberts, megemlítve Magyarországot és Lengyelországot.

Techet Péter

VDL-nak a lojalitás, nem a szakmai hozzáértés számít

09:58 Techet Péter

A neokonzervatív Die Welt berlini napilap összeszedett pár érvet VDL mellett és ellen. A mellette szóló érvek elég gyatrák lettek: nő, megggyőződéses európai (jelentsen ez bármit is) és német. Aham. Ellene szól viszont – és ez talán fontosabb az identitásmatricáknál –, hogy a berlini neokonzervatív napilap szerint VDL csak a lojalitást becsüli, senkit nem tűr meg a közelében, aki nem személyesen őhozzá lojális, a szakmai érvek számára nem meggyőzőek, nem számítanak. Azaz: ha megválasztják, lesz egy demokratikusan soha életében nem legitimált (elvégre Németországban se tudott soha egyéni körzetet nyerni), de annál autoriterebb személyiség az EB élén.

Illés Gergő

A liberálisok párszor odaszúrtak, de úgy tűnik, támogatják VDL-t

09:58 Illés Gergő

Ez a parlament sosem volt még ilyen fontos, és sosem volt ekkora felelőssége. Ennek ellenére szégyenletes, hogy a keleti és nyugati tagállamok az uniós csúcspozíciókban nincsenek egyensúlyban, emelte ki az egyébként román Dacian Cioloș, a liberális Renew Europe frakcióvezetője.

Kiemelte, hogy idén sikerült rögtön kukázni a Spitzenkandidat-rendszert, ez pedig nem jó. Ami viszont jó ötlet, az az Európa jövőjéről szóló kétéves konferencia, ez volt a liberálisok egyik nagy követelése a deal során.

Úgy látszik, Cioloș csak csipkelődött egy kicsit, és összességében támogatásáról biztosította von der Leyent, és örvendezett egyet, hogy az EU-ellenes erők nincsenek is olyan sokan. Nem szabad kiábrándítanunk a földműveseket, a vállalkozókat, a fiatalokat sem. „Arra számítunk, von der Leyen asszony, hogy Európa-párti módon fog majd vezetni” – fogalmazott.

Bakó Bea

Az S&D felsorolja a nagy általánosságokat, amit VDL-től elvárnának

09:54 Bakó Bea

García Iratxe, az S&D frakcióvezetője hatalmas rizsázással kezdi: az európai demokrácia nem fordulhat vissza, ők támogatták a Spitzenkandidat-rendszert, az emberek problémáival kell foglalkozni. Akkor fogják támogatni VDL-t, ha meg tudja csinálni, amit az emberek várnak tőle, ambíciót akarnak látni. Senkit nem lehet az út szélén hagyni, fenntartható befektetések kellenek, és küzdelem a szegénység ellen, több szolidaritás kell. A nemi egyenlőség is nagyon fontos Iratxe számára, ebben nyitott kapukat dönget, mert VDL-nek is, amint az a beszédéből kiderült, mondjuk, hogy szigorú női kvótát is akarna-e VDL, azt még nem tudjuk. A szocdemek arra is garanciákat akarnak a jelölttől, hogy Európa képes lesz véghezvinni reformokat, hogy átlépjen az intézményi válságon.

Bukovics Martin

Így nézték von der Leyen beszédét az európai parlamenti képviselők

09:54 Bukovics Martin

AZ AFD-S JÖRG MEUTHENT NEM GYŐZTE MEG VON DER LEYEN

A ZÖLDFRAKCIÓ KÉT VEZETŐJE, PHILIPPE LAMBERTS ÉS SKA KELLER NÉHA UDVARIASAN TAPSOLT, DE ŐK SE TŰNTEK TÚLSÁGOSAN LELKESNEK

MANFRED WEBER, A NÉPPÁRTI FRAKCIÓ VEZETŐJE TAPSOLT TALÁN LEGTÖBBSZÖR

A PIS-ES VOLT LENGYEL MINISZTERELNÖK, BEATA SZYDLO SEM TÚL LELKES

A 67-ES SZÉKNÉL ÜLŐ DEUTSCH TAMÁS ELGONDOLKODVA NÉZTE A BESZÉDET
Techet Péter

Lassan már csak a német szocdemek vannak Von der Leyen ellen

09:47 Techet Péter

Miközben Martin Schulz, a német szocdemek (SPD) egykori elnöke és bukott kancellár-jelöltje, az Európai Parlament volt elnöke Ursula Von der Leyen ellen szólított fel, az európai szocialisták vezetői politikusai – így többek között Antonio Costa portugál és Pedro Sánchez spanyol kormányfő – kiállnak Von der Leyen EB-elnöksége mellett. Kormányfőkként ugyanis nekik is az az érdekük: egy demokratikusan nem legitimált, gyenge ember, mint Von der Leyen, üljön öt évig az EB élén.

Bukovics Martin

Weber: A Néppárt támogatja VDL-t

09:47 Bukovics Martin

A bizottsági elnökségről lemaradt Manfred Weber, a jobbközép pártokat tömörítő Európai Néppárt frakcióvezetője reagál elsőként a német miniszter vastapssal záruló beszédére. A szokásos udvarias panelekkel teletűzdelt hozzászólásának tartalmi része abból állt, hogy az Európai Néppárt támogatja Ursula von der Leyen bizottsági elnökségét és programját.

Illés Gergő

Vége a beszédnek

09:43 Illés Gergő

Éljen Európa – zárta beszédét az elnökjelölt, több nyelven is. Állva tapsol az EP-képviselők nagyrésze. Most pedig jön a nyilvános vita, Manfred Weber az első.

Bakó Bea

A végére németre vált von der Leyen

09:42 Bakó Bea

Franciául kezdte, a beszéd nagy részét angolul mondta el, végül németül nosztalgiázik az apjáról a bizottsági elnökjelölt. Egyébként Jean-Claude Juncker eddigi bizottsági elnöknek is szokása volt három nyelven mondani a beszédeit.

Techet Péter

A német SPD elmondja, miért teljességgel alkalmatlan Von der Leyen az EB élére

09:41 Techet Péter

Amint a dpa német hírügynökség pár napja megtudta: az Európai Parlament német szocdem (SPD-s) képviselői a szocialista frakció tagjai között egy listát kőröztetnek, amiben felsorolják mindazokat a botrányokat – a plagizált doktori dolgozattól a honvédelmi miniszteri kudarcon át a hatalmas és indokolatlan összegű tanácsadási díjazásokig –, amelyek miatt szerintük Ursula von der Leyen nem alkalmas az EB élére.

A német szocdemek állapotát mutatja azonban, hogy a berlini vezetőség (a pártot Andrea Nahles lemondása óta egy ügyvivő testület irányítja) nem akarta kommentálni a papírt, és nem is állt ki a Jens Geier SPD-s EP-képviselő által terjesztett irat mellett.

Illés Gergő

Európai konferencia, transznacionális listák, Spitenkandidat-reform

09:40 Illés Gergő

Az európai polgároknak nagyobb beleszólást kell adni az EU jovőjéről: 2020-ban kezdődő, két éven át tartó európai konferenciát kell létrehozni, mondta. Emellett a csúcsjelölti rendszert is meg kell reformálni: a transznacionális listákkal is foglalkozni kell, meg a Spitzenkandidat-rendszert is láthatóbbá kell tenni.

És igen: von der Leyen támogatja, hogy az Európai Parlament is jogalkotási javaslatokat hozhasson. Erre jelenleg az EP-nek nincsen lehetősége, óriási reform lenne, ha megvalósulna.

Bakó Bea

Kiröhögték és meg is tapsolták von der Leyent, mikor a Spitzenkandidat-rendszerről beszélt

09:40 Bakó Bea

Javítani kell a Spitzenkandidat-rendszeren, mondta von der Leyen, akit pont ennek a rendszernek a felrúgásával jelölnek most bizottsági elnöknek. Fel is hangzott némi elfojtott nevetés az ülésteremben, de azért az európai demokráciáról szóló tirádákat megtapsolták a végén.

Illés Gergő

Megtapsolták Farage-ék von der Leyent

09:36 Illés Gergő

És mi a helyzet a brexittel? Mikor VDL emlékeztetett, hogy 2016-ban Nagy-Britannia a kilépés mellett döntött, a Farage-féle Brexit Párt tagjai heves tapsolásba kezdtek.

Prioritások: béke és biztonság megtartása Írországban, de készen áll meghosszabbítani a kilépés dátumát, ha a megállapodáshoz több időre lenne szükség. A parlamenti patkó baloldala tapsol, a jobboldal csendben. 

Illés Gergő

Úristen, csak nem egy bevándorláspárti lenne a Bizottság új elnöke?!

09:33 Illés Gergő

Négy évvel ezelőtt voltam olyan szerencsés, hogy egy 19 éves szíriai menekültet tudtam fogadni a lakásomban. Egy szót sem beszélt németül, a polgárháborúból érkezett. Mára kiválóan beszél angolul, németül, arabul. Emellett olyan közösséget vezet, amely oktatással foglalkozik, és esténként egyetemi tanulmányokat folytat, mondta von der Leyen.

Skandallum!

Illés Gergő

Támogatni kell a menekülteket!!!!

09:31 Illés Gergő

A jogállamiság tiszteletben tartásáról beszélve nem lehet kompromisszumot kötni. Ezért egész EU-ra kiterjedő jogállamisági mechanizmust kell létrehozni.

Az elmúlt években több mint 17 000 ember halt meg a Földközi-tenger térségében, ami jelenleg az egyik leghalálosabb határ, ezért kötelességünk életeket menteni. Ezért minden emberi lény méltóságát tiszteletben kell tartania, humánus határra van szükségünk. Meg kell menteni az emberéleteket, de csökkenteni kell az irreguláris migrációt, meg kell védenünk a menedékjogot és támogatni a menekülteket. Ezt az ENSZ-szel szoros együttműködésben kell megtenni. 

Ugyanakkor kiemelte: a véleménykülönbségekkel a migrációs témában foglalkozni kell, ezért VDL szorgalmazni fogja a dublini megállapodás reformját, meg kell erősíteni a Frontexet, modernizálni kell a menekültügyi rendszert: ehhez közös európai szisztémát kell létrehozni.

Techet Péter

A föderalista fiatalok nemet mondanak von der Leyenre

09:30 Techet Péter

A Fiatal Európai Föderalisták hesseni szervezete azt kéri mindenkitől, akinek fontos az európai egység és demokrácia ügye, hogy mondjon nemet az egykori német védelmi miniszter EB-elnökségére.

Bakó Bea

Rossz hír Trócsányi Lászlónak, jó hír Győri Enikőnek vagy Járóka Líviának

09:29 Bakó Bea

Teljes nemi egyensúlyt akar a Bizottságban von der Leyen. Ha nem javasolnak a tagállamok kormányai női biztosokat, új jelölteket fog kérni tőlük, ígéri.

Illés Gergő

Egyenlő női-férfi arányokat!

09:27 Illés Gergő

1983-óta a hivatalban levő 183 biztosból csak 35 volt nő, ez kevesebb, mint húsz százalék, ezért von der Leyen kiemelte, hogy az új Bizottságban teljes nemi egyenlőségre kell törekedni.

Illés Gergő

Gyermekgarancia, háromszoros Erasmus-büdzsé

09:25 Illés Gergő

Nehéz most Európában megélni a keményen dolgozó családok számára. De biztosítani kell, hogy mindenkinek érdemes legyen dolgozni, ehhez pedig minimálbért kell adni, amely mindenkinek tisztességes megélhetést biztosít majd. Emellett jobban kell védeni a munkájukat elveszítőket, ehhez európai szinten szükség van a külső sokkhatások kezeléséhez.

A fiatalok munkanélküliségének magas aránya elfogadhatatlan, ezen pedig szintén változtatni kell, véli von der Leyen. Ezért támogatni kell, hogy az Erasmus+ költségvetését a 2021-2027-es költségvetésben a háromszorosára emeljék.

A gyermekekről is gondoskodni kell, ehhez mindenkinek hozzáférést kell biztosítani az oktatáshoz, sporthoz, étkeztetéshez. Ezért gyermekgaranciával kell hozzáférést biztosítani az alapvető jogokhoz.

Techet Péter

Macron és Orbán közösen tették tönkre a Spitzenkandidat-rendszert

09:23 Techet Péter

A szavakban Európa-párti francia államfő és a szavakban EU-kritikus magyar kormányfő tettei nagyon is hasonlóak. Mindkét politikus autoriter hajlamú, ezért nem tűrik, ha felettük egy önálló demokratikus legitimációval rendelkező Európai Unió áll. A Spitzenkandidat-rendszer nem volt a legjobb, elvégre az európai választók a mai napig nem közvetlenül európai pártokra és EB-elnökjelöltekre szavaznak –

de semmiképpen sem az a megoldás, amit Macron és Orbán, a két jóbarát csinált,

azaz a meglévő kicsike demokratikus legitimációt is kirúgni a jövőbeni EB-elnök alól. Orbán és Macron visszatérnének ahhoz az Európai Unióhoz, ahol továbbra is az állam- és kormányfők döntenek mindenről.

Akit érdekel, miről szól ez a nagy átverés, amit a magyarországi provinciális liberálisok a nagy Macron-mániájukban benyaltak, itt elolvashatja. Mi, az Azonnalin kezdettl fogva megmondtuk: Orbánnak és Macronnak a kezét figyeljétek, mert csalnak. Ursula von der Leyen esetleges – bár remélhetőleg még megakadályozható – EB-elnökké választásával talán másoknak is feltűnik ez a Nagy Európai Svindli.

Bukovics Martin

Itt te is nézheted a vitát!

09:21 Bukovics Martin

Illés Gergő mindezt a helyszínen a sajtós karzatról nézi, ahányszor látjátok a közvetítésben, annyiszor kell meghívnotok egy sörre.

Illés Gergő

Techmulti-adóztatás és erős gazdaság

09:21 Illés Gergő

A határokon kivetett széndioxid-adót fog bevezetni von der Leyen. A kohéziós alapok fontosak, de az átmenetet biztosítani kell majd. Ehhez igazságos átmeneti alapot kell létrehozni, hogy a leginkább szükségben levő térségeket tudják támogatni.

Viszont az erős gazdaságra is szükség van: a kis- és középvállalkozásokat kell a leginkább támogatni, mert ők innovatívak, rugalmasak, de csak akkor, ha ők is hozzáférnek a tőkéhez. Ezért a tőkepiacot meg kell nyitni a kkv-k előtt is, mert azok megérdemlik ezt. Nem az emberek szolgálnak a gazdaságnak, hanem a gazdaság az embereknek – követeli von der Leyen, aki szerint egyensúlyba kell hozni a gazdaságot és a szociális pillért is. 

Ezen felül tisztességesen és fair módon kell adóznia mindenkinek, a digitális és technológiai óriásoknak is. Ha Európában ezek a cégek profitot terhelnek, akkor nem elfogadható, hogy nem fizetnek az adót és kijátsszák az adórendszert.

Illés Gergő

Áldozatok és magas tétek

09:18 Illés Gergő

Még épp csak elkezdődött, de máris vannak vesztesei a mai napnak: ott van például az Európai Bizottság főtitkára, Martin Selmayr, akit munkastílusa és kíméletlensége miatt sokan ki nem állhatnak az EU-s buborékban. Meg persze azért, mert elég vitatható módon nevezték ki, sok biztos egészen az utolsó pillanatig nem sejtette a német bürokrata érkezését. Szóval ez a Martin Selmayr az, akinek a fejét Ursula von der Leyen már tegnap is felkínálta ezüsttálcán az EP-képviselőknek mondván, ha bizottsági elnök lesz, kirúgja a bürokratát.

Aki ezt inkább nem várja ki, a Politicónak már jelezte is, hogy inkább magától távozik, amúgy is a következő főtitkár egy francia lesz majd, mivel a Bizottság egy német-francia projekt – kommentált a német Selmayr a brüsszeli lapnak. A sokak által gyűlölt bürokrata nem is marad Brüsszelben, azt mondta, dolgozott már eleget, és most elmegy nyaralni Ausztriába. Au revoir!

Aztán ott van maga Ursula von der Leyen, aki, ha nem választják meg ma, az év vesztese lesz. Hétfőn ugyanis közölte: bármi is legyen a mai szavazás eredménye, nem marad védelmi miniszter. Aki igazán örülhet ennek: a Bundeswehr. Aki szomorú lehet: von der Leyen, ha nem választják meg.

Illés Gergő

Jön az európai Green Deal

09:16 Illés Gergő

Harcolnunk kell az Európáért, mivel az egész világban romboló mechanizmusok történnek. Ezekkel az EU-nak meg kell birkóznia: globalizáció, klímaváltozás és digitalizáció.  A klímaváltozás hatásait mindannyian érzékeljük, a digitalizációt pedig az ír nyugdíjas is érzi magán, akinek a netbankot kell használnia.

Az emberek úgy érzik, kisiklottak a dolgok, de különbözőképp lehet reagálni: vannak, akik autoriter rezsimekké válnak, vannak, akik globális befolyást vásárolnak, mások protekcionizmust akarnak. De az EU multilateralizmust akar, az európai úton továbbhaladva. A legnagyobb felelősség ugyanis az, hogy megőrizzük a bolygó egészségét, ezért 2050-ig Európának klímasemlegessé kell válnia.

Ehhez mit kell tenni? Kibocsátásainkat ne negyven, hannem ötven-ötvenöt százalékkal csökkentsük 2030-ig! Az EU ehhez nemzetközi tárgyalásokat fog vezetni. Az egész világot rá kell bírni a közös cselekvésre, ehhez Európai Green Dealt fog beterjeszteni hivatala első száz napjában, ígéri von der Leyen.

Bakó Bea

A Néppárt is megosztott

09:15 Bakó Bea

Egy bolgár néppárti EP-képviselő, Radan Kanev szerint egyáltalán nem kéne biztosra venni, hogy a Néppárt egységesen megszavazza von der Leyent. Egy bolgár portálnak azt mondta a politikus, hogy érezhető a törés a Néppártban von der Leyennel kapcsolatban. A német CDU-ból érkező bizottsági elnökjelölt pont a saját pártcsaládjára, a Néppártra csak fél órát szánt, míg a többi frakcióval 2-3 órás megbeszéléseket tartott.

Kanev azt is elmondta: főleg a lengyel PO tűnik szkeptikusnak, mert attól tartanak, hogy a Bizottság majd leállítja a Lengyelország, illetve a jobboldali-konzervatív PiS-kormány elleni hetes cikkelyes eljárást. Szerinte emiatt nem biztos, hogy a PO-sok támogatni fogják von der Leyent. Kanev arra is emlékeztetett: titkos lesz a szavazás és az EP-elnökről való szavazásnál a néppártiak egy része a zöldpárti Ska Kellerre szavazott: szerinte könnyen lehet, hogy ők most von der Leyent fogják támogatni. A bolgár politikus úgy látja: főleg a 62 fős konzervatív ECR frakción fog múlni, hogy átmegy-e von der Leyen a szavazáson.

(via Euractiv)

Illés Gergő

A női jelölt örül, hogy sikerült női jelöltet találni

09:11 Illés Gergő

Az uniós alapítós atyákra emlékezik von der Leyen. És annak is örül, hogy végre negyven év után egy női jelölt van az Európai Bizottság elnökségére. Ez utóbbi óriási tapsot kap.

Jó taktika ez: a képviselők negyven százaléka nő az új EP-ben, a női jogokra kihegyezni a beszédét egyáltalán nem rossz ötlet.

Illés Gergő

Befutott von der Leyen

09:04 Illés Gergő

Ő mindjárt beszél, mi mindjárt kezdünk!

Bukovics Martin

Bár a vita ma lesz, az RMDSZ azért felszólalt már tegnap is

09:01 Bukovics Martin

Az RMDSZ újonc EP-képviselője, a Minority Safepacket menedzselő Vincze Loránt (interjúnk vele itt) olyan lelkes és izgatott volt, hogy már tegnap este felsorolta az Európai Parlamentben, mi mindent kéne csinálnia szerinte von der Leyennek bizottsági elnökként, noha az erről szóló vita csak ma lesz.

A kisebbségi jogok európai egyenlőtlenségével az emberi jogok sérülnek – hívta fel a figyelmet Vincze első strasbourgi plenáris felszólalásában. Mint mondta, az EU tagállamaiban nagyon eltérő az őshonos kisebbségi közösségekre vonatkozó jogi keret: míg több országban erős jogosítványokat tartalmazó törvények vannak, másutt a meglévő jogok csak részleges megoldást jelentenek, néhány országban pedig el sem ismerik a kisebbségeket. Példaként a romániai közigazgatási törvény nemrégiben történt módosítását hozta fel, amely meglévő jogok szűkítését is célozta. Hozzátette: a magyar nyelvre vonatkozó előírásokat nagyon sok esetben nem alkalmazzák, az állam pedig tiltja a magyar közösség szimbólumainak használatát. Különösen aggasztónak nevezte, hogy jelenleg nincs érdemi párbeszéd a román többség és a romániai magyar közösség között.

Hogy von der Leyen mit szól mindehhez, valószínűleg soha nem derül ki, ő ugyanis nem volt ott tegnap. Hiszen ma kell, hogy itt legyen.

Illés Gergő

Bizonytalankodók

08:56 Illés Gergő

A bizonytalanok közt nagy a kavarodás: a Szocialisták és Demokraták (S&D, 154 hely) például teljesen megosztottak, a spanyol Iratxe Garciá frakcióvezetőnek például érdeke fűződik a dealhez, mivel a Tanács háttértárgyalásain Josep Borrell szocialista spanyol külügyminiszternek osztották le a külügyi főképviselői tisztséget. VDL számára jó hír, hogy az eddig elégedetlenkedő portugál szocialisták – akiknek nem kevés, 9 helyük van – mára már az elnökjelölt mellé álltak. A CDU német koalíciós partnere, az SPD viszont forrong a jelölés miatt, a múlt héten írtak is egy von der Leyent lejárató levelet, melyben többek a Bundeswehr katasztrofális állapotával és plágiumbotrányával támadják az elnökjelöltet, no meg azzal, hogy Orbán számára is ő a megfelelő jelölt.

A 108 hellyel bíró Renew Europe liberálisai sem állnak ott egy emberként VDL mögött. Egyrészt, kicsit megveregették a jelölt vállát a női jogok és az EU jövőjéről szóló konferenciáért vállalt kiállása miatt. Másrészt, kicsit oda is szúrtak a Spitzenkandidat-rendszer kikerülésével jelöltté váló von der Leyennek, miszerint annak új demokratizációs folyamatot kell kitalálnia a jelenlegi helyett. Végül pedig nem győzték elégszer hangsúlyozni, hogy a dán versenyképességi EU-biztos Margrethe Vestager is kapjon olyan menő, úgynevezett első alelnöki tisztséget az Európai Bizottságban, mint a szocialista Frans Timmermans. Egyébként a liberálisok sem jártak rosszul a Tanács háttértárgyalásain: nekik osztották le ugyanis az Európai Tanács elnöki tisztségét, így Donald Tuskot Charles Michel belga exminiszterelnök követi majd.

És persze ott van a parlamenti patkó jobbszárnya a konzervatívokkal és a szélsőjobbosokkal. A konzervatív ECR szintén megosztott, főleg miután az arányosságot sutba vágva az EPP-től jobbra szinte nem kapott senki vezető tisztséget az EP-n belül, így jogosan elégedetlenkedhetnek a marginalizálódó konzervatívok, no meg a szélsőjobb. Akik amúgy akár óriási trollkodásra is készülhetnek: benne van a pakliban, hogy az Identitás és Demokrácia csoportja (tudod, a Salvini-féle jobbos szuperfrakció, akik sokan vannak, de a hangjuk gyakorlatilag semmit sem számít) megszavazza von der Leyen jelölését. Hogy miért? Képzeld el, milyen abszurd lenne, ha a centrumcsoportok támogatása nélkül, de a szélsőjobb támogatásával sikerülne csak megválasztani von der Leyent! Na ezért.

Bukovics Martin

Pertuban vannak von der Leyennel a baranyai napilapnál

08:52 Bukovics Martin

A Halálcsillagnak is nevezett, KESMA nevű kormánypárti lapokat gyűjtő alapítvány tulajdonolta Új Dunántúli Napló lazán, keresztnevén szólítja a német védelmi minisztert a mai lapszámban. Elég valószínű, hogy nem csak ők tesznek így, hanem az összes, Mediaworks által kiadott megyei lapban így jelent meg ez a cikk, a külpolos oldal ugyanis rendre központi tartalom szokott lenni.

Illés Gergő

Biztos ellenzők, biztos támogatók

08:47 Illés Gergő

A két fenti csoport meglepően szűk, a képviselők többsége ugyanis még nem teregette ki a lapjait. Épp ezért is teljesen kiszámíthatatlan, milyen eredményt kapunk majd este hat után, de azért megpróbálok egy kicsit találgatni nektek.

A biztos támogatók közé sorolhatjuk az Európai Néppártot – nekik 182 székük van: fura lenne, ha pont az ő voksaik hiányoznának. Árulkodó, hogy a Spitzenkandidatként megbukott Weber és az őt alkalmatlannak nevező Orbán is összezárt von der Leyen mögött, bár utóbbi esetében sosem lehet tudni, én még várnék este hatig azzal, hogy biztosra mondjam, hogy szavaz a 13 fős fideszes csapat.

A biztos ellenzők: a szélsőbalos GUE/NGL (41 székkel) és a Zöldek/Európai Szabad Szövetség frakciója (74 hellyel) is jelezték, hogy ellenzik VDL jelölését, utóbbiak azt kifogásolták, hogy a jelölt nem vállalta, hogy 2035-ig kitiltatja a fosszilis üzemanyagok által hajtott autókat az EU-ból.

Illés Gergő

Von der Leyen minden, ami a Fidesz nem

08:33 Illés Gergő

Mármint azon kívül, hogy az Európai Bizottság elnökjelöltje hétgyermekes családanya, nem sok mindent tud felmutatni, ami megóvná attól, hogy a fideszes propagandamédia cafatokra szedje. Ettől egyébként leginkább von der Leyent az óvja meg, hogy egyelőre a Fidesz is támogatja, így a KESMA-birodalom sem kapta meg a kilövési parancsot rá.

Pedig okot éppenséggel adott rá. A nemzetállamisággal úton-útfélen hőzöngő magyar kormánypárttal szemben egyszer azt nyilatkozta: „a célom az Európai Egyesült Államok létrehozása olyan föderális államok modelljén keresztül, mint Svájc, Németország vagy az Egyesült Államok”. Hát, ilyennel csak a DK kampányolt idehaza, ahogy olyat is csak a DK elnöke mert meglépni itthon, amit von der Leyen 2014-ben: ekkor ideiglenesen befogadott a lakására egy szír menekültet. Emellett az elnökjelölt még azt is kritizálta, hogy a magyar rendőrök könnygázzal léptek fel a határon levő migránsokkal szemben 2015-ben, mondván, hogy az „elfogadhatatlan és szembemegy az európai szabályokkal”. Ha a Fidesz 13 EP-képviselője megszavazza a jelöltségét, csak gratulálni tudunk: ez lesz aztán a szuverenizmus és a nemzetállami lázadás éve!

VDL egyébként folyékonyan beszél a német mellett angolul és franciául is, de legnagyobb ütőkártyája, hogy szívélyes viszonyt ápol a globális elittel: rendszeresen hivatalos a Bilderberg-csoport üléseire és a davosi Világgazdasági Fórumra (ezzel amúgy semmi gond nincs, nem a gonosz globalisták itt osztják fel titokban a világot-narratívát akarom erősíteni ezzel), kitűnő a kapcsolata az RTL televízió tulajdonosának számító Bertelsmann médiamultival, igazi politikusdinasztiából származik, apja Alsó-Szászország befolyásos miniszterelnöke volt. Így ha eddig nem is hallottad Ursula von der Leyen nevét, nem is baj, mert nem is neked kellett – más, befolyásos körökben mozgott eddig, az ott kiépített jó kapcsolatai pedig közel repítették a bizottsági csúcspozícióhoz.

Illés Gergő

Mi kell von der Leyen sikeréhez?

08:23 Illés Gergő

Sok-sok-sok szavazat. Szám szerint 374, ez a 747 EP-képviselő fele, meg még egy ember a többséghez. Persze itt is van egy trükk, az EP-ben ugyanis jelenleg 751-en ülnek, de négyen biztos hiányoznak majd: három, a mandátumát letartóztatása miatt felvenni nem tudó katalán, valamint egy dán, akit miniszterré választottak, és még nincsen utódja EP-képviselőként. Persze 374 támogató voks is csak jogilag lenne siker von der Leyennek, politikailag óriási kudarc: a bizottsági elnöknek illik kicsit több (értsd: 400 feletti) voksot összekaparnia, így biztosíthatja a leginkább saját legitimitását. Összehasonlításképp Jean-Claude Junckert 2014-ben 422 támogató szavazattal választották meg, 250 ellenében (és 47 tartózkodás, meg jópár érvénytelen szavazat mellett).

Az EP kétféleképp köphetne bele a Tanács levesébe: ha visszautasítaná von der Leyent, és az összes állam- és kormányfőnek nyár közepén kéne új embert keresnie; vagy ha elhalasztanák a szavazást szeptemberre. Előbbire ugyanannyi esély van, mint amennyire nem; utóbbinak nem sok értelme lenne, mert őszig amúgy is áll a parlamenti munka. 

Illés Gergő

Jó reggelt, elmondok pár fontos technikai infót!

08:15 Illés Gergő

Von der Leyennél már csak én vagyok jobban felpörögve: ma én leszek az, aki késő estig rohangál az Azonnali nevében az EP folyosóin, és próbálok nektek exkluzív kontentet hozni, amiért megéri elsősorban minket olvasni!

De hogy mi is lesz a menetrend?

Reggel 9-kor startol a plenáris ülés, először az elnökjelölt mondja el élete legfontosabb beszédét, amire sajtóhírek szerint egész hétvégén készült. Amire viszont nem tud felkészülni, azok a pártcsoportok akadékoskodó frakcióvezetői és képviselői: bizony, von der Leyen beszédét vita követi, ami egészen délután fél 1-ig tart, lehet tippelni, ki hozza majd a legjobb beszólásokat.

Ezután a képviselőkre egy gyors ebéd, majd egy nem olyan gyors, ötórás matekozás vár: vélhetően a delegációk álláspontjai csak ekkor válnak majd véglegessé, s azokat nagyban befolyásolja, hogy mennyire teljesít meggyőzően az elnökjelölt a vita során. A szavazás este 6-kor lesz, de bármi is legyen az eredmény, az élet ezután sem áll majd le. Szóval érdemes lesz egész nap legalább fél szemmel minket olvasni! 

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek